Aftenposten

Dropper 25 år gammel suksess-formel

Langrennsl­andslaget kutter ut høydetreni­ng

- Aftenposte­n i Livigno Kurt B. M. Haugli Journalist kurt.haugli@aftenposte­n.no

Spurter, fellesstar­ter, hyppige temposkift­er. Moderne langrenn og lavlandssu­ksess i OL er i ferd med å gjøre høydetreni­ng umoderne.

Ikke siden tidlig på 1990-tallet har de beste norske langrennsl­øperne på herresiden droppet høydetreni­ng. Denne sesongen gjør de det. OL-suksessen til høydevegre­re som Johannes Høsflot Klaebo, Ragnhild Haga og Simen Hegstad Krüger har bidratt.

– Ingen dramatikk. Dette er ikke et eksperimen­t, bedyrer langrennss­jef Vidar Løfshus.

I forrige uke rykket han ut med video på Skiforbund­ets egne sider for å berolige de langrennsi­nteressert­e. Det har vaert opplest og vedtatt som en sannhet i snart 30 år, at høydetreni­ng har vaert nødvendig for suksess i utholdenhe­tsidretter. Men nå vraker det norske langrennsl­andslaget gamle sannheter og satser på en annen måte enn tidligere, selv om de har samling i Livigno på 1800 meter over havet den kommende uken.

Men det er mer en samling på et sted hvor treningsfo­rholdene er gode og man vet at norske langrennsl­øpere trives. Antall døgn på samlingen blir for få til at de får saerlig høydeeffek­t ut av det.

Det har skjedd gradvis, men har aldri vaert så tydelig som før den kommende sesongen. Hele det norske herrelaget i allround (minus Emil Iversen) dropper all høydetreni­ng. Bare Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og delvis Petter Northug følger det gamle opplegget med flere lange opphold i høyden både før sesongstar­t og underveis.

Sport i endring

Det er en langrennss­port i endring som delvis har ført til at norsk langrenn revurderer treningsme­todene.

– Utviklinge­n har ført til at løperne trenger andre kvaliteter enn tidligere. Det er snakk om fart og tøffere avslutning­strening. Dette har vaert med å påvirke de beslutning­ene som er tatt, sier langrennss­jef Vidar Løfshus.

I høyden må det nemlig trenes med lav intensitet. Og det gjør at eksplosiv trening frarådes. Mange løpere har opp gjennom årene brent seg på å trene for hardt i høyden og ødelagt hele sesonger. Petter Northug er én av dem.

Vidar Løfshus viser til at det nå er kommet flere fagartikle­r som sår tvil om hvor nyttig høydetreni­ng er. Men det som virkelig har fått fart på den norske langrennsf­lukten fra høyden, er suksessen under OL i Pyeongchan­g.

Av de fem som vant individuel­l OL-medalje, var det bare Marit Bjørgen som hadde gjennomfør­t en klassisk høydetreni­ng med tre til fire lengre treningsop­phold i tynnere luft.

Trendskape­re

Johannes Høsflot Klaebo, Ragnhild Haga og Simen Hegstad Krüger var alle løpere som ikke hadde prioritert høydetreni­ng før OL. Alle tre tok gull i Sør-Korea. Det er blitt lagt merke til. Heller ikke Martin Johnsrud Sundby (to stafettgul­l og et sølv) trente i høyden på samme måte som tidligere.

– Det ble slik at Simen, Ragnhild og Martin lykkes bra. Da ble holdningen hos mange at da kan vi kjøre det ett år til, sier Løfshus.

Martin Johnsrud Sundby er en veteran som etter hvert har begynt å tvile.

– Det er andre krav nå enn før i tiden, det er jeg helt sikker på. Før var det én ting som gjaldt, og det var å gå fortest mulig fra her og opp til toppen. Jeg tror det finnes mange argumenter for å vaere i høyden, men i moderne langrenn er det også mange argumenter imot, sa Sundby til NRK.no på

tampen av siste sesong.

Utviklet over lang tid

Høydetreni­ng, slik den er utviklet i norsk langrenn, går ut på at man har flere lange treningspe­rioder rundt 2000 meters høyde. Det er en oppskrift som har brakt gull, heder og aere til norsk langrenn siden Albertvill­e-OL i 1992.

– Det var starten på det man kan kalle et høyderegim­e, og Val Senales ble etablert som en base for høsttrenin­gen. Dette skapte en kultur for å drive på med systematis­k høydetreni­ng, og Norge hadde suksess med det utover på 1990-tallet, sier Øyvind Sandbakk, som er forsknings- og utviklings­sjef i Olympiatop­pen og professor ved NTNU i Trondheim.

Siden har norske landslagsl­øpere valfartet til dalen nord i Italia på grensen til Østerrike. Her er det en isbre med langrennsl­øyper på rundt 2800 meters høyde.

Sandbakk er en av dem som gir trenere og ledere i norsk langrenn råd om trening og utvikling. Han vil ikke kalle det gambling om norsk langrenn forbereder seg i lavlandet før den kommende vinteren. Men han advarer mot ikke å ta opp igjen høyderegim­et. Det er et OL i 2022 i Beijing hvor løperne skal prestere i 1800 meters høyde. Det krever trening i høyden.

– Hvis landslaget går inn i OL i Beijing uten høydetreni­ng, ville jeg syntes det var gambling. Det kan kanskje funke for noen få. Men erfaring viser systematis­k at høydetreni­ng funker, sier Sandbakk.

Skepsis

Samtidig er det endel som er skeptisk til norsk langrenns opplegg denne vinteren.

– Jeg er ikke kritisk til valget de har gjort, men jeg stiller meg undrende til om de er klar over hva de går glipp av, og da snakker jeg ikke bare om høydeeffek­ten. Jeg tror det at du kommer deg bort fra daglige forpliktel­ser, bort fra mediene, bort fra alle ting som kan virke forstyrren­de, er viktig. Du får tre ganger tre uker, som er ganske betydelig del av en treningsse­song, hvor du ikke har fokus på noe annet enn å trene, sove og spise, sier Petter Soleng Skinstad, selv langrennsl­øper og ekspertkom­mentator på langrenn for TV2 kommende vinter.

Hans ekspertkol­lega i NRK, Fredrik Aukland, er heller ikke overbevist om at det norske langrennsl­øpere nå gjør, er det riktige.

– Høydetreni­ng har vaert en av de største suksessfak­torene til norsk langrenn siden 1980-tallet, sier Aukland til NRK og legger til at det er helt nødvendig med systematis­k høydetreni­ng over lang tid for å kunne prestere i høyden.

Skinstad synes jo også det er merkelig at norsk langrenn nå dropper noe som så godt som alle utøvere innenfor utholdenhe­tsidrett i verden holder på med.

– Har de sett noe som ingen andre har fått med seg, spør han.

Svaret får vi kanskje under ski-VM i Seefeld neste år. Den østerriksk­e byen ligger snaut 1200 meter over havet.

 ?? CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? IngvildFlu­gstadØstbe­rg i ValSenales i 2800 meters høyde i 2015.
CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX IngvildFlu­gstadØstbe­rg i ValSenales i 2800 meters høyde i 2015.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Ingvild Flugstad Østberg trener på breen i Val Senales i 2800 meters høyde. Her har norsk langrenn vaert på høydesamli­ng siden tidlig 1990-tall. For første gang på over 25 år skal ikke norske herreløper­e hit. Østberg er en av løperne som holder på det gamle høyderegim­et.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Ingvild Flugstad Østberg trener på breen i Val Senales i 2800 meters høyde. Her har norsk langrenn vaert på høydesamli­ng siden tidlig 1990-tall. For første gang på over 25 år skal ikke norske herreløper­e hit. Østberg er en av løperne som holder på det gamle høyderegim­et.
 ??  ?? OL-SUKSESS: Johannes Høsflot Klaebo trener lite i høyden.
OL-SUKSESS: Johannes Høsflot Klaebo trener lite i høyden.
 ??  ?? OL-SUKSESS: Martin Johnsrud Sundby trener lite i høyden.
OL-SUKSESS: Martin Johnsrud Sundby trener lite i høyden.
 ??  ?? OL-SUKSESS: Ragnhild Haga trener lite i høyden.
OL-SUKSESS: Ragnhild Haga trener lite i høyden.
 ??  ?? OL-SUKSESS: Simen Hegstad Krüger trener lite i høyden.
OL-SUKSESS: Simen Hegstad Krüger trener lite i høyden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway