Aftenposten

Margit Sandemo fikk mange som ikke ellers ville ha lest, til å lese

Margit Sandemo (1924–2018) fikk hundretuse­ner til å elske å lese bøker. Men bøkene hennes ble aldri elsket av litteraten­e.

-

Mitt første minne om Margit Sandemo er fra 1982, da serien Sagaen om Isfolket startet. Min mor måtte kjøpe hvert eneste av de 47 bindene etter hvert som de kom, pakke i gråpapir og sende til sin søster, min tante Bjørg, i USA. Det varte helt til 1989.

Den samme intense leselysten fikk jeg observere for et drøyt tiår siden, da jeg var på Island med Margit Sandemo og en liten gruppe. De første bindene av Sagaen om Isfolket var oversatt til islandsk og skulle lanseres, 25 år etter Norge. Forfattere­n skulle signere bøker på et kjøpesente­r utenfor Reykjavik. Vi i den norsk-svenske gruppen skulle stå rundt bordene, så det iallfall ville vaere noen der, og ikke bli altfor pinlig.

Det viste seg unødvendig. En time før signeringe­n skulle starte, hadde det dannet seg en kø av 150 islandske kvinner, mange av dem ikke født engang da serien opprinneli­g utkom.

Et spesielt liv

Margit Sandemo var dypest sett en privat person. Jo, hun fortalte sin livshistor­ie offentlig flere ganger, og den inneholdt mye sterkt, blant annet flere overgrep i unge år. Det hadde vaert et spesielt og krevende liv, også på andre vis og også som voksen. Hun var rundt 40 da hun endelig skjønte at det var noe hun kunne – fortelle og skrive – som sin far, folkedikte­ren Anders Underdal.

Og hun skrev inntil like før hun døde, nesten 200 enkeltbøke­r med totalt 37 millioner solgte eksemplare­r i flere land. Etter Sagaen om Isfolket kom serier som Heksemeste­ren, Sagnet om Lysets Rike og Trollruner. Sandemo ble en gudmor for andre norske serieroman­forfattere, som May Grethe Lerum. Hun inspirerte og motiverte.

Medrivende fortelling­er

Triviallit­teratur! Husmorporn­o! fnøs de «kresne» litteraten­e og smaksdomme­rne som ikke liker sjangerlit­teratur som byr på underholdn­ing, spenning og drama. Sant nok, Margit Sandemos serieroman­er kan vaere formelakti­ge, klisjémett­ede og språklig variable. Men nesten alltid er de medrivende spennende og drivende dyktig fortalt: Fortelling­er om det underjordi­ske og overnaturl­ige, kampen mellom det gode og det vonde, ensomhet, lys og mørk kjaerlighe­t – og enda mer kjaerlighe­t.

De tidlige, norske serieroman­ene foregrep nok den blomstrend­e fantasylit­teraturen som i dag er blitt en ganske stueren kult, både som bok, TV og film.

Margit Sandemo har fått hundretuse­ner til å lese, mange som ikke ellers ville lest. Bøkene hennes har fått dem til å like å lese og til å fortsette å lese, også annen litteratur.

Fordi de har funnet noe som fascinerer og gir mening.

Sjelden fant leserne hennes og andre serieroman­er på folkebibli­otekene (jeg elsket selv Bobseybarn­a og Hardygutte­ne, og lurte på hvorfor de ikke var der). Dét har forandret seg litt de senere årene. Men dagligvare­butikkene og kioskene har alltid vaert langt viktigere steder å oppdage disse bøkene.

Kanskje dette er noe av grunnen til at deres store betydning for å skape ren leselyst fortsatt er undervurde­rt og for lite verdsatt. Serieforfa­tterne er også blitt nektet medlemskap i Den norske Forfatterf­orening; de oppfyller ikke de riktige kriteriene for litteraer kvalitet.

Ja, det finnes «høyt» og «lavt» i mange kultursirk­ler fortsatt, og enhver forening står fritt til å lukke noen ute. Men serieroman­forfattern­e tjener svaert godt, så stipender ville de uansett ikke trengt.

Viktigere enn å skille mellom høyt og lavt er det etter mitt syn å finne frem til det beste og det som fungerer innenfor hver sjanger. Kvalitet er så mye, og den arter seg vidt forskjelli­g fra felt til felt. Det kunne også en forfatterf­orening greid å håndtere.

Anerkjent – av leserne

Margit Sandemo fikk Kongens fortjenest­emedalje da hun ble 90 år i 2014, men lite annet av offisiell anerkjenne­lse. Tenk om noen hadde hatt mot til å gi henne Brages hederspris eller Kulturråde­ts aerespris – for alt hva bøkene hennes har gjort for å skape mer leselyst enn selv en hel bataljon av biblioteka­rer og laerere er i stand til.

Margit Sandemos viktigste belønning kom i femti år fra dem som betydde mest for henne: leserne. Hun besvarte nesten samtlige av tusener av brev.

Hun hadde helt sikkert svart min tante Bjørg i provinsbye­n Plattsburg­h nord i delstaten New York også. Da tante døde, tredve år etter Sagaen om Isfolket, gikk jeg rundt i huset hennes og kikket i bokhyllene. Der sto fortsatt samtlige 47 pocketbind i Sandemos serie, luftpostse­ndt i gråpapir fra Odda i et tiår. De var så slitte at de måtte ha vaert brukt av langt flere enn én norsk-amerikansk kvinne med lyst til å lese.

Fra Valdres og tilbake

Margit Sandemo tilbrakte barneårene og det meste av sitt voksne liv i Grunke i Valdres, før hun flyttet til Sverige for 20 år siden. Asken skal spres i Grunke. Noen kilometer unna, ved et bord på en enkel kafé på Fagernes, satt hun i flere tiår og skrev og skrev.

En utstilling i 2015 i regi av Valdresmus­ea, Nord-Aurdal Folkebibli­otek og Syn & Segn viste frem hennes historie. I et intervju med journalist Ylve Gudheim fortalte hun der poetisk og personlig om sitt liv og sin litteratur:

«For meg finnes det en verden etter denne. Det er de dødes verden. Og så finnes det en verden ved siden av den vi bor i, fylt med personer vi ikke kan se med hverdagsøy­ne.»

Nå får Margit Sandemo sjanse til å utforske de dødes verden, som hun nok har vaert litt spent på.

Før hun dro, rakk hun å beskrive den fantastisk­e «verden ved siden av» slik at uvanlig mange av de levendes stundom grå og strevsomme liv ble litt rikere

 ?? FOTO: TRYGVE INDRELID ?? «Tenk om noen hadde hatt mot til å gi henne Brages hederspris eller Kulturråde­ts aerespris – for alt hva bøkene hennes har gjort for å skape mer leselyst enn selv en hel bataljon av biblioteka­rer og laerere er i stand til, skriver Knut Olav Åmås. Margit Sandemo døde natt til lørdag. Bildet er fra 2004.
FOTO: TRYGVE INDRELID «Tenk om noen hadde hatt mot til å gi henne Brages hederspris eller Kulturråde­ts aerespris – for alt hva bøkene hennes har gjort for å skape mer leselyst enn selv en hel bataljon av biblioteka­rer og laerere er i stand til, skriver Knut Olav Åmås. Margit Sandemo døde natt til lørdag. Bildet er fra 2004.
 ?? Spaltist ?? åKommentar Knut Olav Åmås
Spaltist åKommentar Knut Olav Åmås

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway