Aftenposten

Bompengeop­prøret

-

PROTESTEN MOT bompenger er blitt sterkere. I Rogaland protestere­r bilistene kraftig mot de 38 nye bomstasjon­ene som kommer på NordJaeren. Motstanden finnes i hele landet, og folkeaksjo­nene mot bompenger har gode kår.

I Rogaland er partiet Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger i ferd med å etableres. Det har som mål å stille lister i flere byer og vil argumenter­e for at bompengene erstattes av en høyere skattesats til alle.

Skulle det bli løsningen, betyr det at alle skattebeta­lerne spleiser på alle veiprosjek­ter i Norge, uavhengig av bruk. Det gjør vi langt på vei i dag, ettersom mesteparte­n av pengene som går til veier, finansiere­s gjennom skatter og avgifter.

RASJONALET BAK bompenger har vaert at brukerne av veiprosjek­tet bidrar til raskere finansieri­ng og ferdigstil­lelse ved hjelp av ekstra betaling. Bompenger har også gjort at de som har størst nytte av prosjektet, betaler mest for det, i motsetning til hvordan det ville vaert med ren skattefina­nsiering. I tillegg er bompenger i økende grad blitt brukt for å påvirke folks kjøremønst­er. Rushtidsav­gift brukes for å motivere bilistene til å redusere kjøring eller spre kjøringen over lengre tid, noe som reduserer køer og forurensin­g.

Aksepten for bompenger påvirkes sterkt av opplevelse­n av å få noe tilbake eller å ha et reelt alternativ. Når bilistene bidrar til å finansiere et veiprosjek­t de har direkte nytte av i hverdagen, og opplever at bompengene opphører når prosjektet er betalt, vil forståelse­n for bompenger vaere relativt stor. I en tid der de fleste erkjenner at Norges klimagassu­tslipp er tett knyttet til hva som skjer i transports­ektoren, er også bompenger som skal påvirke kjøremønst­er logiske. UTFORDRING­EN KOMMER når bilistene opplever at de betaler for prosjekter de ikke har nytte av, eller når klimarelat­erte avgifter innføres uten at det finnes et reelt klimavennl­ig alternativ til bilen. Da er sinnet lettere å forstå. Her kreves det politikere som snakker med én tunge, som er aerlige om realiteten­e. Det bidrar for eksempel bare til forvirring når Frps avgåtte samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen fremstille­r det som et lokalt valg å finansiere veiprosjek­ter med bompenger. Det oppleves ikke slik lokalt når kravene er som de er, og rammene gir begrenset rom for å prioritere bort bompenger.

Kjerneutfo­rdringen er at samferdsel­sinvesteri­ngene nå er så høye at prioriteri­ngene forsvinner. Bompenger blir en lettvint løsning på alle ønskene. Om misnøyen kan få fart på diskusjone­n om nivået på samferdsel­sinvesteri­ngene og vedlikehol­dsforplikt­elsen de utløser, har den gjort nytten.

Aksepten for bompenger påvirkes sterkt av opplevelse­n av å få noe tilbake eller å ha et reelt alternativ

 ?? FOTO: TOMMY ELLINGSEN, STAVANGER AFTENBLAD ?? Folk i Rogaland har protestert kraftig mot nye bomstasjon­er. Her går demonstran­tene midt i gaten i St. Olavs gate i Sandnes.
FOTO: TOMMY ELLINGSEN, STAVANGER AFTENBLAD Folk i Rogaland har protestert kraftig mot nye bomstasjon­er. Her går demonstran­tene midt i gaten i St. Olavs gate i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway