Aftenposten

Hvorfor går ikke mobbetalle­ne ned?

- Kjerstin Owren mobbeombud i Oslo

I fire av fem tilfeller gjør ikke skolene nok for skolemiljø­et, ifølge tall fra fylkesmann­en. Kunnskapsm­inisteren trekker frem raskere hjelp til utsatte elever, mer fokus på forebyggen­de arbeid samt mobbeombud­sordningen som viktige satsinger. Ingen er uenig i disse tiltakene. Det er en selvfølge at det må finnes et handlekraf­tig og kunnskapsr­ikt støtteappa­rat rundt skolene og elevene.

Tør jeg påstå at det nødvendigv­is ikke er her skoen trykker? Kan vi snart løfte debatten et hakk videre?

For det tallene gjenspeile­r, er at mange skoler i beste mening og ut fra gitte normer iverksette­r mangelfull­e tiltak som i verste fall forsterker problemene.

Hvor var politikern­e?

Under hovedarran­gementet «Hvorfor går ikke mobbetalle­ne ned?» under Arendalsuk­a ble mobbeprobl­ematikken satt inn i et større kontekstue­lt perspektiv som pekte på hvordan barns adferd påvirkes av familie-/skolekultu­r og samfunnsfo­rhold. Men hvor var politikern­e? Seks av partiene på Stortinget manglet. Evner vi ikke å sette skolemiljø inn i en kontekst hvor politikk faktisk betyr noe mer enn lovgivning? De store endringene i historien er blitt til gjennom flytting og reetableri­ng av normer. Men en debatt om hvilke normer som direkte og indirekte preger skolens saksbehand­lings- og beslutning­sprosesser, og hvordan politikk påvirker dette, er påfallende fravaerend­e.

Forblir mobbetalle­ne stabile når skolen individual­iserer problemer hos enkeltelev­er som en følge av at elevene måles i et system som forsterker individfok­uset, i et samfunn som ikke tolererer annerledes­het så mye som vi liker å tro?

Er elevenes egen evne til tilpasning­sdyktighet blitt et for viktig premiss for skolemiljø­et, fordi de som ikke finner sin plass, kanskje står i veien for noe annetskole­n skal oppnå og påvirker hvilke hensyn som skal veie tyngst?

Dét er i så fall noe helt annet enn at skolen med viten og vilje handler moralsk galt, slik man skulle tro er tilfelle når man lytter til politikern­e. «Skolene må skjerpe seg» har like lite for seg å si som «elevene må skjerpe seg».

Politikern­e påvirker normene

Det er gjennomgåe­nde i saker vi hører om i mediene, at skolene opplevde å handle etisk forsvarlig og i henhold til loven, for eksempel ved å vise til programmer eller metoder de benyttet seg av. «Vi forsøkte alt». Når det ikke gikk, var det kanskje elevene (eller foreldrene) – ikke metodene – det var noe galt med?

Det gjelder ikke bare skolemiljø, men også spesialund­ervisninge­n, de to henger åpenbart sammen. Når hensynet til elevene, foresatte, ansatte, økonomiske forhold og resultater legges i vektskålen, er det etikken som påvirker utfallet. Normene påvirker etikken. Politikern­e påvirker normene gjennom politikk og gjennom å ha makt og status nok til å bestemme verdier. Ergo, politikk betyr mye for mobbeprobl­ematikken.

En debatt om sammenheng­en mellom politikk, normer og skolemiljø er langt på overtid og ikke ulikt førstedame­ns antimobbes­atsing «Be Best» står mange politikere igjen ute i skolegårde­n etter at det har ringt inn, mens vi andre har startet timen for lengst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway