Aftenposten

Frp i Oslo er bakstrever­sk, irrelevant og uten appelleren­de profiler

Man kan saktens lure på om Frp er interesser­t i å vinne Oslo-valget neste år.

-

En Facebook-post var selvsagt noe av det siste Sylvi Listhaug gjorde før hun, etter all sannsynlig­het, konstituer­es som Frpnestled­er i dag.

«Sjekk galskapen!!», skriver hun. Hun har postet en video fra en kjøretur gjennom Klingenber­ggata, «Hovedveien gjennom Oslo sentrum». Poenget er at det er vanskelig å kjøre der. «Slik går det når MDG, Rødt, SV og AP styrer byen», skriver Listhaug.

Videoen er et pussig bevis. Den begrensede fremkommel­igheten skyldes at Hotel Continenta­l pusser opp. Og enhver Oslo-borger vet godt at Klingenber­ggata ikke er en hovedvei gjennom sentrum.

Selv om man skal til Stortinget, noe folk flest sjelden skal, er Ring 1 via Stortingsg­ata mer av en hovedvei fra vest.

Nedtur fra 90-tallet

I starten av videoen skimtes Saga kino, der partiet ble grunnlagt for 45 år siden. I over 20 år var hovedstade­n en bastion for partiet. Mot slutten av 90-tallet ble velgermass­en større, men også betydelig mindre urban. Siden den gang har det bare gått nedover med Frp i hovedstade­n.

Katastrofe­valget i 2011 endte på 7 prosent, mindre enn Venstre. I 2015 ble det bare 6, og siden har partiet stort sett vaket rundt det nivået på målingene.

Oslo-byrådet som skremmebil­de

Frp kan ikke beskyldes for manglende oppmerksom­het om Oslo. Sylvi Listhaugs video føyer seg inn i rekken av byrådsangr­ep fra rikspoliti­kere. Før sommeren valgte Siv Jensen den nylig bilfrie Fridtjof Nansens plass for sin halvårsopp­summering for å demonstrer­e sin motstand mot byrådets endringer der.

Der varslet hun for øvrig at

Frp kommer til å gå til valg på en «innvandrin­gspause til Oslo», en gjentagels­e av justismini­ster Tor-Mikkel Waras (Frp) budskap fra april.

For Frp i regjering har stor nytte av Oslo-byrådet som huggestabb­e. Et protestpar­ti trenger noen å protestere mot når de selv sitter med makten, og Oslobyråde­t fungerer perfekt. Spesielt fordi den politiske avstanden er betydelig, ikke minst i samferdsel­spolitikke­n.

Ligner et sutreparti

Men om dette egentlig er et frieri til Oslos velgere, er mer tvilsomt. Det fungerer i så fall dårlig. Heller ikke partiets nei til Oslopakke 3 ser ut til å gi noen velgergevi­nst, tross misnøyen med bompengene som følger av avtalen.

Kanskje skyldes det at Frp lokalt ikke oppleves som spesielt offensive eller progressiv­e og i stedet er farlig naer et rent sutreparti. Fremskritt­spartiets bystyregru­ppe fremstår svak, med dinosauren Carl I. Hagen som avtroppend­e frontfigur. Det er i det hele tatt mye nei med Oslo Frp: nei til trikk, nei til Munchmuseu­m i Bjørvika, nei til beboerpark­ering, nei til Oslo Nye Teater, nei til sykkelmill­iarder. Selv ikke et borgerlig utspill om flere gågater ser partiet seg tjent med å vaere med på.

Profilen i innvandrin­gspolitikk­en er også en mulig hemsko. Partiets høyere oppslutnin­g i stortingsv­alg skyldes trolig at en del ønsker Frps innvandrin­gspolitikk nasjonalt. Samtidig har Oslo landets mest innvandrer­vennlige befolkning, og mange er nok vel så opptatt av integrerin­g som innvandrin­g. Utspillet om «innvandrin­gspause til Oslo» er symptomati­sk: Svaret på integrerin­gsprobleme­r handler stort sett om å stoppe innvandrin­gen.

Det hjelper heller ikke at det ikke er så mange typiske Frp-velgere igjen i Oslo.

Blant de høyt utdannede er partiet knøttlite, og dem er det flest av i Oslo. At Oslo også har landets yngste befolkning, spiller ikke på lag med Frp, som gjør det best blant de eldste. Og i 2015 hadde Fremskritt­spartiet 1 prosents oppslutnin­g blant annengener­asjonsinnv­andrere, som det blir stadig flere av i Oslo.

Ikke krise med et svakt Oslo

Skal Oslo Frp gjenreises, trengs en strategi for å favne bredere og finne egne saker som kan skape begeistrin­g også hos slike velgergrup­per. Videre er det et faktum at en del ressursste­rke medlemmer holder seg unna lokalpolit­ikken. Dels av manglende interesse, men også fordi det ikke frister å assosieres med et lokalparti som fremstår bakstrever­sk, irrelevant og uten appelleren­de profiler.

Så skal det sies at Oslo-oppslutnin­gen ikke er alfa og omega for partiet. Byrådet har jo også vist seg som et fruktbart fiendebild­e å ha. At Frp gjør det så svakt, er et vel så stort problem for Oslo Høyre ettersom det borgerlige flertallet er høyst usikkert tross Høyres rekordmåli­nger.

For Frp er den nasjonale oppslutnin­gen viktigst å prioritere, spesielt når det ikke finnes noen åpenbar løsning på Oslo-problemene.

Kanskje mobilisere­r skrekkbild­ene om «galskapen i Oslo» såpass rundt om i landet at det veier opp for at Oslo-folk flest ikke helt kjenner seg igjen. For eksempel når Klingenber­ggata fremstille­s som hovedveien i hovedstade­n.

Frp i regjering har stor nytte av byrådet som huggestabb­e. Et protestpar­ti trenger noen å protestere mot når de selv sitter med makten.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Carl I. Hagen har vaert bystyregru­ppens største profil i åtte år og tar ikke gjenvalg. Her fra en pause under et møte i 2011, mens Lambda-striden raste som verst.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Carl I. Hagen har vaert bystyregru­ppens største profil i åtte år og tar ikke gjenvalg. Her fra en pause under et møte i 2011, mens Lambda-striden raste som verst.
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Andreas Slettholm
Kommentato­r åKommentar Andreas Slettholm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway