Aftenposten

Alt klart for Sylvi Listhaug som ny nestleder i Frp

- THOMAS SPENCE

I dag blir Sylvi Listhaug trolig valgt som ny første nestleder i Frp etter Per Sandberg. Ketil SolvikOlse­n fortsetter trolig som andre nestleder med bopel i USA.

– Sylvi Listhaug er ekstremt populaer i eget fylke, og jeg tror det samme gjelder i resten av landet, sier Frank Sve, fylkeslede­r i Møre og Romsdal Frp.

Fylkesstyr­et vedtok allerede i juni enstemmig at Listhaug er deres kandidat som nestleder ved landsmøtet våren 2019. I og med at Per Sandberg trakk seg i august, skal sentralsty­ret i dag velge en erstatter blant sentralsty­rets medlemmer frem til landsmøtet.

Aftenposte­n har snakket med en rekke sentrale Frppolitik­ere de siste dagene. Et halvt år etter at hun trakk seg som statsråd for å unngå mistillit, ser det ut til å bli en ren parademars­j inn i partiets toppledels­e for Listhaug.

Signalene tyder også på at Ketil Solvik-Olsen vil få støtte for å fortsette som nestleder selv om han flytter til USA i ett år.

– Tilbakemel­dingene fra landet er at Sylvi har veldig sterk støtte. Jeg regner med at det blir slik, sier Sve.

Store ambisjoner

Møre og Romsdal er Frps største fylkeslag. Og de har store ambisjoner for Listhaug.

– Mange savner henne i Regjeringe­n. Hun er en sterk stemme for Frp i viktige saker, sier Sve.

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale nevnes også i alle diskusjone­r om nestleder og lederverve­t i partiet når partileder Siv Jensen en gang velger å gå av.

Men i Dale og Listhaugs hjemfylke, Møre og Romsdal, er det ingen tvil om at Listhaug er førstekand­idaten.

– Vi har gjort vårt vedtak om at Sylvi er vår nestlederk­andidat, sier han.

– Er hun også fylkets neste lederkandi­dat?

– Hun vil ikke ha noen problemer med å takle lederverve­t hvis det skulle bli aktuelt. Hun har en utrolig sterk posisjon, lang erfaring og har vaert i kommunepol­itikken, byrådet i Oslo, hun har erfaring fra privat naeringsli­v og bred erfaring fra Regjeringe­n og en utrolig sterk forankring i partiet, sier Sve.

Han understrek­er at det ikke er noen lederdebat­t i Frp nå.

– Det kan bli mange år til det blir aktuelt. Vi har innstilt Listhaug som nestlederk­andidat. Så innbefatte­r det selvsagt at hun kan ta andre, høyere posisjoner hvis det skulle bli aktuelt, sier Sve.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway