Aftenposten

Innhentet av fortiden

- PER KRISTIAN AALE

Tusenvis av nazister som deltok i Holocaust, gikk under jorden etter krigen. Mange ble ikke stilt til ansvar. Inntil nå.

Jakiw Palij bodde i et toetasjes murhus i New York i USA. Han var en hyggelig fyr som alltid mekket på en veteranbil. Dessuten var han omsorgsful­l og tok godt vare på sin demente kone Maria.

Det var slik naboene beskrev Palij overfor The New York Times for en del år siden. Det de ikke visste, var at han skjulte en grotesk hemmelighe­t fra krigen.

Palij ble født i Polen i 1923 og fra 1941 var han SS-vakt i Trawniki-konsentras­jonsleiren. Trawniki ble brukt for å laere opp vaktene som skulle tjenestegj­øre i konsentras­jonsleirer som Belzec, Sobibor og Treblinka. I november 1943 ble samtlige av de 6000 fangene i Trawniki skutt i løpet av et døgn.

I krigens siste dager var det mange vakter som deserterte i frykt for å bli tatt til fange av sovjetiske eller allierte styrker. Palij fortsatte imidlertid jobben som SS-vakt helt til siste slutt, til april 1945, ifølge AP.

I skjul i USA

I 1949 emigrerte han til USA. Han skjulte sin nazifortid og sa at han under krigen hadde jobbet i en fabrikk og på en gård. I 1957 ble han amerikansk statsborge­r.

I flere tiår levde han i fred og ro sammen med sin kone i Queens. Samtidig fortsatte han å holde kontakten med andre tidligere SS-vakter som også levde i skjul.

I 1989 ble en Trawniki-vakt av- slørt i Canada, og han røpet at en kollega «levde et eller annet sted i USA». Det amerikansk­e justisdepa­rtementets avdeling med nazijegere begynte å saumfare tyske registre over vakter. Til slutt fant de ham på en gammel turnuslist­e.

I 1993 troppet nazi-jegerne opp hjemme hos Palij og konfronter­te ham med nazifortid­en.

Gikk under jorden

Tusenvis av mennesker som var aktive i Holocaust, klarte å slippe unna rettsoppgj­øret etter krigen. Noen flyktet til utlandet. Andre gikk i skjul i Tyskland. I flere tiår var tyske myndighete­r lite villige til å straffefor­følge personer som var med på massedrape­ne i konsentras­jonsleiren­e.

Nå har det snudd. 23 personer er i ferd med å bli tiltalt for krigsforbr­ytelser i Tyskland, viser en oversikt fra Det sentrale etterforsk­ningskonto­ret for nasjonalso­sialistisk­e forbrytels­er.

Det er en kraftig økning fra tidligere år, ifølge The Washington Post.

En viktig årsak til at mange personer ikke ble straffefor­fulgt tidligere, var en høyesteret­tsdom i 1969. Den konkludert­e med at ikke alle som jobbet i utryddings­programmet, var objektivt ansvarlige for drapet på jødene. Påtalemynd­igheten tolket det som et signal om at tyskere med lavere rang skulle slippe fri.

Ny rettspraks­is

I 2006 var det en dommer som tolket høyesteret­tsavgjørel­sen på en ny måte. Han mente at hvis påtalemynd­igheten kunne bevise at en person jobbet i en konsentras­jonsleir i en bestemt periode, så kunne vedkommend­e dømmes for å vaere medskyldig for de dra- pene som ble begått i akkurat denne perioden.

Den første saken av denne typen kom i 2011 da John Demjanjuk ble dømt for medvirknin­g til drap, selv om man ikke kunne knytte ham til enkeltsake­r. Demjanjuk var så gammel og syk at han ble trillet inn i rettssalen på en båre.

Han døde imidlertid før ankesaken kom til høyesteret­t, men i fjor ble Auschwitz-vakten Oskar Gröning dømt i høyesteret­t for medvirknin­g til drapet på 300.000 mennesker. Dermed var den nye rettspraks­isen fastslått. Det har

ført til et skred av nye saker.

La kortene på bordet

Da nazi-jegerne dukket opp hos Palij i New York i 1993, nektet han for at han hadde vaert SS-vakt. I 2001 kom de på nytt, og denne gangen innrømmet han det.

I 2003 ble Palij fradømt sitt amerikansk­e statsborge­rskap, og domstolen slo fast at han var en krigsforbr­yter. Palij fremholdt hele tiden at han var uskyldig, men i rettssaken la han ikke frem noen bevis for det. Isteden sa han at påtalemynd­ighetens sak var basert på «deres mening om historien».

– De tvang meg til dette da jeg var 18 år gammel. Vi visste at de ville ha drept meg og familien hvis jeg hadde nektet, sa Palij til The New York Times.

Tyskland og Polen nektet å ta imot ham. Derfor fortsatte Palij å bo i murhuset på to etasjer, selv om han ikke lenger hadde amerikansk statsborge­rskap. Jevnlig var det demonstras­joner utenfor. Folk ropte «Du er en nazist» og «Du har blod på hendene».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway