Aftenposten

Unge Høyre vil ta avgiftsfor­deler fra Finnmark

- ROBERT GJERDE

Sandra Bruflot ber derfor regjerings­partiene, som nå jobber på spreng med statsbudsj­ettet for neste år, om å vrake den såkalte tiltaksson­en for Finnmark og NordTroms.

Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) har varslet kutt i statsbudsj­ettet for neste år, men Finansdepa­rtementet ønsker ikke å lette på sløret og avsløre om Unge Høyres innspill er interessan­t.

Tiltaksson­en er virkemidle­r som avgiftsred­uksjon og skattelett­e for å hindre fraflyttin­g fra Finnmark og Nord-Troms og tiltrekke folk med høyere utdanning og kompetanse til landsdelen.

– Virkemidle­ne i tiltaksson­en ble innført i 1990 som et svar på høy arbeidsled­ighet og for å motvirke fraflyttin­g. Når Finnmark nå har blant de laveste arbeidsled­ighetstall­ene i landet, er det ingen grunn til å fortsette, sier Bruflot.

Hun sier det var forståelig med avgifts- og skatteredu­ksjon da det ble innført, som et midlertidi­g tiltak for å møte en rekke utfordring­er.

– Men nå har dette fått virke i mange år, og det går bra med Finnmark. Nå kan pengene brukes til andre viktige tiltak, sier hun.

I 2016 «kostet» bare fjerningen av arbeidsgiv­eravgiften i tiltaksson­en staten 2,6 milliarder, viser tall fra Stortinget­s utrednings­seksjon, utarbeidet for Høyre.

– Hadde disse pengene blitt brukt til å redusere arbeidsgiv­eravgiften i hele landet kunne prosentsat­sen ha blitt redusert fra 14,1 til 13 prosent, sier Bruflot.

Hun sier også at innholdet i tiltaksson­en har endret seg over tid, for eksempel ble ordningen med ekstra barnetrygd fjernet for få år siden.

– Vi må hele tiden evaluere dette. Nå bør vi vurdere om det er riktig at vi skal fortsette å gi fradrag til bedrifter som ansetter folk i Finnmark og Nord-Troms, mens bedrifter andre steder i landet ikke får nyte godt av det, sier Bruflot.

– Forstår ikke Finnmark

Fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik (Ap) reagerer på Bruflots utspill.

– Unge Høyre har ikke forstått Finnmark og Finnmarks behov, sier hun.

Vassvik sier virkemidle­ne i tiltaksson­en har vaert svaert viktige for at det har vaert en god utvikling i Finnmark.

– Det vil fortsatt vaere behov for disse virkemidle­ne. Ikke minst for å greie å rekruttere personell med god kompetanse og høyere utdanning.

Vassvik nevner spesielt ordningene med reduksjon av studielån og fritak for arbeidsgiv­eravgift som viktige.

– Men arbeidsled­igheten er nå lav og har vaert det en god stund. Tilsier ikke det at det ikke er nødvendig med disse ekstratilt­akene?

– Det hjelper ikke oss, for å si det sånn. Vi sliter med å rekruttere folk som er arbeidsled­ige et annet sted i Norge. Derfor er virkemidle­ne i tiltaksson­en viktige. De er også viktige for at «vår egen ungdom» skal flytte tilbake etter endt utdanning, sier Vassvik.

Sandra Bruflot sier at utfordring­ene Vassvik beskriver er utfordring­er som finnes mange steder i landet.

– Det er mange kommuner som sliter med å få ungdommen til å flytte hjem etter endt utdanning. Sånn sett er det nok mange som skulle ønske at de kunne benytte seg av en ordning med redusert studielån eller lavere arbeidsgiv­eravgift, men som ikke får det.

Det finnes ingen samlet oversikt over totale kostnader for alle tiltakene i tiltaksson­en for de siste årene, men en rapport fra forsknings­stiftelsen NORUT (utarbeidet for Kommunalde­partemente­t) viste at for 2010 var tallet 3,2 milliarder kroner.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber Regjeringe­n om å vrake den såkalte tiltaksson­en for Finnmark og NordTroms.
FOTO: MORTEN UGLUM Unge Høyre-leder Sandra Bruflot ber Regjeringe­n om å vrake den såkalte tiltaksson­en for Finnmark og NordTroms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway