Aftenposten

Kan bli en av de mest sette kvinnekamp­ene i Norge

- ODD INGE AAS

Lørdag var det solgt over 5300 billetter til gruppefina­len i VM-kvalifiser­ingen på Intility Arena. Fotballfor­bundet håper på noen tusen til. Norge må vinne for å gå rett til neste sommers mesterskap.

– Det hadde betydd veldig mye for oss hvis det kommer mye folk. Dette er en av de aller viktigste kampene vi spiller, sier kaptein Maren Mjelde.

Hun forteller at dette er en kamp laget har tenkt på helt siden det øyeblikket nederlende­rne scoret på overtid i det første møtet mellom lagene i fjor høst.

Den gang var det over 20.000 på tribunene, sannsynlig­vis godt hjulpet av at de oransje noen måneder tidligere hadde vunnet EM på hjemmebane.

– Vi vet at det trykket vi møtte i Nederland og den støtten de hadde i ryggen, betydde alt for dem. Det var en stor del av grunnen til at de kom seg gjennom EM, sier Mjelde.

Også i det mesterskap­et tapte Norge 0–1 for morgendage­ns motstander.

Noen rekord ser det imidlertid ikke ut til å bli. I 2000 møtte over 15.700 opp på Ullevaal stadion da USA var motstander i en oppkjøring­skamp til OL i Sydney. Norge vant generalprø­ven, noe som kanskje var med og bidro til at amerikaner­ne ble slått også i OL-finalen i Sydney.

Siden har imidlertid tilskuerta­llene vaert langt unna samme nivå.

Spillefri i Oslo-fotballen

Oslo Fotballkre­ts har bestemt seg for at alle ungdomskam­per i morgen blir utsatt. Målet er at flest mulig av byens unge fotballspi­llere skal ta turen til Valle og få se en landskamp live.

Slik håper de å gi landslaget best mulig støtte i en helt avgjørende kamp, samtidig som kampen skal fungere som motivasjon og stolthet til den neste generasjon­en fotballspi­llere. – Det er svaert viktig for å sikre gode og store jentegrupp­er i klubbene, sier daglig leder i NFF Oslo, Tore Jarl Bråteng.

Rekrutteri­ng av flere jentespill­ere er et av hovedsatsi­ngsområden­e til norsk fotball.

– Det er et veldig godt initiativ og vi er glade for dette samarbeide­t. Vi håper at så mange lag som mulig kommer her, sier trener Martin Sjögren.

Han mener rammen rundt kampen er viktig for å gi «en ekstra boost» i kampen om VM-plass.

At kampen starter 17.00 er kanskje ikke det gunstigste med tanke på publikumso­ppmøtet, men alle kampene i den siste kvalifiser­ingsrunden skal starte likt.

To sure tap for Nederland

Hvis Norge taper er de avhengig av resultatet i minst en annen kamp i gruppen for å bli blant de beste fire beste toerne i de syv gruppene.

Mjelde er imidlertid sterk i troen på at det skal vaere mulig å slå nederlende­rne. – Vi møter dem ofte i mesterskap og kvalik. De to siste kampene var sure 0-1-tap begge, men i kvaliksamm­enheng har vi hatt et godt tak på dem. Det er mye som står på spill. Det er en enkeltkamp og det laget som er best den dagen som kvalifiser­er seg, sier Mjelde.

Bergensere­n har spilt i verdensmes­terskap tidligere. Lysten på å oppleve det om igjen er stor.

– Det er det største du kan vaere med på som spiller, sier hun.

Norge kommer fra en sterk 4–0-seier i Slovakia fredag. Sjögren og Mjelde sier at laget tar med seg mye selvtillit fra den opplevelse­n.

– Den store forskjelle­n blir at vi må jobbe lenger i forsvarssp­illet mot Nederland enn mot Slovakia. Der vant vi ballen raskt tilbake igjen, men vi kommer ikke til å lykkes like godt med det mot Nederland. Det blir mer jevnspilt, sier Sjögren.

– Vi må fortsette å spille like godt i angrepsspi­llet vårt, for det er nøkkelen til å vinne kampen.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX ?? Trener Martin Sjögren og kaptein Maren Mjelde håper det blir trangt om plassen på Intility Arena i morgen.
FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX Trener Martin Sjögren og kaptein Maren Mjelde håper det blir trangt om plassen på Intility Arena i morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway