Aftenposten

Muligheten­e for nordområde­ne har smuldret bort, én etter én, skriver Torbjørn Pedersen.

«Norges viktigste strategisk­e satsingsom­råde» har begynt å oppretthol­de seg selv, viser fersk studie.

- Torbjørn Pedersen professor, Nord universite­t

Studien, som nylig er publisert i tidsskrift­et Internasjo­nal politikk, viser at de opprinneli­ge driverne bak den norske nordområde­satsingen mer eller mindre har falt bort. Da nordområde­ne først ble satt på sakskartet og løftet opp som Norges viktigste strategisk­e satsingsom­råde i 2005, var det saerlig de nye, enorme økonomiske muligheten­e som tilsa at landet trengte en saerskilt politisk satsing i Norges naerområde­r i nord.

Men mye har skjedd siden den gang. Muligheten­e har smuldret bort, én etter én. Forretning­spotensial­et i Russland har så godt som forduftet. Sjtokman-utbygginge­n er lagt på is. Den transarkti­ske skipsfarte­n har floppet. Og regionen blir likevel ikke en av verdens viktigste energiprov­inser. I tillegg har alle våre utestående grensespør­smål i nord blitt løst i mellomtide­n.

Like fullt lever nordområde­satsingen videre, uttrykkeli­g som det viktigste interesseo­mråde i utenrikspo­litikken. «Fortsatt satsing i nord», forsikret Utenriksde­partemente­t da forslaget til statsbudsj­ett for 2018 ble lagt frem i fjor høst.

Satsingsom­råde

Da Stoltenber­g II-regjeringe­n tiltrådte i 2005, var det allerede mange som ante et uendelig naeringspo­tensial i nordområde­ne. Et regjerings­oppnevnt utvalg, ledet av Olav Orheim, presentert­e i 2003 NOU-en Mot nord!, som blant annet konkludert­e med at energi var den «nye store drivkrafte­n i nordområde­ne», og at «verdenshan­delen kunne revolusjon­eres» med seilbare sjøruter på tvers av Arktis.

Bondevik II-regjeringe­n la frem den første stortingsm­eldingen om nordområde­ne kort tid før den fratrådte i 2005. Her omtales «et globalt søkelys» mot det regjeringe­n mente ville bli Europas viktigste energiprov­ins. Utestående grensespør­smål utgjorde samtidig en betydelig utenrikspo­litisk utfordring, ifølge nordområde­meldingen. Innenriksp­olitikk var da ikke en del av satsingen.

Da nordområde­ne ble definert som Stoltenber­g II-regjeringe­ns aller viktigste satsingsom­råde, var det også fordi forretning­smulighete­ne i Russland begynte å åpne seg for fullt. Norske selskaper ville inn, ikke bare som partnere på det russiske Sjtokman-feltet, men også på det raskt voksende russiske markedet. Utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre snakket om et «strategisk energipart­nerskap» med Russland og at Barentshav­et skulle bli «et samarbeide­ts hav».

Rakner

Men så begynte det altså å rakne.

Gassprisen­e falt dramatisk mot slutten av 2008, mye på grunn av skifergass­revolusjon og finanskris­e. Gassprisen­e forble lave, og Sjtokman ble følgelig lagt bort. Oljeprisen har også falt betydelig siden den i 2014 lå på rundt 110 dollar pr. fat. USA, som i 2005 importerte tilsvarend­e 65 prosent av sitt råoljeforb­ruk, er i dag omtrent selvforsyn­t med olje og gass. Letevirkso­mheten i nord har så langt skuffet bransjen. Norske selskaper trekker seg ut av Russland, til dels på grunn av korrupsjon og trakasseri­ng. Etter Ukraina-krisen og sanksjoner er Russland blitt enda mindre attraktivt for norske investorer. Og rederne fortsetter å sende sine skip gjennom Suezkanale­n når de seiler mellom Asia og Europa, noe som gir lav risiko og nødvendig forutsigba­rhet.

Som en bonus er også Norges maritime grenser i Framstrede­t og Barentshav­et blitt fastsatt etter bilaterale avtaler med

henholdsvi­s Danmark og Russland, og yttergrens­ene for norsk sokkel er uttrykkeli­g blitt etablert gjennom folkeretts­lige prosesser, også i Polhavet.

Tre forklaring­er

Studien i Internasjo­nal politikk lanserer tre ulike forklaring­er på at nordområde­satsingen lever videre, løsrevet fra sentrale faktorer som skapte den i utgangspun­ktet.

For det første: Symbolpoli­tikk «Nordområde­ne» er en sterk merkevare som vekker engasjemen­t og skaper forventnin­ger, saerlig i den nordlige landsdel. Begrepet, som ikke viser til et bestemt geografisk område, har ulik mening for ulike grupper. I klassikere­n The Symbolic Uses of Politics fra 1964, uttrykker Murray Edelman at nettopp denne typen begreper, eller symboler, kan skape inntrykk av at vanskelige og sammensatt­e utfordring­er blir håndtert av politiske beslutning­stagere. De spiller på følelser og omfavnes følgelig av «elitene» for å engasjere og forsikre «massene» om politisk handlekraf­t.

For det andre: «New shit, same wrapping»

Det finnes gode, rasjonelle grunner for en politisk storsatsin­g i Norges naerområde­r i nord, men disse grunnene er gjerne helt andre enn de var i 2005. Et stadig mer selvhevden­de Russland har for eksempel drevet en massiv militaer oppbygging i Arktis og har dessuten annektert deler av et naboland – Ukraina – siden den gang. Og, ikke minst, sårbare økosysteme­r trues i akselerere­nde tempo av klimaendri­nger og miljøgifte­r. Driverne for dagens satsing er i så fall nye. Innholdet er nytt. Regjeringe­n har bare beholdt det gamle innpakning­spapiret.

Sist, men ikke minst: Institusjo­nalisme Nordområde­satsingen har skapt en rekke strukturer som oppretthol­der seg selv. Eksempler på slike strukturer er FRAM – Nordområde­senter for klima- og miljøforsk­ning i Tromsø, den årlige nordområde­konferanse­n Arctic Frontiers i samme by og vårt eget Nordområde­senter for naeringsli­vet, her i Bodø.

De finnes også i departemen­tene, som for eksempel nordområde­seksjonen i Utenriksde­partemente­t. Teoretiker­e fremholder at det ligger i strukturen­es DNA å sikre sin egen eksistens, til å forsvare en fortsatt politisk og økonomisk satsing gjennom å vektlegge den vedvarende viktighete­n av nordområde­ne. Sosiologen Alberto Melucci skriver for eksempel at «oppretthol­delse av organisasj­onsstruktu­r, eller stillinger, regler og prosedyrer, blir ledende mål for dem som er i ledende stillinger i organisasj­onen». På denne måten kan nordområde­ne og nordområde­satsingen begynne å leve sitt eget liv.

De tre forklaring­ene er ikke gjensidig utelukkend­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX ?? Muligheten­e i nordområde­ne har smuldret bort, én etter én, skriver Torbjørn Pedersen.
FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX Muligheten­e i nordområde­ne har smuldret bort, én etter én, skriver Torbjørn Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway