Aftenposten

Frustreren­de

-

landsbygde­n. Marty rømte fra et mexicansk narkokarte­ll til Lake Ozark-området i Missouri, men fant bare mer kriminalit­et og millioner av dollar som måtte leveres til rens. Sesong 2 starter midt i kaoset. Kartellets advokat bruker bare tyve minutter på å fortelle Marty og seerne hva som står på spill: «They’ll kill your children. They’ll gut your fucking wife. Do you want me to tell you what they’ll do to you?»

Han lytter aldri

Marty jobber forståelig nok fremdeles dag og natt for å holde mafiaens skarpe kniver unna familien, men er fremdeles også det mest usympatisk­e mennesket du finner på skjermen din. Han lytter aldri, har kort lunte, ser ikke barna sine, og har en frekk tro på at det kun er ham selv som kan ordne opp. Se for deg usympatisk­e Walter White som en glatt, bedreviten­de NHH-professor i stedet for kjemilaere­r? Der har du Marty

Byrde.

Spinndokto­ren Wendy

Som figur er han dermed en effektiv konstruksj­on, for i sesong 2 gir Martys korte lunte god plass for konen Wendy til å boltre seg. Når Byrde-ekteparet må fikse en kasinolise­ns for kartellet, bretter eks-spinndokto­ren Wendy opp ermene og viser frem et bredt Chicago-repertoar av politisk fiksing. I prosessen stikker hun hodet opp fra dritten de har havnet i, og ser både samfunnet rundt seg og sin egen familie med nye øyne. Dette utvikler seg til det mest spennende i sesongen, hvordan familien ufrivillig formes av kriminalit­et. Når yngstemann i familien, 13-åringen Jonah, også viser seg å vaere den smarteste og mest foretaksom­me, blir Ozark den Breaking Bad-etterfølge­ren den alltid

har villet vaere.

Soprano ser på

Frem til da, rundt midtveis i sesongen, prøver Ozark for hardt å hylle urhistorie­n om den voksne familieman­nen som ender med begge beina plantet i en verden av forbrytels­er. Hver scene handler om hvordan han skal få ristet det av seg, og alle medspiller­ne konkurrere­r om å vaere mest vriene. Det tar aldri slutt, og figurene – inkludert en onanerende FBI-agent, lyssky eiendomsut­viklere og en eksfange – skrus så destruktiv­t til at det ikke er noe lys og varme å hente. The Sopranos, Justified, Bloodline og Breaking Bad står på sidelinjen og ser på, men i stedet for å bli smigret av imitasjon, ber de Marty og Ozark finne på noe eget. Man blir ikke bedre enn sine forbilder bare av å skru volumet opp til 11 når man spiller sangene deres.

De mest interessan­te

Ikke at Marty har tid til å tenke på det. I en av mange ladede, korte konfrontas­jonene mellom ham og Wendy sier hun frustrert: «You’re lying to yourself. And everytime you do I try to believe you». Marty stormer ut av rommet mens han erklaerer «We can stay here and talk about feelings. Or I can go and take care of shit and make sure that we dont die, ok?». Oppsummert er dette hva hele andre sesong av Ozark handler om, Marty løper av gårde for å hindre at familien ikke blir drept, mens familien rundt ham blir til de mest interessan­te figurene i en frustreren­de, men også til slutt medrivende sesong.

 ??  ?? Asbjørn Slettemark
Asbjørn Slettemark
 ?? FOTO: JESSICA MIGLIO/NETFLIX ?? Jason Bateman og Laura Linney som ekteparet Marty og Wendy Byrde i sesong 2 av Netflix-serien Ozark.
FOTO: JESSICA MIGLIO/NETFLIX Jason Bateman og Laura Linney som ekteparet Marty og Wendy Byrde i sesong 2 av Netflix-serien Ozark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway