Aftenposten

Komikken dreper frykten

- William Shakespear­e, gjendiktet av Edvard Hoem Per Christian Selmer-Anderssen

Macbeth er spådd at han skal bli konge av Skottland, og blir egget av sin kone til å hjelpe skjebnen på vei. Ett drap unna, og han har tronen.

«Sleep no more,» sier Macbeth i en av Shakespear­es mest ikoniske linjer. Han har dømt seg selv til evig søvnløshet. Hvorfor begynner publikum da å le?

Fungerer ikke som tragedie

Jeg tror det er en konsekvens av to store problemer med denne oppsetning­en. Det ene er at det ikke etableres en sympati med Macbeth i stykkets første scener. Dermed blir ikke fallet stort nok hverken overfor vennene hans – eller oss som sitter i salen. Skuespille­r Preben Hodneland er god til å formidle teksten og gir Macbeth et menneskeli­g og hverdagsli­g uttrykk.

Men de mange vendepunkt­ene i teksten er ikke tydelige nok. Vi forstår ikke at han både blir skremt og tent av heksenes spådom om kongemakt. Vi ser ikke kjaerlighe­ten mellom han og Lady Macbeth (Ingeborg Sundrehage­n Raustøl), og heller ikke det opprinneli­ge tillitsfor­holdet til kameraten Banquo (Petter Winther).

Han viser oss aldri at han kunne valgt annerledes. Dermed blir Macbeth et menneske vi ikke føler med.

Pantomime eller hyllest?

Den andre grunnen til at latteren pipler som en lekk kran, er at regissør Peer Perez Øian har en uklar kontrakt med publikum. Det er vanskelig å forstå hvor han vil. Da liket til Duncan blir funnet, spiller ekteparet Macbeth komisk pantomime. Macduff på sin side, har et ekko i mikrofonen sin, liksom for å understrek­e det melodramat­iske. Mens Malcolm sørger psykologis­k realistisk over sin drepte far.

Regivalgen­e er ikke helt konsekvent­e. Noen ganger virker det som at Øian vil ha en renskåren oppsetning med tekst og ansikt mot publikum. Andre ganger legges det opp til en teaterlek eller en overdreven spillestil. Starten er tidløs, men midtveis er vi så langt inne i Gudfaren-estetikken at vi tror det hele er en slags hyllest til Francis Ford Coppola.

Mye er bra

Det er synd at helheten faller sammen, for stykkevis og delt er det mye som er bra. Scenograf Etienne Pluss har utstyrt ensemblet med rutete bukser, som er et grunnkosty­me uansett karakter. Sceneromme­t er et speilblank­t gulv, foran en scene innrammet av lysstoffrø­r. Det gir både assosiasjo­ner til makt og mange muligheter til spill-i-spillet. Koreograf Magnus Myhr lar heksene, tre skallede ballerinae­r, vaere en del av naturen. Kanskje er de en luftspeili­ng, kanskje et bilde på Macbeths døde barn.

Snytt for tragedien

Flere skuespille­re har godt håndlag med teksten, men den eneste som får oss til å føle frykt er Petter Winther i rollen som Banquo. Han får hvert ord ut til salen med en avslappet intensitet og tilfører stykket en naturlig munterhet. Bankettsce­nen, der Banquo spøker for Macbeth, er selve høydepunkt­et i denne oppsetning­en. Her danser Banquo triumferen­de med seg selv, mens vi i salen tenker på heksenes spådom om dem begge.

I en annen scene puster Lady Macbeth frem ondskapen inne i seg selv, etter å ha lekt med en spilledåse som ligner på heksene. Disse to sceneøyebl­ikkene er virkelig spennende. De har en slags mystisisme som tar Shakespear­es myter på alvor. Men så varer det så kort. Stykket går inn i en mer forvirrend­e komedie. Inn i en haltende, gravalvorl­ig minimalism­e. Noen begynner å le. Andre sitter stille under den stående applausen. Sammen er vi snytt for en tragedie.

 ?? FOTO: ERIKA HEBBERT, DET NORSKE TEATRET ?? Preben Hodneland gir publikum en menneskeli­g Macbeth, men han griper ikke nok, mener anmelderen.
FOTO: ERIKA HEBBERT, DET NORSKE TEATRET Preben Hodneland gir publikum en menneskeli­g Macbeth, men han griper ikke nok, mener anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway