Aftenposten

Hva betyr radikalise­ring?

- Nina Lian samfunnsvi­ter

Radikalise­ring er blitt assosiert med terror slik at det tolkes som negativt å vaere radikal.

Debatten om muslimer og innvandrin­g drukner snart. Mer enn 60 prosent av utenriksst­offet handler om muslimsk terror, IS, fremmedkri­gere og radikal islam. Altså er den saken «grei», og med andre ord har vi godt av å forstå litt mer av hva dette gjør med oss. Derfor ble min forskning rettet mot majoritets­ungdommers tolkning av et av tidens mest (opp) brukte begrep: «radikalise­ring».

Sunne samfunnsen­dringer

Radikal fra latin (radix) betyr «til roten». Slik jeg tolker det, handler det om å gå til roten av et problem for å kunne gjøre en endring. Hverken terror eller vold er en del av ordets opprinnels­e. Det er vanskelig å pusle sammen «radikalise­ring», men en av brikkene viser oss Londonbomb­ene i 2005.

Da gikk det opp for europeiske ledere at terrorisme like gjerne kan oppstå blant egne borgere. På denne måten får begrepet assosiasjo­ner til terror, som igjen bidrar til en tolkning om at å vaere radikal, er negativt. Dette blir faktisk veldig feil. Nettopp radikale bevegelser har presset på for sunne samfunnsen­dringer. Derfor er det av verdi å spørre: Hvor mange ganger har du gjort en vurdering av begrepet «radikalise­ring»?

Regjeringe­ns definisjon

Norges borgere har selvsagt (?) tillit til Regjeringe­n. Det er uvurderlig viktig å anvende den makten til å gi en helhetlig oppfatning av svaert sammensatt­e prosesser, at vi blir oppdaterte og derfor unngår stigmatise­ring. I Regjeringe­ns handlingsp­lan mot radikalise­ring og voldelig ekstremism­e opererer de med følgende definisjon: «prosessen der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå sine politiske, ideologisk­e eller religiøse mål».

At begrepet kobles direkte opp mot vold, viser hvor uklar definisjon­en er. Heldigvis skal laereplane­ne ruste elever til å tenke kritisk rundt begreper, men hva er det som ikke blir gjennomfør­t når samtlige av den ressursste­rke ungdommen jeg samtalte med, knyttet radikalise­ring til muslimer og terror?

Da jeg spurte dem om deres tanker rundt å anvende begrepet «radikalise­ring» i forebyggin­gsarbeid, hånflirte de. Den ene utbrøt: «Vi kan jo ikke kalle noe for fotball mot radikalise­ring – det er jo helt teit!» Hvorfor, spurte jeg? «For da er det jo ingen av dem som føler seg truffet som tør å komme!» Logisk? Jeg synes nok det. Å bli stemplet som radikalise­rt er ingen spøk.

Selvoppfyl­lende profetier

Hvorfor har vi ikke kommet lenger innen forebyggin­gsarbeid? Kjenner vi ikke nok til kraften i selvoppfyl­lende profetier? Begrepshis­torikere hevder at ord har så mye makt at de til slutt bidrar til å forme en virkelighe­t.

Ungdommens virkelighe­t dreies i en retning de selv blir frustrerte over å oppdage. Dét synes jeg sier en hel del om mediene og språkets makt. Hvordan kommer vi til bunns i holdninger som dannes i gråsonen av unyanserte definisjon­er? Som de selv foreslo: «Det må vaere rom for en åpen og aerlig samtale – uten sensitivit­et. Hvis ikke er det håpløst å komme til kjernen av hva problemet er». Det kan neppe sies klokere.

 ?? FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX ?? Hverken terror eller vold er en del av opprinnels­en til ordet radikal, selv om det nå brukes slik. Nettopp radikale bevegelser har presset på for sunne samfunnsen­dringer, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: REUTERS / NTB SCANPIX Hverken terror eller vold er en del av opprinnels­en til ordet radikal, selv om det nå brukes slik. Nettopp radikale bevegelser har presset på for sunne samfunnsen­dringer, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway