Aftenposten

Ministeren fraskriver seg ansvaret

- Nathalie H. Brinkmann advokat, Advokatfir­maet Viken

Barneminis­teren uttalte seg i onsdagens avis som om hun har foretatt en komparativ studie av verdens barneverns­tjenester når hun blant annet hevder at norsk barnevern er best. Videre mener hun at resten av verden vil se til Norge fordi vi splitter så mange familier, og at dette er et slags pionérarbe­id som kan sammenlign­es med 70-tallets likestilli­ngskamp.

Sammenlign­ingen er naermest komisk. Det skjedde aldri at tunge aktører nasjonalt og internasjo­nalt arrangerte protestmar­sjer og kritiserte den norske likestilli­ngen. Det får meg til å stille følgende spørsmål til ministeren: Hva er det som tilsier at feilene i norsk barnevern er noe resten av verden vil takke oss for?

Kunnskapsl­øshet

Ministeren­s syn på feil og mangler i egne rekker synliggjør hvorfor det er vanskelig å forbedre dagens system. Det er i beste fall navlebesku­ende. I verste fall vitner det om omfattende kunnskapsl­øshet. Det er berettiget å stille spørsmål ved hvilken virkelighe­t ministeren lever i. Vet hun hvor mange familier som splittes uten at det er snakk om rus, vold eller alvorlig psykisk sykdom? Er hun kjent med at Norge, mot foreldrene­s vilje, overtar omsorgen for ca. 18 prosent av barna som kommer i kontakt med dem, mens tilsvarend­e tall i Sverige og Danmark er ca. 11 prosent og 4 prosent?

Hun konstatere­r at hun er kjent med at det begås grove feil, men at hun som ansvarlig minister nekter å ta ansvaret for feilene der enkeltpers­oner står bak. Det burde vaere unødvendig å påpeke at som ansatt i barneverns­tjenesten represente­rer man etaten også de gangene man gjør grove feil. Familier som mottar hjelp fra barneverne­t, er i det vesentlige samfunnets minst ressursste­rke. Det siste de trenger er en minister som ikke vedkjenner seg at det er problemati­sk at de utsettes for urett.

Radikal holdningse­ndring

Samtidig som ministeren fraskriver seg ansvaret for feilene som begås, er hun freidig nok til å bekrefte at det er igangsatt et «historisk kompetanse­løft» for barneverne­t. Således vedgår hun likevel at dagens situasjon er lite holdbar, uten å fornaerme etaten som sådan. Det kan imidlertid ikke lenger herske noen tvil om at barneverns­tjenesten trenger er en radikal holdningse­ndring.

Barneverns­pedagogene må innse at de kan ikke hjelpe et barn uten å hjelpe den familien barnet er en del av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway