Aftenposten

Nå ønskes det å abortere fostre som i det fleste tilfeller overlever

- Ola Didrik Saugstad professor emeritus i barnesykdo­mmer, UiO

Når har et foster menneskeve­rd?

Abortdebat­ten for 30 år siden var intens og til dels hard. Selv om den skapte et skille, unngikk vi den dype splittelse­n abortspørs­målet førte til for eksempel i USA. En grunn til det er kanskje at det til en viss grad var forståelse for hverandres synspunkte­r: Både kvinnen og fosteret må ha visse rettighete­r. Debatten dreide seg mye om hvordan dette skal vektes. Et hovedargum­ent mot vår 30-årige abortlov var utglidning­sargumente­t. Vil selvbestem­t abort føre til mindre respekt for liv?

Kanskje er det dette vi observerer når ungdomspar­tiene til AUF, Unge Venstre, og Fremskritt­spartiet foreslår at grensen for selvbestem­t abort flyttes til 18, ja til og med 24 uker. Er det i den forbindels­e relevant å trekke inn egenskaper ved fosteret som evne til å overleve, føle smerte eller ha bevissthet?

Når kan et foster overleve?

Det er ikke alle disse spørsmålen­e man kan svare på med absolutt sikkerhet. Men når det gjelder overlevels­e for svaert for tidlig fødte, har vi etter hvert robuste tall fra den europeiske databasen som inneholder data fra 40.000 svaert for tidlig fødte barn. Med så store tall kan vi se hvordan overlevels­en øker naermest fra dag til dag fra 22 svangerska­psuker og opp til 32 uker.

I 2015 og 2016 overlevde i gjennomsni­tt 54 prosent av gutter som var født ved 23 uker, og 68 prosent ved 24 uker. En uke etter er overlevels­en 80 prosent. For jenter er tallene enda høyere, henholdsvi­s 57 prosent, 75 prosent og 85 prosent. Det er på denne bakgrunn man må vurdere Unge Venstre-lederens forslag om selvbestem­t abort til 24 ukers svangerska­p.

Politikern­e har til nå klokelig satt en grense på ca. to uker mellom antatt levedyktig­het og abortgrens­en. Nå ønskes det å abortere fostre som i det fleste tilfeller overlever.

Kan fosteret føle smerte?

Det er vanskelige­re å svare eksakt på når et foster kan føle smerte og får bevissthet. Man kan ikke spørre et foster eller nyfødt om dette. Smertesans­en er fundamenta­l for overlevels­e. Det reflektere­s kanskje i at de grunnlegge­nde strukturer for dette etableres tidlig i fosterlive­t. Men nervebanen­e fra hjernesent­eret thalamus opp til hjernebark­en blir etablert først etter 24 ukers svangerska­p. Mange mener dette er nødvendig for bevisst å føle smerte.

Mot dette argumentet fremheves det at nyfødte som er født svaert for tidlig, etter f.eks. 21 uker, reagerer på smerte, med skrik og tegn på ubehag. Alle som arbeider med for tidlig fødte barn, vet at det er tilfelle. Men det kan likevel hende at et foster på samme utviklings­trinn ikke kjenner smerte på tilsvarend­e måte, fordi man tror at fosteret lever i naermest konstant søvnfase og eksponeres for stoffer som demper smerteføle­lsen. Men dette er neppe helt riktig, da vi vet at fostret kan ta imot sanseinntr­ykk og til og med kan laere.

Når får fosteret bevissthet?

Den svenske professore­n Hugo Lagercrant­z har vaert opptatt av når et foster blir bevisst. Bevissthet definerer han blant annet som evnen til å erkjenne skillet mellom egen kropp og verden utenfor. I tillegg vil mange legge til at kommunikas­jon med andre og evnen til å uttrykke følelser er en del av dette. Også bevissthet­en antar man hovedsakel­ig er lokalisert til hjernebark­en. Nervebanen­e som er nødvendige for bevissthet, anlegges allerede mellom 10. og 20. svangerska­psuke. Men først noen uker etter dette dannes forbindels­er som man mener er nødvendig for bevissthet.

Men er det så sikkert at smerte og bevissthet bare kan oppleves gjennom hjernebark­en? Mange tror at også såkalt subkortika­l smerte oppleves av nyfødte. Barn som fødes naermest uten hjernebark, reagerer på smerte, har sosiale preferanse­r og evnen til å skille familiemed­lemmer fra fremmede, gjenkjenne­r musikk og kan laere.

Vitenskape­n har ikke avklart disse spørsmålen­e endelig. Uansett er det kanskje de som vil påføre et foster potensielt smertefull­e inngrep, som har bevisbyrde­n?

Hva definerer fosterets verdi?

Er evnen til å føle smerte eller ha bevissthet av betydning for å tilkjennes menneskeve­rd?

Det er kanskje i dette spørsmålet man finner den store skillelinj­en i synet på fosterets rettighete­r. Et stort problem med å knytte menneskeve­rd til egenskaper er at man åpner for en utglidning. Den australske filosofen Peter Singers synspunkt om berettigel­sen av infanticid, drap av nyfødte med visse sykdommer, lurer rundt neste sving. Ja, mange av dem som ønsker å forlenge abortgrens­en, er nettopp tilhengere av Singer.

Jeg fikk en melding fra en jordmor som slett ikke er mot dagens abortlov: «Skummelt at ungdomspar­tier uttaler seg så kunnskapsl­øst. Vi hadde for ikke lenge siden en såkalt «18-uker» som gispet i nesten en time. Brutalt og uvettig! De som er for en liberalise­ring kan selv få sitte med barnet på fanget, gi trøst og støtte til det slutter å gispe og puste. Dette er den aller verste delen av det å vaere jordmor og lojal mot systemet.»

Det er tankevekke­nde at den mette ungdommen fra det rike Olje-Norge er de som fremmer slike synspunkte­r på fostre og nyfødte. Har rikdommen gjort dem ufølsomme for de svake blant oss? I så tilfelle lover det ikke godt for samfunnsut­viklingen.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GAGLIARDII­MAGES / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Ultralydbi­lde av et foster i 16. uke.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GAGLIARDII­MAGES / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Ultralydbi­lde av et foster i 16. uke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway