Aftenposten

Caruanas nyhet

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

VM-utfordrere­n Fabiano Caruana imponerte på hjemmebane i Sinquefiel­d Cup, saerlig i stillingen nedenfor fra runde 4.

Nakamura

Caruana Δ

To runder tidligere hadde Carlsen en liknende stilling mot Karjakin.

Carlsen rokerte etter hvert kort, slik man på toppnivå har gjort mange ganger i denne varianten, og fikk et nokså likt sluttspill som han med oppfinnsom­t spill presset inn til seier. Men det var klart at verdensmes­teren ikke hadde noe å skryte av i åpningen. Det hadde derimot Caruana: 14.0–0–0!! Sg4 15.Td2! Sxe3 16.fxe3 Tb8 Caruanas nyhet er oppsiktsve­kkende på mange plan: Erfarne spillere rokerer nødig langt når svart har en åpen b-linje for tårnene, men Caruana har vurdert at han kan forsvare b2-bonden, og svart mangler «lette offiserer» i angrepet. Hvis svart hadde hatt en svartfelts­løper eller springer som kunne angripe b2, ville lang rokade ha vaert selvmord.

Dernest vil erfarne spillere ikke tillate at svart ødelegger den hvite bondestill­ingen med springeren til g4 og avbytte på e3. Igjen viser Caruana en ekstremt dyp forståelse av stillingen: Hvit vil dominere i d-linjen med dronning og tårn, og springeren vil vaere løperen overlegen.

Spørsmålet blir: Hvor mange hundre (tusen?) slike nye ideer har Caruana forberedt til VM-kampen når han kan ta seg råd til å avsløre genistreke­n ovenfor allerede nå? (1–0, 49 trekk).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway