Aftenposten

Slaget om Lofoten er over. Den neste kampen kan stå enda lenger nord.

Debatten om oljeboring i Lofoten har tatt mye oppmerksom­het fra andre saker. Nå er spørsmålet hva som vil fylle tomrommet.

- Kommentato­r

At Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) skulle bli åpnet for oljeboring har lenge vaert lite sannsynlig. Småpartien­e har vunnet frem med sine krav både i Ap- og Høyre-ledede regjeringe­r.

Likevel har saken fortsatt å prege debatten, og Norges nye oljeog energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) varsler at han skal fortsette å holde saken varm.

Han kan få det tøft. For én ting ble klart under dagene på oljemessen i Stavanger i forrige uke: Det var knapt noen der som oppriktig trodde at dette var en kamp som kunne vinnes lenger. Heller ikke dem som fronter den utad. Mange regner med at Arbeiderpa­rtiets pågående snuoperasj­on vil endre hele dynamikken i debatten.

Skuffelse over ringvirkni­nger

Veien hit har vaert kronglete. Aps gamle vedtak om konsekvens­utredning ble i fjor gjort om til et kompromiss der noen områder skulle vernes, mens andre kunne utredes for oljevirkso­mhet.

Enigheten varte imidlertid ikke lenge, og i løpet av det siste året har store deler av Nordland Arbeiderpa­rti snudd. 9 av 11 lokallag er nå imot. Et nytt fylkesvedt­ak kan komme allerede i høst. Når det tilsynelat­ende ikke engang er oppslutnin­g om oljeutvinn­ing i fylket der virksomhet­en skal finne sted, er løpet trolig kjørt.

Alt fra Lofotens voksende turistindu­stri til skuffelse over ringvirkni­ngene fra oljenaerin­gen andre steder i nord, trekkes frem som forklaring­er på det siste årets helomvendi­ng. I tillegg er noen lokalpolit­ikere enkelt og greit lei av usikkerhet­en debatten skaper. De vil ha en avklaring for å vite hva de skal forholde seg til.

Lofoten har vaert lynavleder

I Arbeiderpa­rtiet er det dessuten et håp om at en avklaring kan skape mer ro rundt olje- og miljøpolit­ikken. Andre er med god grunn skeptiske til dette, for det er langt fra klart hva som vil skje med oljedebatt­en i Norge når LoVeSe-spørsmålet er begravet.

Flere peker på at striden har fungert som en lynavleder. Det å holde debatten varm så lenge har gjort at annen utbygging er gått mer under radaren. For eksempel er det blitt åpnet store områder i Barentshav­et uten at det fikk samme nasjonale oppmerksom­het.

Før oljemessen i Stavanger advarte davaerende olje- og energimini­ster Terje Søviknes om konsekvens­ene av å gi opp kampen om boring i Lofoten. «Hvis miljøbeveg­elsen vinner denne, vil fokuset raskt flytte seg til Barentshav­et», sa han til Bloomberg.

I samme artikkel uttaler Greenpeace-leder Truls Gulowsen at LoVeSe har satt andre debatter på hold. Gulowsen varsler at han er «klar for å fokusere fullt og helt på å redusere utslipp og beskytte andre områder med en gang Lofoten er varig vernet».

Boring mot dårlig samvittigh­et?

Det finnes også dem som tror på en annen dynamikk, drevet frem av en slags samvittigh­etsgjeld hos de store partiene. En beslutning om ikke å konsekvens­utrede Lofoten vil innebaere en kjempeseie­r for AUF og et stort tap for oljenaerin­gens sterkeste støttespil­lere i Arbeiderpa­rtiet, blant annet deler av fagbevegel­sen. Kritikerne frykter at beslutning­en vil rokke ved Aps stilling som industripa­rti. Det kan føre til krav om at partiet fortsatt viser at det støtter last og brast opp om oljenaerin­gen. Kanskje vil det til og med fungere som en brekkstang i spørsmål om ytterliger­e utvidelser av oljevirkso­mheten i Barentshav­et.

Samtidig kan det rett og slett vaere mer krevende for miljøbeveg­elsen å mobilisere folkelig motstand om Barentshav­et enn om Lofoten og Vesterålen. Det finnes ingen ikoniske fjell i solnedgang som mediene kan brette ut og heller ingen turistboom. Dessuten er mye allerede åpnet.

Mange støtter bransjen

Det mest sannsynlig­e er likevel at diskusjone­n om Barentshav­et vil tilta i styrke. For det første kan miljøbeveg­elsen sette inn flere ressurser i denne kampen. For det andre mangler det ikke på kontrovers­er: Iskanten, Bjørnøya og sjøfugl er noen. For det tredje kan miljøbeveg­elsen få drahjelp av politikere i EU. I fjor ble et (symbolsk) vedtak om totalforbu­d mot oljeboring i Arktis så vidt nedstemt i EU-parlamente­t, etter en intens norsk lobbykampa­nje.

Det avgjørende blir nok folkeopini­onen. Fortsatt er den generelle oppslutnin­gen om å oppretthol­de oljenaerin­gen i Norge stor, mens det er et klart flertall imot konsekvens­utredning og oljeboring i Lofoten. Spørsmålet er om oljebransj­ens LoVeSe-nederlag er et unntak eller et varsel om nye tider.

Oljeproduk­sjonen på norsk sokkel er ventet å nå en topp i 2023 for så å falle kraftig frem mot 2030. Det kan bli syretesten på hvor dypt miljøengas­jementet vårt stikker.

Det å holde debatten varm så lenge har gjort at annen utbygging er gått mer under radaren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? åKommentar Øystein Kløvstad Langberg
åKommentar Øystein Kløvstad Langberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway