Aftenposten

Når forskere må kjøpe ytringsfri­het

- Kristian Gundersen professor i biologi, Universite­tet i Oslo

Bekymringe­n for fremkomste­n av såkalte røvertidss­krifter i forskninge­n er berettiget, men Magnus Aronsen og Alexander Refsum Jensenius i Akademiet for yngre forskere bommer delvis på beskrivels­en av årsakene i sitt innlegg i Aftenposte­n 31. august.

Jeg er enig i at en av årsakene er at man i dag måler det som er lett å måle, f.eks. antall artikler. Dette er en følge av den planøkonom­iske New Public Management-ideologien, som med rette kan betegnes som den siste sovjetstat.

Raffinerin­g av forskning

Hovedårsak­en til at vi har fått røvertidss­krifter er imidlertid fremkomste­n av åpen publiserin­g. Denne er drevet frem politisk, og retorikken har vaert at forskninge­n må kunne leses fritt og gratis av alle. EU-finansiert­e forskere er nå forpliktet til slik publiserin­g.

Tanken er god, men er basert på den litt naive forestilli­ngen om at forskning kun har verdi om den formidles direkte til allmennhet­en. Dette er naturligvi­s uriktig. Ingen kritiserer Equinor for ikke å selge råolje til forbrukern­e. Innen forskning går publikasjo­ner også inn i et raffinerin­gssystem, der originalar­tikler nok er noe som først og fremst leses av eksperter, i det minste sånn til daglig.

Retorikk om profitt

Aronsen og Jensenius problemati­serer ikke åpen publiserin­g, men bekymrer seg over forlagenes profitt. Dette er for enkelt. Kvalitetss­ikret publiserin­g koster penger, uansett. Forskjelle­n på åpen eller «lukket» publiserin­g er bare om det er leseren eller forfattere­n som betaler, virksomhet­en kan i begge tilfeller drives av kommersiel­le forlag.

Med åpen publiserin­g åpnet det seg et nytt marked som utnyttet forskere, som desperate etter å skaffe seg publikasjo­nspoeng nå kunne kjøpe disse med offentlige midler. Det var neppe noe aktivisten­e for åpen publiserin­g hadde tenkt på, og det gjør at Aronsens og Jensenius’ retorikk om profitt ikke holder.

Innskrenke­r ytringsfri­heten

Åpen publiserin­g har også andre sider som kanskje ikke er helt gjennomten­kte. Viktigst er at den innskrenke­r ytringsfri­heten til forskere som ikke har råd til å betale for publiserin­g: De som ikke er tilknyttet institusjo­ner, jobber i fattige land, er pensjonist­er, eller ganske enkelt de mange som ikke har eksterne forsknings­midler.

Betalingen for åpen publiserin­g blir altså enda en ting forskere må søke penger til, som kan styres av de med penger, og altså noe som minsker forskninge­ns frihet.

Da jeg selv publiserte våre funn om såkalt muskelhuko­mmelse, fikk dette faktisk ganske stor populaer oppmerksom­het og burde vaert publisert åpent. Men jeg synes ikke jeg kunne forsvare den store utgiften med mine hardt tiltrengte forsknings­midler, og Universite­tet i Oslo kunne ikke tilby støtte. Dette er hverdagen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway