Aftenposten

Macrons problemer gir grunn til bekymring

-

Etter snart 16 måneder ved makten sliter Frankrikes president Emmanuel Macron med raskt fallende popularite­t.

Kun 34 prosent oppgir at de er fornøyd med presidente­n på den siste målingen til byrået Ifop, ned fra 64 prosent rett etter brakseiere­n i mai 2017. Han ligger dermed dårligere an enn president Nicolas Sarkozy gjorde på samme tid i sin presidentp­eriode, men noe over forgjenger­en François Hollandes oppslutnin­g. Macron har grunn til å vaere urolig over dette. Sarkozy fikk bare én periode som president etter at han tapte valget i 2012 mot Hollande. Sistnevnte ble senere den minst populaere presidente­n i nyere fransk historie.

MACRONS SOMMER har vaert preget av kriser og skandaler. I forrige uke annonserte den tidligere miljøaktiv­isten Nicolas Hulot at han trekker seg som miljøvernm­inister. Det skjedde live under et radiointer­vju der populaere Hulot forklarte at han følte seg «helt alene» i regjeringe­n og at han ikke fikk utrettet det han ville.

Den største krisen brøt ut i juli da det dukket opp en video der Macrons personlige livvakt og naere medarbeide­r Alexandre Benalla slår en demonstran­t iført en politihjel­m under 1. mai-demonstras­joner. Etter hendelsen hadde Benalla blitt midlertidi­g suspendert i noen uker, men han fikk først sparken da videoen ble allment kjent i juli. Her har presidente­n rettmessig fått sterk kritikk.

ET ANNET PROBLEM for Macron er at franskmenn­ene begynner å bli utålmodige. Presidente­n har gjennomfør­t en lang rekke reformer, men fruktene av omstilling­en lar vente på seg. Den økonomiske veksten har tatt seg opp, men imponerer ingen. Arbeidsled­igheten synker i sneglefart og er fortsatt på 9,2 prosent.

Dette betyr ikke at reformene er feilslåtte, men det viser nok en gang hvorfor denne typen strukturel­le endringer er så vanskelige å gjennomfør­e. Kuttene og omlegginge­ne merkes umiddelbar­t, mens gevinstene kan ligge mange år inn i fremtiden.

Heldigvis for Macron fikk han satt i gang reformarbe­idet umiddelbar­t etter valget. Den gangen seilte han på en medgangsbø­lge, men den er definitivt over nå. Presidente­ns tidligere rådgiver Jean Pisani-Ferry sier til avisen JDD at Macron må innta en mer konsultere­nde linje fremover for å få gjennom nye reformer. Det kan han ha rett i.

FOR FRANKRIKE og for Europa er det viktig at Macron lykkes med sitt prosjekt, for alternativ­et ser ut til å vaere en president fra ytre høyre eller ytre venstre. Begge deler kan få store negative konsekvens­er for franskmenn­s økonomi og sette det europeiske samarbeide­t i fare.

Derfor er det essensielt at Macron klarer å snu trenden og ikke fortsetter å gi opposisjon­en ferdigscor­ede mål.

For Frankrike og for Europa er det viktig at Macron lykkes med sitt prosjekt

 ??  ?? Frankrikes president Emmanuel Macron har blant annet gjennomfør­t reformer av arbeidsmar­kedet. De positive effektene lar imidlertid vente på seg.
Frankrikes president Emmanuel Macron har blant annet gjennomfør­t reformer av arbeidsmar­kedet. De positive effektene lar imidlertid vente på seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway