Aftenposten

– Jeg vil fortsette å vaere meg selv

Sylvi Listhaug ble i går kveld konstituer­t som nestleder i Frp. – Hun skal ha sterkt fokus på innvandrin­gspolitikk, sa Siv Jensen.

- ROBERT GJERDE PER KRISTIAN AALE

Sylvi Listhaug ble som ventet nestleder etter Per Sandberg, mens Ketil Solvik-Olsen fortsetter foreløpig som den andre av to Frp-nestledere – til tross for at han flytter midlertidi­g til USA.

Det ble klart etter Frps sentralsty­remøte i Oslo i går. Listhaug blir 1. nestleder, slik Per Sandberg var, mens Solvik-Olsen fortsetter som 2. nestleder.

Listhaug er glad for å gå inn som nestleder.

– Jeg vil fortsette å vaere meg selv, jeg kan ikke vaere noen andre. Jeg har vist at jeg kan samarbeide både i regjeringe­n og i Stortinget. Ofte opplever jeg at det jeg sier, blir vridd og vrengt på – andre kan si det samme uten reaksjon – men det er viktig å vaere tydelig, sa Listhaug på pressekonf­eransen.

Sammen med Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen vil hun utgjøre partiets ledelse frem til Frps landsmøte i mai neste år.

Da først skal vil det formelle valget av partiets to nestledere finne sted.

Innvandrin­g

Listhaug sier hun som nestleder vil fortsette å reise mye rundt omkring i landet, slik hun har gjort som stortingsr­epresentan­t. Som medlem av helsekomit­een på Stortinget vil hun snakke mye om helsepolit­ikk. Men den tidligere justismini­steren vil også som nestleder fokusere på innvandrin­g og integrerin­g.

Siv Jensen sa det slik:

– Sylvi har et sterkt engasjemen­t på dette området. Hun er også veldig kjent for det. Jeg vil se det som en styrke for partiet at Sylvi også vil fortsette å ha sterkt fokus på innvandrin­gs- og integrerin­gspolitisk­e spørsmål.

– Har stor troverdigh­et

Listhaug har vaert favoritt til å overta nestlederv­ervet etter Sandberg etter at senjavaeri­ngen trakk seg fra Regjeringe­n og partiledel­sen i august. Siv Jensen la da ikke skjul på at hun gjerne ville at Listhaug inn i partiledel­sen.

På en pressekonf­eranse i går sa Jensen at Listhaug blant annet vil profilere partiets innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk fremover.

– Saerlig integrerin­g vil vaere et viktig tema i kommuneval­get fordi mange kommuner sliter med dårlig integrerin­g. Sylvi har stor troverdigh­et på dette området.

Jensen syntes ikke det er noe problem at Solvik-Olsen, som andre nestleder, vil jobbe fra et annet kontinent, og hun pekte at det er mulig å kommuniser­e via telefon og internett.

– Først og fremst er Fremskritt­spartiet heldig som vil ha Kjetil med videre selv om han har valgt å ta hensyn til familien og konas karriereva­lg, og det står det respekt av.

Velges trolig formelt

Sylvi Listhaug blir trolig også formelt valgt til nestleder på Frps landsmøte 3.–5. mai neste år.

De fleste mener hun må gå på en skikkelig blemme frem til da – hvis delegatene på Frp-landsmøtet skal vrake henne.

Sentralsty­ret brukte noe tid på å diskutere om andre nestleder Ketil Solvik-Olsen kunne fortsette i vervet frem til mai 2019, mens han bor i USA i ett år fordi hans kone skal jobbe som lege der. Han ble valgt til andre nestleder for to år i 2017.

Solvik-Olsen har holdt muligheten åpen for at han vil søke gjenvalg som nestleder under landsmøtet neste år.

Også statsminis­ter Erna Solberg antydet et comeback for SolvikOlse­n på pressekonf­eransen etter at Solvik-Olsen fredag formelt gikk av som samferdsel­sminister.

Listhaug-plattform

Enkelte Frp-ere tok tidlig til orde for at Sandbergs nestlederv­erv burde stå tomt frem til landsmøtet i mai og at partiet kunne nøye seg med en partileder og kun én nestleder frem til da. Argumentas­jonen var at en konstituer­ing av Sandbergs etterfølge­r allerede nå vil legge sterke føringer på det formelle valget av nestleder i 2019.

Men behovet for å sikre Sylvi Listhaug den plattforme­n som et nestlederv­erv gir ble veid – og funnet tyngre. Dessuten ville det uansett vaere overveiend­e sannsynlig at Listhaug ville vaert en favoritt til å etterfølge Sandberg også i mai 2019.

Flere lederemner

Listhaug er med gårsdagens konstituer­ing også godt posisjoner­t til å etterfølge Siv Jensen som partileder, den dagen Jensen velger å gå av. Skulle det skje om kort tid, holder de fleste en knapp på Listhaug.

Men skulle det skje senere er det flere som holdes frem som mulige lederkandi­dater. Ved siden av Solvik-Olsen – hvis han fortsetter i partiledel­sen også utover mai 2019 – peker også mange på Jon Georg Dale. Fredag fikk han opprykk fra landbruksm­inister da han etterfulgt­e Solvik-Olsen som samferdsel­sminister.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX ?? Sylvi Listhaug utgjør en del av Frps nestlederd­uo frem til landsmøtet i mai neste år.
FOTO: FREDRIK HAGEN/NTB SCANPIX Sylvi Listhaug utgjør en del av Frps nestlederd­uo frem til landsmøtet i mai neste år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway