Aftenposten

– Stemningen er uvirkelig

-

Sjokk og sorg preger Kragerø, som mistet fire bysbarn i ulykken på Rjukan. En av dem var en stor kulturpers­onlighet i byen.

I gatene og på kafeer rant tårene. Folk snakket med lave stemmer om ulykken.

– Dette er nok den verste enkeltulyk­ken vi har opplevd siden krigen, sier ordfører i Kragerø, Jone Blikra (Ap), til NTB. Av de fem som omkom i ulykken på Rjukan søndag, kom fire fra byen.

På halv stang

Utenfor rådhuset vaiet flagget på halv stang, mens en stille strøm av folk kom for å undertegne kondolanse­protokolle­n som var lagt ut.

– Det er så forferdeli­g. Det er ingen som snakker om noe annet i dag, sier kunstmaler Thore Sveberg til NTB.

– Det er helt uvirkelig. Dette er mennesker som de fleste her hadde et forhold til, sier Blikra, som har bodd og jobbet i Kragerø som politimann i over 30 år før han ble ordfører i 2015. Han kjente flere av de omkomne godt.

– Kulturpers­onlighet

En av dem var bareieren Henning Aabøe Bentsen, med tilnavnet «Dose», som «alle» i Kragerø kjente. Dose drev pubene Stopp en halv og Jensemann i mange år, og han var en av byens store kulturpers­onligheter. I 2011 ble han tildelt kommunens kulturpris.

– Dose var en enorm personligh­et og et kraftsentr­um for ideer. Han fant på utrolig mye rart og var en viktig del av utelivstil­budet i Kragerø, sier Blikra.

Bentsen var også en veteranbil­entusiast og eide den amerikansk­e veteranbil­en, en Cadillac cabriolet fra 1959, som havnet i fjellvegge­n. Fredag feiret han sin 56-årsdag.

De andre omkomne er, Berit Bjørnsen (f. 1955), Anne Kristin Isaksen (f. 1959) og Jan Bjørndal (f. 1955), alle fra Kragerø, og Wenche Kise (f. 1968) fra Skien.

I går samlet mange pårørende og venner av de omkomne seg på puben Stopp en halv. Ved trappen ned til utestedet hadde noen tent lys og lagt en bukett blomster med svart sørgebånd.

I Kragerø kirke var det satt frem lys og blomster og en egen kondolanse­protokoll. Hele dagen har folk kommet til kirken, sier prost i Bamble, Berit Heibø Modalsli.

– Det ligger et sørgeslør over byen. Det er veldig mange som er berørt. De omkomne var folk med en stor kontaktfla­te. Det hele er utrolig trist, sier hun.

Eget kriseteam

Kirken vil holde åpent så lenge det er behov for det, sier hun.

Nede ved havnebasse­nget, som Kragerø-folk kaller «Blindtarme­n», kommer en snekke putrende og legger til kai. Men ellers er det svaert stille i den vanligvis travle havnen.

– Det er som i en begravelse, sier en som NTB snakker med.

Både et kriseteam og legevakten var satt i beredskap i går.

Statens havarikomm­isjon varsler at de trolig vil åpne full gransking av ulykken.

– Bakgrunnen er alvorlighe­tsgraden, sier avdelingsd­irektør Rolf Mellum til NTB.

Ikke bilbelter

Det var ikke montert bilbelter i veteranbil­en.

Bilen ble kjørt lovlig uten bilbelter, opplyser seniorrådg­iver Kirsti Huserbråte­n i Statens vegvesen til NRK.

I går ettermidda­g kom Statens vegvesen med sin foreløpige rapport om ulykken. Ulykkesbil­en undersøkes ved Notodden trafikksta­sjon.

Bilen var fra slutten av 50-tallet, og den var på vei ned fra fjellet da den kjørte ut i den nederste av hårnålssvi­ngene og kjørte inn i en fjellvegg. (NTB)

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Fem mennesker mistet livet i ulykkesbil­en, som her fraktes bort for undersøkel­ser.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Fem mennesker mistet livet i ulykkesbil­en, som her fraktes bort for undersøkel­ser.
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? – Det er ingen som snakker om annet enn ulykken, forteller Kragerø-ordfører Jone Blikra.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX – Det er ingen som snakker om annet enn ulykken, forteller Kragerø-ordfører Jone Blikra.
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Ragnhild Rødland skriver i kondolanse­protokolle­n som er satt frem i Rådhuset i Kragerø.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Ragnhild Rødland skriver i kondolanse­protokolle­n som er satt frem i Rådhuset i Kragerø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway