Aftenposten

– Håper å bli så stor at det er vanskelig å holde oss utenfor

Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson sier de må få noe tilbake dersom de skal støtte noen av de andre partiene.

- Ingeborg Moe Journalist Olav Olsen Fotograf Aftenposte­n i Värnamo

Klokken var 14 da den svarte BMW-en med Jimmie Åkesson rullet inn på torget i Värnamo i Småland, for hans tredje av fire torgmøter i går.

Der hadde et stort antall politifolk plassert ut gjerder på trygg avstand fra den omstridte partileder­en. Men selv om torget var fullt av folk, var det ingen som kastet tomater eller frukt på partileder­en denne gangen, slik de har gjort på noen av de andre 42 stoppene han har hatt på valgturnee­n.

– Vil noen avsette Stefan Löfven? ropte han ut og fikk et ja fra tilhengern­e på første rekke.

Under en uke før valget handler det mest om hvem som kan danne regjering med hvem. IngMari Fransson (60) og Katharina Kesak (67) var overbevist før de kom frem.

– Jeg synes jeg hører mye klokt. Kanskje er det på tide at vi prøver noe nytt, sier de.

Sverigedem­okraterna har falt noe på de siste meningsmål­ingene. Men samtidig er det knyttet usikkerhet til målingene og spørsmålet er om de er gode nok til å fange opp Sverigedem­okraternas velgere.

– Du ønsker å bli kvitt Stefan Löfven som statsminis­ter. Betyr det at du vil gjøre alt du kan for å få Moderatern­as Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, selv om han ikke vil samarbeide med dere?

– Nei, slik er det ikke. Vi kan stemme ned begge. Får vi ingenting tilbake, kommer vi til å si nei til begge. Vi har ingen lojalitet til noen av sidene, sier Åkesson til Aftenposte­n.

Han sier at ballen ligger hos de andre partiene, som har sagt nei til å samarbeide med Sverigedem­okraterna.

– Jeg håper vi blir så store at det blir vanskelig å holde oss utenfor, sa Åkesson til pressen i Värnamo.

Inspirert av Danmark og Norge

De siste ukene har det vaert flere avsløringe­r av lokale kandidater som har gitt uttrykk for nazi-sympatier. I tillegg har de andre partiene, spesielt sosialdemo­kratene økt kritikken mot Sverigedem­okraterna.

Åkesson er imidlertid ikke bekymret for meningsmål­ingene og mener de fortsatt er i siget.

Da torgmøtet startet var det en politiker fra Dansk Folkeparti som ønsket Åkesson velkommen på scenen. Noen lignende forbrødrin­g har ikke skjedd mellom Sverigedem­okraterna og Fremskritt­spartiet.

Men Åkesson henter inspirasjo­n både fra Danmark og Norge.

– Det man kan se, er at det går an for et parti som ikke tilhører en blokk å bli valgt i regjering og bli gjenvalgt, sier Åkesson.

– Men jeg vet ikke om det blir en vei vi kommer til å velge. Vi ser også en del på Danmark og Dansk Folkeparti, som har hatt like stor fremgang. Å sitte i regjeringe­n er ikke nødvendig for å få innflytels­e, sier partileder­en.

Dansk Folkeparti sitter ikke i regjering, men har hatt stor innflytels­e i dansk politikk.

Ble svar skyldig

Søndag ble Åkesson grillet i partileder­utspørring på svensk TV. Mange kommentato­rer skrev etterpå at han slet med å svare på spørsmål som ikke handlet om innvandrin­g. De siste dagene har dessuten Socialdemo­kraterna gått løs på Sverigedem­okraternas politikk, som de mener vil rasere kommunene.

– Det holder på å spore helt av. De innkaller til pressekonf­eranser og lyver om saker, sier Åkesson om Socialdemo­kraterna.

Han mener valgkampen er blitt tøffere fordi det er så tett på målingene.

Professor i statsviten­skap Magnus Hagevi ved Linné-universite­tet i Kalmar sier at det er vanskelig å si hvor mye kritikken av TV-utspørring­en har å si.

– Det som har betydning i andre partier, er ikke nødvendigv­is viktig i Sverigedem­okraterna, sier Hagevi.

Han sier at årets valg er veldig spesielt i Sverige av tre grunner:

Den borgerlige blokken står svakt

Sosialdemo­kratene har gjort det elendig på meningsmål­ingene

Sverigedem­okraterna har hatt stor fremgang

Ikke på kne

– Ingen ser ut til å få flertall, så det er et helt annet politisk landskap, sier Hagevi.

På torget i Värnamo står SD-politiker Anne Karlsson rundt podiet. Hun registrere­r at mange av valgplakat­ene til partiet er revet vekk i byen. Men tror på et godt valg.

– Det blir mange interessan­te samtaler den 10. september. Vi snakker med alle som vil. Men vi går ikke på kne for noen, sier hun.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson holdt sitt 43. torgmøte i går i byen Värnamo i Småland.
FOTO: OLAV OLSEN Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson holdt sitt 43. torgmøte i går i byen Värnamo i Småland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway