Aftenposten

Politisk veteran og Trump-kritiker tungt inn i valginnspu­rten

- KJETIL HANSSEN

Tidligere statsminis­ter Carl Bildt har med stor entusiasme kastet seg inn i den svenske valgkampen.

Den politiske veteranen Bildt slåss nå daglig for å vinne velgere til sitt parti og sikre statsminis­terjobben for Ulf Kristersso­n. Moderatern­a, Høyres svenske søsterpart­i, sliter med å nå opp til sin vanlige posisjon som nest største parti på meningsmål­ingene. Bildt var statsminis­ter i perioden 1991– 94 og utenriksmi­nister i perioden 2006–2014.

Duell om EU-medlemskap

Nå banker han på dører, deler ut brosjyrer, snakker med velgere, holder valgmøter og opptrer på reklamefil­mer for partiet sitt. Søndag duellerte han på TV mot Sverigedem­okraternas (SD) leder Jimmie Åkesson. Tema: «Swexit». SD vil nemlig ha folkeavste­mning om å melde Sverige ut av EU.

– Å forlate EU er i saerklasse det farligste forslaget i denne valgkampen. Det vil svekke Sverige og skape større usikkerhet, sa Bildt.

Åkesson kalte på sin side EU for et venstrevri­dd prosjekt. Han mente Bildt ikke ville støtte Unionen hvis Sverigedem­okraterna og lignende partier fikk makten i europeiske land.

Trump-kritisk

Bildt har blant annet banket på dører hos velgere sammen med partileder Kristersso­n. Etter at han gikk av som statsminis­ter, gjorde Bildt noe så sjeldent som comeback som utenriksmi­nister. Denne gang går han overfor avisen Aftonblade­t likevel langt i å si at en ny runde ikke er veldig aktuelt.

De siste årene har Bildt markert seg som en kritiker av USAs president Donald Trump med en rekke skarpe og til dels spydige twittermel­dinger. Senest lørdag skrev han: «Amerika tok et i dag verdig farvel med John McCain. Imens spilte Donald Trump golf.»

Vil ha SD-støttet regjering

Bildt har imidlertid ikke offentlig gitt noe råd til Kristersso­n om hvordan han skal takle den parlamenta­riske floken ved ikke å ha flertall uten Sverigedem­okraterna. Her kom imidlertid velgerne i går med en antydning om hva de ser for seg etter valget søndag.

I en meningsmål­ing Inizio har foretatt for Aftonblade­t, sier 64 prosent av Moderatern­a-velgerne at de vil at partiet deres skal styre med støtte fra SD. Sammenlagt synes nesten annenhver velger av den borgerlige alliansen det samme. Spriket er likevel stort. Bare 8 prosent av Centerpart­iets velgere ser det slik.

– Alliansen går til valg sammen, og man vil ha en regjering ledet av Kristersso­n. Budskapet hittil er at man ikke skal gjøre dette med støtte fra Sverigedem­okraterna. Men velgerne ser det annerledes, saerlig moderate og kristdemok­ratiske velgere, sier Karin Nelsson i Inizio til Aftonblade­t.

Imens stakk Carl Bildt i går en snartur til Brussel på konferanse for å drøfte EUs posisjon i verden.

– Så er det tilbake til valgkampen, lovet han på Twitter.

 ?? FOTO: MODERATERN­A ??
FOTO: MODERATERN­A

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway