Aftenposten

Spar tusener på å dra til Syden fra Sverige

Drømmer du om sol og varme i høstferien? Vi har sammenlign­et charterpri­ser fra Sverige og Norge. Det er penger å spare.

- CAMILLA FLAATTEN

Høstferien er høysesong for reiser til varmere strøk. I Norge tar vel 30 prosent høstferie, og rundt halvparten av dem reiser til sol og varme. Landene rundt Middelhave­t er mest populaere, ifølge Virke.

For chartersel­skapene betyr det relativt høyt trykk i uke 40 og 41, noe prisene reflektere­r. Men hos svenskene er høstferien noen uker senere. Det påvirker også prisene.

Vår sjekk viser at du kan spare noen tusenlappe­r, i noen tilfeller halve prisen, på charterrei­sen med avreise fra Stockholm. Vi sjekket priser for en familie på fire med to barn på seks og ti år med avreise 29. september i uke 40.

MALLORCA

Ving:

Et Sunwing Family Resort-hotell Fra Sverige: 13.800 kroner.

Fra Norge: 27.700 kroner

Forskjell: 13.900 kroner

På et Family Garden-hotell på Alcúdia, Mallorca

Fra Sverige: 14.700 kroner

Fra Norge: 31.600 kroner

Forskjell: 16.900 kroner Tui:

Familiehot­ell på Alcúdia, Mallorca Fra Sverige: 11.800 kroner Fra Norge: 21.200 kroner

Forskjell: 9400 kroner

KRETA

Ving:

Et firestjern­ers hotell på Khaniákyst­en Fra Sverige: 15.900 kroner Fra Norge: 29.900 kroner

Forskjell: 14.000 kroner

Et barnevennl­ig Family Comforthot­ell Fra Sverige: 14.200 kroner Fra Norge: 24.000 kroner

Forskjell: 9800 kroner Apollo:

Trestjerne­rs hotell på stranden med barnebasse­ng

Fra Sverige: 9900 kroner

Fra Norge: 43.400 kroner

Forskjell: 33.500 kroner Firestjern­ers barnevennl­ig hotell Fra Sverige: 10.800 kroner

Fra Norge: 43.400 kroner

Forskjell: 32.600 kroner

KOS

Tui:

Familiehot­ell på stranden (alt inkludert)

Fra Sverige: 22.100 kroner

Fra Norge: 32.700 kroner

Forskjell: 10.600 kroner

RHODOS

Tui:

Firestjern­ers familiehot­ell på stranden (alt inkludert)

Fra Sverige: 15.600 kroner

Fra Norge: 26.000 kroner

Forskjell: 10.400 kroner

– Kan lønne seg

Å se på charterrei­ser fra Stockholm, Göteborg eller København kan lønne seg, mener forbrukerø­konom Silje Sandmael i DNB.

– Du kan spare tusenvis på å bestille chartertur fra København eller Stockholm, sier hun.

– Men du må selvsagt ikke bli helt blendet av det. Regn ut hvor mye du sparer til slutt ved å inkludere flyreisen til og fra nabolandet, samt eventuell overnattin­g. Når du har to streker under svaret, må du kjenne på om det er verdt å ta omveien. Tid er også penger..

Sandmael mener det er lurt å vurdere om et ekstra reisemål beriker ferien, eller om det bare blir mas og stress.

– Hvis du må forlenge ferien og ta fri fra jobben, vil det mest sannsynlig ikke lønne seg.

– Høyere etterspørs­el i Norge

– Sverige har jevnere etterspørs­el enn Norge. Skoleferie­ne er mye mer etterspurt i Norge enn Sverige, sier informasjo­nssjef Siri RøhrStaff i Ving. Hun påpeker at det er riktigere å sammenlign­e norsk og svensk høstferie mot hverandre:

– Sverige har høstferie i uke 44, og dermed kan ikke avreise 29. september fra Oslo sammenlign­es med avreise fra Stockholm. I tillegg er det to ulike markeder der etterspørs­elen er ulik.

For en ukes tur til Tenerife i slutten av oktober er prisforskj­ellen 16.000 kroner billigere fra Oslo enn fra Stockholm.

Ifølge Apollo er det etter en veldig varm sommer generelt lavere prisnivå enn vanligvis på pakkereise­r utenom fellesferi­ene.

– Ettersom høstferien er høysesong for pakkereise­arrangøren­e og rekordmang­e nordmenn også sikrer seg fellesferi­ene tidligere enn før, vil prisforskj­ellene i år også vaere enda større enn normalt, sier Beatriz Rivera i Apollo.

Reiseselsk­apet Tui har solgt langt flere høstferier­eiser sammenlign­et med i fjor, 30 prosent flere. Høstferieu­kene i Norge er populaere utfartsuke­r, og dermed svinger prisene, mener Tui.

– I Norge er det et veldig trykk saerlig i skolenes ferier, noe som forklarer forskjelle­ne, sier informasjo­nssjef Nora Aspengren i Tui.

 ??  ?? Har du ekstra tid, kan du spare penger på å legge inn et ekstra stopp i et av våre naboland før du drar sørover i høstferien. Her fra Akrotiriha­lvøya ved Khaniá på Kreta.
Har du ekstra tid, kan du spare penger på å legge inn et ekstra stopp i et av våre naboland før du drar sørover i høstferien. Her fra Akrotiriha­lvøya ved Khaniá på Kreta.
 ??  ?? Mål tid brukt og penger spart opp mot eventuelle ekstra fridager man må ta, sier DNBs forbrukerø­konom Silje Sandmael.
Mål tid brukt og penger spart opp mot eventuelle ekstra fridager man må ta, sier DNBs forbrukerø­konom Silje Sandmael.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway