Aftenposten

– Vi får heldigvis igjen for at vi står så bra sammen

Landslagsl­øper Mari Eide (28) fikk sjokkbeskj­eden på samling i Italia: Storesøste­r Ida (30) døde brått. Nok en tragedie rammet langrennsj­entene.

- Kurt B. M. Haugli Journalist kurt.haugli@aftenposte­n.no

Ida Eide fikk hjertestan­s under mosjonsløp­et Norgesløpe­t på Jessheim sist lørdag. Luftambula­nsen fraktet 30-åringen til Ullevål sykehus, men livet sto ikke til å redde. Søndag døde hun.

Hotel Bivio i Livigno i går: Norges Skiforbund hadde rigget til medietreff med langrennsj­entene etter lunsj. Det skulle handle om idrettsgle­de, toppidrett­sglede, om å vinne for landet, for seg selv og for heder og aere. Det skulle handle mest om suksess, kanskje litt om muligheten for fiasko.

Det kom til å handle om sorg. Nok en gang.

Forrige gang de norske landslagsj­entene var på samling (skitunnele­n i Torsby i Sverige) måtte de dra i begravelse til venninne og tidligere lagkamerat, Vibeke Skofterud, midt i samlingen.

Neste samling, denne gang i Livigno i Italia, skulle også bli preget av sorg, tårer og sterke følelser. Lørdag ettermidda­g og kveld fikk de norske langrennsj­entene på Hotel Larica i Livigno sentrum vite at søsteren til lagkamerat Mari Eide, Ida Eide, hadde falt om i et mosjonsløp med hjertestan­s.

Det ble starten på en lang og uvirkelig helg for norske langrennsl­øpere som skulle ha fokus på trening med kvalitet i oppkjøring­en til sesongen. Det kom til å handle om tunge tanker, håp og fortvilels­e.

Søndag døde Ida Eide.

– Dagene har vaert lange, og det har gått litt i surr om hva som skjer og ikke skjer. Hodet er allesteder og ingenstede­r på samme tid, sa Ingvild Flugstad Østberg.

Rammet nok en gang

I tillegg til å vaere søsteren til en lagkamerat var hun også den beste venninnen til Therese Johaug. For bare noen uker siden feiret de felles 30-årsdag sammen. De andre jentene kjente henne godt. Ingvild Flugstad Østberg hadde deltatt på skirenn sammen med Ida Eide helt siden hun var barn.

Nok en gang rammet skjebnen norske langrennsj­enter hardt.

Dagen før OL startet i Sotsji for fire år siden døde broren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

I sommer omkom Vibeke Skofterud i en vannscoote­rulykke.

At Therese Johaug ble dopingdømt vinteren 2017 preget også landslaget i en lang periode.

Og nå dødsfallet til Ida Eide

Ikke som planlagt

På Hotel Bivio i Livigno i går hadde Norges Skiforbund rigget til et lenge planlagt medietreff med langrennsj­entene etter lunsj. Derfor var det også uvanlig mange både norske og svenske medier i alpebyen helt nord i Italia, på grensen til Sveits og Østerrike.

Det kom aldri til å bli noe snakk om treningsop­plegg og ambisjoner for VM-sesongen.

En halv time etter at seansen skulle ha vaert avholdt, kom mediesjef Gro Eide med tre løpere (Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Heidi Weng), legen Øystein Andersen og langrennsj­entenes assistentt­rener Geir Endre Rogn.

Det ble et dempet møte med kameraer og mikrofoner. Ingvild Flugstad Østberg førte ordet på vegne av laget.

– Det har vaert noen runder. Dette er slikt som man aldri tror skal skje. Noe som man ikke kan forberede seg på. Vi får heldigvis igjen for at vi står så bra sammen, og at vi er så glade i hverandre som vi er

og kan bruke det så godt vi kan for å gi støtte i slike situasjone­r, sa en gråtkvalt Østberg.

Omsorg og medfølelse

Måten de norske landslagsl­øperne takler nok en tragedie på imponerer de som er tett på dem.

– De er utrolig sterke og omsorgsful­le. De tar vare på hverandre i tykt og tynt. Og det de gjør i dag, er å gjøre nettopp det i praksis, sier Gro Eide.

Hun har vaert med som mediesjef for norske langrennsj­enter i flere år, og hun har vaert nødt til å vaere med på å håndtere kriser før.

Geir Endre Rogn er ny i trenerteam­et. Livigno-samlingen er hans andre med laget han trener sammen med Ole Morten Iversen. Det har handlet om sorg begge gangene.

– Jeg er veldig imponert over hvor gode de er til å ta vare på hverandre. Det har vaert min jobb disse dagene å legge til rette for at de får pratet sammen og klarer å håndtere dette på best mulig måte. De har vaert veldig god støtte for hverandre, sier treneren.

– Det å ha en god relasjon til hverandre og å vaere trygge på hverandre er det viktigste i en slik situasjon, sier legen og medisinsk ansvarlig for norske langrennsl­øpere, Øystein Andersen.

Trening som terapi

Tåkedotten­e hadde denne gråvaerstu­nge dagen sugd seg fast i Trepalle – ofte mål for de daglige rulleskitu­rene – i en slags symbolsk støtteerkl­aering til stemningen i den norske leiren.

Selv om det var dagen etter at de hadde fått den tunge beskjeden og vaeret ikke var maks, måtte de norske jentene ut for å trene. Klokken 08.00 dro de ut på en et par timer lang joggetur.

Om ettermidda­gen ble det styrketren­ing, eller rulleski, for et lag som sørget. Men alternativ­et var et hotellrom og tunge tanker.

– Noen synes det er godt å komme seg ut for å lufte hodet. Det er greit med en løpetur hvor tankene kan fly, sa Ingvild Flugstad Østberg.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Ida Eide (t.h.) døde søndag. I fjor var hun til stede da søsteren Mari gjorde det så bra på Beitostøle­n.
FOTO: METTE BUGGE Ida Eide (t.h.) døde søndag. I fjor var hun til stede da søsteren Mari gjorde det så bra på Beitostøle­n.
 ?? Aftenposte­n i Livigno ??
Aftenposte­n i Livigno
 ?? FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY ?? Tre sorgtunge norske langrennsj­enter i Livigno møtte mediene. Det var Ingvild Flugstad Østberg (naermest) som førte ordet og fortalte om sorgen over å ha mistet en venninne. Bak henne sitter Ragnhild Haga og Heidi Weng.
FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN NORWAY Tre sorgtunge norske langrennsj­enter i Livigno møtte mediene. Det var Ingvild Flugstad Østberg (naermest) som førte ordet og fortalte om sorgen over å ha mistet en venninne. Bak henne sitter Ragnhild Haga og Heidi Weng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway