Aftenposten

– Barcode skulle vaert høyere

- KRISTIN STORRUSTEN

Lotte Sandberg kommentert­e i mange år kunst, arkitektur og byutviklin­g for Aftenposte­n. Så ble det brått stille. Frem til nå.

En alvorlig nevrologis­k sykdom satte stopper for Lotte Sandbergs (61) virke. Etter nesten 20 år i Aftenposte­n sluttet hun i 2014. Nå er hun aktuell med boken Kritikker, som inneholder et utvalg tekster fra de siste 30 årene, de fleste først publisert i Aftenposte­n.

Som kritiker fikk mange lesere se byen med hennes blikk. Hun engasjerte seg sterkt i byutviklin­g og markerte seg blant annet i debattene om Nasjonalga­lleriet, Vestbanen, Bjørvika og Barcode – debatter som fortsatt pågår.

– Barcode skulle vaert høyere! Barcode ble jo flott, men politikern­e skulle ikke hørt på protestene. Det var feil å nedskalere det. Nå opplever vi at den fine fasaden drukner bak de nye leilighete­ne. Dessuten er det godt miljøvern i å bygge høyt, mener Sandberg i dag.

– Paris er også grå

Ektemannen Bernt Stokstad hjelper Sandberg med å gjennomfør­e dette intervjuet på e-post. Diagnosen progressiv supranukle­aer parese er en form for ekstrem Parkinson. Sykdommen gjør at hun faller lett og får gradvis større problemer med å gå og se. Hun har i tillegg vanskelig for å snakke.

Engasjemen­tet er det imidlertid ikke noe å si på. Sandberg kommentere­r gjerne aktuelle Oslo-diskusjone­r. For eksempel den om at Bjørvika er for grå, slik fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe skrev i en kronikk i Aftenposte­n i april.

– Nei, jeg synes ikke byen burde ha flere farger. Jeg synes menneskene, og menneskene­s gjøren og laden, får stå frem på en helt annen måte mot en nøytral bakgrunn. Tenk bare på Paris. Det er en hvit, grå og svart by. Ingen tenker på Paris som en trist by. Tvert imot!

Sandberg, som gir ut Kritikker i samarbeid med datteren Regine Stokstad, vil gjerne at folk engasjerer seg mot det hun kaller «likegyldig­e bygg».

– Det er alltid motstand mot alt som er moderne eller høyt. Skulle flertallet bestemt, ville ikke byen utviklet seg, skriver hun.

– Vestbaneby­gningen ødelegger

Sandberg er spent på hvordan det nye Nasjonalmu­seet på Vestbanen vil bli seende ut når det åpner i 2020. Bygget ble i sommer omtalt av eksperter som avvisende, ignorant og introvert.

– Kanskje vil ikke Nasjonalmu­seet klare å ta gaterommet i bruk, og det vil vaere svaert synd om ikke alabastlys­et på taket lar seg gjennomfør­e. Museet kan virke mastodonti­sk fra noen vinkler, men det ville blitt tegnet et helt annet museum hvis det ikke var for Vestbaneby­gningen som står i veien og ødelegger, mener Sandberg, som i sin tid skrev masteroppg­ave i urbanisme om Vestbaneby­gningen.

By også for «løse fugler»

I en kommentar fra 2004 skriver Sandberg at hun får inntrykk av at politikern­e prøver å tekkes turister, handelssta­nd og «respektabl­e borgere og på den måten glemmer byens svakeste.

– Hvordan synes du de som styrer byutviklin­gen har løst dette de siste årene?

– Det er heldigvis ikke blitt slik at byens marginale individer utgrenses til isolerte områder. Det er blitt flere torg, plasser og parker hvor det er mulig å oppholde seg. Heldigvis ble det rettet kritikk mot havneprome­naden i Bjørvika, og benkene ble utformet slik at de er mulig å sove på.

Sandberg trekker også frem utfordring­ene ved at store byområder som Nydalen og Tjuvholmen utvikles av private med eget vakthold.

– Slike områder skaper kvalitetss­killer i utforminge­n av det offentlige rom, fordi private ofte investerer mer i utforming og materialbr­uk enn kommunen. Foreløpig oppfatter jeg ikke dette som et stort problem, men Oslo mangler nok en god politikk for marginalis­erte grupper i byutviklin­gen, mener hun.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Utviklinge­n av Barcode og Bjørvika var blant de mange temaene som Lotte Sandberg engasjerte seg i som Aftenposte­n-kommentato­r.
FOTO: INGAR STORFJELL Utviklinge­n av Barcode og Bjørvika var blant de mange temaene som Lotte Sandberg engasjerte seg i som Aftenposte­n-kommentato­r.
 ??  ?? Lotte Sandberg var kunst- og arkitektur­kritiker i Aftenposte­n i årene 1995–2014.
Lotte Sandberg var kunst- og arkitektur­kritiker i Aftenposte­n i årene 1995–2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway