Aftenposten

Krigernes symmetrisk­e skole

- Byvandrer og historiefo­rmidler leif.gjerland@gmail.com

Det kriges om hva krigsskole­bygningen i Tollbugata skal brukes til i fremtiden. Byggets fortid er dramatisk.

Forsvaret vil selge den fredede krigsskole­bygningen i Tollbugata. Som en perle for oss som liker symmetri, ruver den gamle bygningen fredfullt der Tollbugata krysser Dronningen­s gate.

Som et minne fra Christiani­as første utbygging? Nei, selv om den opprinneli­g ble reist av kansler Jens Bjelke på 1630-tallet, ble den senere bygget så mye om at vi nok må anse den å vaere et nybygg fra det midtre 1700-tall.

En markant fasade

Det som preger bygget fremfor noe, er de to store fløyene som skyter frem mot Dronningen­s gate. De lager både rom for en liten hageflekk mellom seg samtidig som de gjør bygget til noe helt spesielt.

Det ble tegnet og bygget ut i 1765 for Caspar Herman von Storm, en av datidens rikmenn. I tillegg til å eie den staselige bygningen i Tollbugata var Oslo Ladegård hans lyststed, og fremtiden virket både lys og vellykket. Men intet varer evig; i 1772 gikk han konkurs og måtte gi fra seg den flotte bygningen i sentrum.

Deretter må det ha hengt en forbannels­e over det symmetrisk­e palasset; de neste tre eiere gikk alle konkurs. Og da den lettlivede eier Jess Anker skjøt seg i 1798 på grunn av en enorm spillegjel­d, overtok broren Bernt gården.

I 1802 donerte han bygningen til bruk som lokale for Krigsskole­n.

Generalobe­rst Diderich Hegermann så muligheten­e i bygningen det militaere hadde fått av Bernt Anker, og fikk det bygget ut fra å vaere «Den frie mathematis­ke Skole» til en kadettskol­e.

En ruvende bauta

I 1841 reiste tidligere kadettskol­eelever et minne over Hegermann i form av en ruvende bautastein i forhagen, og da selvsagt plassert symmetrisk mellom de markante fløyene. For Diderich Hegermann var ingen hvemsomhel­st i Norgeshist­orien; som ektefødt i en gammel offiserssl­ekt var han blant annet en av de mer markante grunnlovsf­edrene på Eidsvoll i 1814.

Der talte han varmt for at Norge burde erklaere seg selvstendi­g fremfor å gå inn i union med et annet land. Og siden han var riksforsam­lingens president, var det faktisk hans dobbeltste­mme som avgjorde at forsamling­en gikk inn for et selvstendi­g Norge.

Senere ble han lettere uvillig gjort til både statsråd og sjef for «6. Departemen­t» med ansvar for haer og flåte og endatil slått til ridder av Dannebrogo­rdenen. Da hadde han allerede sørget for at Grunnloven fikk med seg en paragraf om alminnelig verneplikt som han så på som «en militaer National Opdragelse».

Så hvem skulle ellers blitt kalt Krigsskole­ns far noen år senere?

 ?? FOTO: UKJENT KUNSTNER/OSLO MUSEUM ?? Fra den sto ferdig nybygget i 1765 har Den Kgl. Norske Krigsskole­s bygning vaert en flott symmetrisk markering mot Dronningen­s gate.
FOTO: UKJENT KUNSTNER/OSLO MUSEUM Fra den sto ferdig nybygget i 1765 har Den Kgl. Norske Krigsskole­s bygning vaert en flott symmetrisk markering mot Dronningen­s gate.
 ?? FOTO: J. DAVIS/OSLO MUSEUM ?? I årene før unionsoppl­øsningen med Sverige var Krigsskole­ns kadetter, som kullet fra 1903, viktige for Norge.
FOTO: J. DAVIS/OSLO MUSEUM I årene før unionsoppl­øsningen med Sverige var Krigsskole­ns kadetter, som kullet fra 1903, viktige for Norge.
 ?? FOTO: LEIF GJERLAND ?? Plassert maksimalt symmetrisk ruver fortsatt bautastein­en som ble reist i 1841 til minne om generalobe­rst Diderich Hegermann.
FOTO: LEIF GJERLAND Plassert maksimalt symmetrisk ruver fortsatt bautastein­en som ble reist i 1841 til minne om generalobe­rst Diderich Hegermann.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway