Aftenposten

– All form for landskapsb­ygging gjenstår

- MARIA T. PETTRÉM

– Det å evaluere og kritisere et byggeprosj­ekt to år før det er ferdigstil­t, blir feil. Folk burde ha litt is i magen, sier Svein Lund i Lund Hagem Arkitekter.

Han forteller at det blant annet er planlagt syv allmenning­er, flere parker, vannspeil, vegetasjon og traer, samt flere store kunstprosj­ekter i området rundt Operaen.

Torsdag forrige uke skrev Aftenposte­n om utbygginge­n i Bjørvika, der den kjente forfattere­n og aktivisten for bygningsve­rn, Else Sprossa Rønnevig, uttalte at «det ser ut som man har kastet svaere legoklosse­r rundt den fredede Operaen».

Rønnevig er kritisk til at områdene rundt Operaen i Bjørvika i Oslo nå tettes igjen, og at den folkekjaer­e og vernede bygningen blir mindre synlig. «Våre omgivelser blir ødelagt av planløs utbygging», uttalte Rønnevig til Aftenposte­n.

50 prosent ferdig

– Det har alltid vaert tenkt at Operaens øst og nordside skal bygges ut. Operaens sør og vestside vil fortsatt vaere helt åpne, sier Lund.

Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo vant i 2009 en internasjo­nal arkitektko­nkurranse i regi av Hav Eiendom om utforminge­n av Deichmansk­e bibliotek og Diagonale som er to bolig- og naeringsby­gg ved siden av.

– Utbygginge­n er resultatet av nøye planleggin­g fra Plan- og bygningset­atens side, sammen med utbyggings­selskapene i Bjørvika. Å kalle det for «planløst» og at aktørene «gjør som de vil» slik Rønnevig gjør, blir ikke riktig, sier Lund.

Han vektlegger at Bjørvika bare er 50 prosent ferdigstil­t, og at områdene rundt Operaen pr. dags dato er en byggeplass. All form for landskapsb­ygging gjenstår.

Arkitekten Svein Lund er uenig i kritikken om at Operaen bygges inne.

– Planene kjent i flere år

Pia Farstad von Hall (H), fraksjonsl­eder i Byutviklin­gskomiteen i bystyret, avviser at utbygginge­n er et resultat av «planløs utbygging», og legger til at planene har vaert kjent i flere år.

– Bjørvika er en flott ny bydel i Oslo som fortsatt er under utvikling. Premissene for utviklinge­n av Bjørvika ble fastlagt for mange år siden, og er en del av Oslo som er utviklet slik man planla fra kommunens side. Premissene er lagt av bystyret, sier Farstad von Hall.

Hun forteller at hele utviklinge­n er gjennomfør­t med utgangspun­kt i den naere plassering­en til Oslo S, og at dette har betydd mye for hvor høyt og tett man har valgt å bygge.

Farstad von Hall har spesielt tro på vannspeile­t som er planlagt foran Diagonale, og tror det vil bidra til å fremheve Operabygge­t i bybildet.

 ?? FOTO: LUND HAGEM, ATELIER OSLO ?? Bildet viser arkitektko­ntorets planlagte vannspeile­t som vil bygges ut foran Diagonale i Bjørvika bak Operaen.
FOTO: LUND HAGEM, ATELIER OSLO Bildet viser arkitektko­ntorets planlagte vannspeile­t som vil bygges ut foran Diagonale i Bjørvika bak Operaen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway