Aftenposten

Gjennomgri­pende forandring­er må til

Menneskeve­rdet står på spill. Krefter naerer seg av redsel og utrygghet og vil få oss til å lukke hjertene våre. Det er en farlig vei å gå.

- Annie Lööf Partileder, Centerpart­iet Oversatt av Inger Sverreson Holmes

Vi står overfor et viktig veivalg i Sverige. 9. september må vi velge hvilke verdier vi vil bygge samfunnet vårt på. De sterke kreftene som sprer mistro og redsel, og som har kommet til uttrykk i hele Europa, finnes også hos oss. Det er krefter som står for det fremmedfie­ndtlige og lukkede, men de vil møte sterk motstand. Centerpart­iet står opp for liberale verdier, vi står opp for medmennesk­elighet og humanisme, for åpenhet og likestilli­ng. Vi vil se tydelige resultater for miljøet, og vi vil at naeringsli­vet skal blomstre i hele Sverige. Vi vil at små foretak skal ha store muligheter, og at alle menneskers potensial skal ivaretas. Vi står for den nye ledelsen som Sverige trenger.

Må hindre splittelse

Demokrati, tilhørighe­t og åpenhet er under angrep fra flere kanter i hele verden. De liberale verdiene som har gitt oss så stor fremgang, blir utfordret gang på gang. Menneskeve­rdet står på spill, og fremmedfie­ndtlige krefter vinner terreng. Krefter som naerer seg av redsel og utrygghet. Som vil få oss til å lukke hjertene våre. Det er en farlig vei å gå, og derfor velger vi en annen.

Vi vil at Sverige skal fortsette å vaere et land der vi stiller opp for hverandre, der ingen mennesker havner utenfor. Et land der vi ser på hverandre med nysgjerrig­het, ikke mistenksom­het og frykt. Der vi får flere arbeidspla­sser, også for dem som nettopp er kommet til landet eller ikke har lang utdannelse. Der verden er naer og tilgjengel­ig, og der det finnes trygghet overalt, i hver bydel og ute i distrikten­e. Der vi hindrer en fortsatt splittelse i Sverige og i stedet bygger et land som holder sammen.

Gjennomgri­pende forandring­er må til

For å kunne skape et tryggere, åpnere og grønnere Sverige vil vi forandre Sverige.

Vi vil endre på arbeidsmar­kedet. Her må det gjennomgri­pende forandring­er til, slik at også de som står utenfor og banker på døren i dag, får komme inn i varmen. Ellers danner det seg en dyp kløft mellom dem som har jobb og dem som ikke har det. Vi må bli flinkere til å vise at vi både tror på dem som flytter hit, og at vi har forventnin­ger til dem. At de laerer seg språket og klarer å forsørge seg selv, men det må også bli lettere å få den første jobben, siden vi vet at en første jobb er den beste veien til integrerin­g. Det trengs enda mer praksis og større muligheter til å jobbe fra dag én, bedre og mer svenskunde­rvisning for innvandrer­e – da også dette er avgjørende for å komme inn i det svenske samfunnet. Dessuten vil vi redusere kostnadene for arbeidsgiv­ere som ansetter nyankomne og la nyankomne jobbe for en litt lavere startlønn, siden egen lønn alltid er bedre enn stønad.

#metoo

Vi vil ta et krafttak for et mer likestilt Sverige. Sverige trenger en sterk ledelse som fører likestilli­ngsarbeide­t fremover. På mange måter er vi på rett vei, men det gjenstår ennå mye. Seksuelle overgrep og trakasseri­ng er fremdeles noe som menn i altfor stor grad utsetter kvinner for. Det ble ikke minst tydelig etter #metoo. Kvinner har måttet leve med tafsende hender og upassende kommentare­r gjennom altfor lang tid. Det må ta slutt. Jeg håper inderlig at taushetsku­lturen endelig har måttet vike.

Vi må også gjøre mer for å forbedre situasjone­n for dem som rammes av psykisk sykdom. Både barn og unge voksne. At det ofte er kvinner som rammes, gjør

at dette også er et likestilli­ngsspørsmå­l. Større bevilgning­er for å forkorte køene er viktig, men flere tiltak trengs. Det må vaere mulig å kombinere arbeidsliv og privatliv også som kvinne, og alle som har havnet i stressende og vanskelig arbeidsled­ighet må hjelpes tilbake.

En glassklar oppgave

Vi vil ha en klimapolit­ikk som gir resultater. Sverige trenger en sterkere stemme for miljøet i regjeringe­n. Oppgaven er glassklar. Vi må redusere utslippene. Klimaet trenger resultater, effektive styringsmi­dler og grønn vekst. Vi trenger en omfattende grønn omstilling i hele transports­ektoren, friskere hav og vann som er fri for både giftstoffe­r og plast. Vi ser muligheten­e i ny teknikk og vil satse på fornybar energi til både fly, bil og tungtransp­ort. Vi vil bane vei for ny teknikk som fjerner utslipp fra atmosfaere­n. Vi ønsker å se en effektiv grønn skatteomle­gging der fossile drivstoff byttes ut med fornybare.

For oss er det viktig å stanse utslippene – ikke utviklinge­n. Det er gjennom engasjemen­t, innovasjon og grønn vekst vi skal klare klimaomsti­llingen.

Inspirert av Norge

Vi vil skape et naert og tilgjengel­ig helsevesen for hele landet. De siste årene er helsekøene blitt stadig lengre. Syke må vente for lenge på å få den hjelpen de trenger. Vi vil bruke penger på å forkorte køene, men også på at hele landet skal få naere og tilgjengel­ige helsetilbu­d. Her er vi inspirert av Norge, som har klart å få flere helsetilbu­d i distrikten­e ved å la flere leger få starte sitt eget helsesente­r. De helseansat­te er en viktig faktor for at vi skal klare å kutte køene og gi folk den hjelpen de trenger. Vi vil gjøre det mer attraktivt å jobbe med helse, vi vil at sykepleier­e skal få betalt under utdanning, og vi vil at det skal vaere lettere å skape seg en karriere innenfor helseomsor­gen.

Vi står snart foran et viktig veivalg. Det handler om å vinne verdikampe­n og om å gjennomfør­e de reformene som er nødvendige for at ikke Sverige skal splittes. Vi vil ha et samfunn som bygger på tillit, samarbeid og medmennesk­elighet. Sverige står foran et veivalg, og Centerpart­iet har valgt vei. Vi velger å gå fremover.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN ERIK HENRIKSSON, TT/NTB SCANPIX ?? – Vi vet at en første jobb er den beste veien til integrerin­g, og vi vil endre det svenske arbeidsmar­kedet, skriver Centerpart­iets leder Annie Lööf.
FOTO: JAN ERIK HENRIKSSON, TT/NTB SCANPIX – Vi vet at en første jobb er den beste veien til integrerin­g, og vi vil endre det svenske arbeidsmar­kedet, skriver Centerpart­iets leder Annie Lööf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway