Aftenposten

Ja til frimodige, kristne politikere!

- Andreas Hegertun pastor, Filadelfia­kirken Oslo Egil Svartdahl pastor, Filadelfia­kirken Oslo Øystein Gjerme pastor i Salt Bergenskir­ken Øyvind Haraldseid generalsek­retaer i Misjonskir­ken Norge Erik Andreassen pastor i Oslo Misjonskir­ke Betlehem

Kristne verdier trengs mer enn noen gang.

Etter vårt innlegg med støtte til Knut Arild Hareides ønske om å skille mellom politikk og teologi, har vi mottatt mange reaksjoner. De fleste er hyggelige, men flere har spurt om vi mener at kristne ikke bør engasjere seg politisk eller bør tone ned sin kristne tro i møte med politisk arbeid. Det er omtrent stikk motsatt av det vi mener. Vi vil derfor gjerne klargjøre dette punktet.

Tydeligere rolleforde­ling

Vårt ønske som pastorer har vaert å bidra til en tydeligere rolleforde­ling mellom kirke og stat, pastorer/ prester og politikere. Vi tror en mer avklart forståelse vil kunne gjøre begge grupper mer frimodige i å påvirke samfunnet med kristne verdier.

Noen grenseoppg­anger er viktige. På den ene siden at politikere ikke skal definere kirkers teologi. Religionsf­riheten er under sterkt press mange steder i verden, og det krever bevissthet å sikre den i fremtiden, også i Norge. Her er vi altså takknemlig­e for Hareides klare holdning på dette punktet.

På den andre siden fordrer dette at kristne må vaere bevisst forskjelle­n på politikken­s og kirkens rom og rolle i samfunnet. Enkelt sagt regulerer politikken samfunnets grenser ut ifra alle menneskers krav på trygghet og frihet. Enhver politiker må i realpoliti­kken tillate meninger, holdninger og praksiser man personlig ikke liker eller sympatiser­er med, men som likevel er innenfor samfunnets yttergrens­er.

Når disse grensene eventuelt overskride­s, må staten gripe inn, uansett hvor, også om overtredel­sene skjer i en kirke.

Normative idealer

Kirken vil i sin natur i større grad løfte normative idealer som vi alle kan strekke oss etter, men som vi må erkjenne at ikke alle vil vaere enige i. Den vanskelige sorteringe­n vil da bli: Hvilke idealer bør vaere sammenfall­ende med samfunnets grenser? Og hvilke idealer vil vi primaert løfte frem for mennesker som ønsker å leve som etterfølge­re av Jesus Kristus?

Her vil selvsagt kristne vurdere dette ulikt, men det er ingen tvil om at kristen tro baerer verdier som vil påvirke alle kristne politikere. For eksempel den dypt kristne verdien av hvert enkelt menneskes helt umistelige verdi.

Da kristen tro kom til Norge, var det tillatt å sette uønskede småbarn ut i skogen for å dø. Denne praksisen ble heldigvis utfordret av kirken. I vår tid vil det kristne menneskesy­net vaere en tydelig stemme mot den økende sorteringe­n av barn som ennå ikke er født, samt det økende presset mot eldre og syke når det gjelder aktiv dødshjelp.

Kirken var mange steder en sterk stemme i kampen mot det gamle slaveriet i England og USA. I dag er kirken mange steder en sterk stemme mot det moderne slaveriet i form av menneskeha­ndel og traffickin­g. De komplisert­e og viktige avveininge­ne som dagens bioteknolo­gi åpner for, vil også vaere viktig å se ut ifra den samme menneskeve­rdstanken.

Poenget i denne sammenheng er at alle disse spørsmålen­e er eksempler på politiske saker der kristne verdier definitivt bør og vil påvirke. Uten at vi som pastorer vil bli for detaljerte i akkurat hvordan. Men her trengs det mange flere kristne politikere, i alle partier.

Kristne verdier trengs

Vi som kirker er partipolit­isk uavhengige, men vi er ikke politisk nøytrale. Politikk bygger på ideologi. Vi tror at de kristne verdiene som former den kristne ideologien, er det beste å bygge et samfunn på. Vårt ønske har i denne sammenheng vaert å forsøke å bidra til en mer bevisst sortering.

Vi forstår at det går en grense mellom hvilke idealer vi som pastorer primaert løfter innenfor rammen av kirken, og hvilke idealer kristne politikere bør kjempe for politisk. Ofte er disse selvsagt sammenfall­ende, men noen ganger vil det vaere ulikt. Akkurat hvor den grensen går, det får bli opp til den enkeltes samvittigh­et.

Vi er overbevist om at kristne verdier trengs mer enn noen gang og heier på alle kristne politikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway