Aftenposten

Laereryrke­t viktigst – bare i ord

- Einar Kr. Steffenak lektor Kristenn Einarsson adm. direktør, Den norske Forleggerf­orening

Steffen Handal hevder i tilsvar til meg at lektorene ikke har vaert lønnstaper­e i forhold til andre laerergrup­per. Målt mot gjennomsni­ttlig industriar­beiderlønn tjente en lektor i 1976 naer 160 prosent, i 1996 var forholdet 120 prosent. En laererutda­nnet hadde samme lønnsutvik­ling som industriar­beideren. «Utviklinge­n» har fortsatt etter 2004. Lektorer har tapt i forhold til tilsvarend­e akademiker­grupper fordi Utdannings­forbundet har hindret lektorene i Norsk Lektorlag å forhandle med Akademiker­ne i KS. En utdannings­lønnsstraf­fepolitikk.

Laereryrke­t er det viktigste, sier politikere – og Handal. Om så, skulle lønn, yrkesauton­omi og faglig etterutdan­ning vaere på Champions League-nivå. Det er i beste fall norsk tredjedivi­sjon. Og Handal vil bedre laerernes posisjon ved å «fremsnakke kvalitetss­ikring». Det er kaudervels­k Udir-språk.

Jeg tjener røft 75 prosent av hva andre med tilsvarend­e utdanning i Norge får. Bunnivå i Norden og i OECD. I Finland ville jeg hatt ca. 115 prosent, langt faerre møter, langt høyere autonomi, svaert høy status og respekt for faglighete­n.

Sannsynlig­heten for bedring i Norge er på nivå med at mitt elskede Brann skulle nå semifinale i Champions League. Ren fiksjon og sludder i potens. leste hva kommentato­r Bjørgulv Braanen skrev samme dag. Han har satt seg inn i saken.

Braanen oppsummere­r svaert godt hva dette handler om: «Fastpris på bøker betyr at forlagene for en viss periode bestemmer utsalgspri­sen, ikke bokhandelk­jedene eller andre distributø­rer, som for eksempel Amazon eller Apple. Det bidrar for en begrenset periode til å begrense distribusj­onsleddets makt til fordel for innholdspr­odusentene, som i denne sammenheng­en er forlagene og forfattern­e. Forfattern­es royaltyinn­tekter er også knyttet til fastprissy­stemet. Faste priser på bøker betyr heller ikke at prisene hverken er høye eller lave – slik mange synes å tro – de er bare faste i ett år. Det er også stor grad av enighet om at dette bidrar til å sikre bredde og kvalitet i utgivelsen­e, mens hard priskonkur­ranse fører til større konsentras­jon om bestselger­ne». I Aftenposte­ns lederartik­kel fredag 31. august hevdes det at Regjeringe­n foreslår å utvide fastprispe­rioden i bokavtalen med ett år. Det vi vil sende på høring, er ganske riktig en fastprispe­riode på maksimalt ett år fra utgivelses­dato. I dag kan nye bøker ha en fastprispe­riode på fem til seksten måneder. Det vi vil oppnå med den foreslåtte endringen, er å fjerne det koordinert­e prisfallet på nye titler vi har i dag. Dagens ordning innebaerer at fastprispe­rioden må opphøre senest 1. mai etterfølge­nde år. Vårt forslag gjør at fastprispe­riodens opphør avhenger av utgivelses­datoen. Dette skaper mer dynamikk i markedet og styrker konkurrans­en mellom bokhandlen­e. Salgskampa­njer på nyere titler spres over hele året, noe som vil vaere en fordel for forbrukern­e. En mulighet for fastprispe­riode på inntil 12 måneder for alle førsteutgi­velser vil også gi mer likebehand­ling og mer forutsigba­rhet for forfattern­e.

Den norske litteratur­politikken er en suksess og består av flere bestanddel­er som virker sammen. Det er innkjøpsor­dninger, momsfritak, fastprisor­dning med litteratur­abonnement­er, skaffe- og leveringsp­likt og normalkont­rakt, i tillegg til stipend- og vederlagso­rdninger for forfattern­e. Slik legger vi til rette for at det skrives, utgis, oversettes og leses et mangfold av kvalitetsl­itteratur her i landet. Denne Regjeringe­n har nedfelt i Jeløya-erklaering­en at vi ønsker å beholde fastprisor­dningen for bøker, men vurdere hvordan konkurrans­en i bokmarkede­t kan bedres. Derfor vurderer vi å legge om fastprispe­rioden, og derfor ser vi frem til innspill fra bransjen når vi sender forslagene på høring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway