Aftenposten

Hva mener rektorene?

-

Avkolonise­ringsideol­ogien angriper grunntanke­n i all vitenskap: At det er mulig å komme frem til universelt gyldig kunnskap.

I leserinnle­gget «Avkolonise­ringsideol­ogien truer universite­tene» (15. august) advarte vi mot forsøkene på å importere en antivitens­kapelig trend med raskt økende oppslutnin­g ved universite­ter i USA, Storbritan­nia og Sør-Afrika. En av pådriverne er SAIH (Studentene­s og akademiker­nes internasjo­nale hjelpefond) som har vedtatt resolusjon­en «Avkolonise­ring av høyere utdanning».

I et innlegg 24. august bedyrer leder i SAIH, Beathe Øgård, at «avkolonise­ring» vil styrke «kunnskapst­ilegnelsen ved verdens universite­ter» ved å skape rom for «flere perspektiv­er og meningsbry­ting», og at det ikke handler «om å endre vitenskape­ns prinsipper og metoder eller erstatte vestlige universite­tstradisjo­ner».

En kort innføring

For at Aftenposte­ns lesere skal gjennomsku­e denne misvisende fremstilli­ngen av resolusjon­en og avkolonise­ringskampa­njen, må vi gi en kort innføring i filosofien bak:

En representa­nt for avkolonise­ringsideol­ogien er Ramón Grosfoguel, professor i etniske studier ved Universite­tet i California. Han påstår at vitenskape­ns tanke om universelt gyldig kunnskap forutsette­r et immateriel­t, kartesians­k «jeg» (etter René Descartes’ «jeg tenker, altså er jeg»). Grosfoguel påstår at bare et slikt «jeg» kan gi en kunnskap som ikke er begrenset av konkrete gruppekjen­netegn, som hvem man er, hvilket kjønn man har, og hvor man bor på kloden. Men dette jeget med dets «gudeblikk» på verden er en illusjon.

Videre skal den vitenskape­lige revolusjon ha blitt muliggjort av fire folkemord og de medfølgend­e «drapene» på folkelige kunnskapsf­ormer («epistemici­des»): på jøder og muslimer ved erobringen av al-Andalus, på den innfødte befolkning i Amerika og Asia, på afrikanere ved slavehande­len og på kvinner ved heksebrenn­ingen i Europa. Modernitet­ens tro på «vestlig» vitenskap som bedre enn folkelig kunnskap, er bare et uttrykk for den koloniale utryddelse­n, og rasismen og sexismen som legitimert­e den – alt ifølge Grosfoguel.

I innlegget vårt refererte vi en rekke uttalelser som viser at SAIH og andre norske tilhengere av «avkolonise­ring av akademia» ved Institutt for fredsforsk­ning (PRIO), NTNU og Oslo Met har et utgangspun­kt i slike teorier.

Avkolonise­ringsideol­ogien angriper grunntanke­n i all vitenskap: At det er mulig å komme frem til universelt gyldig kunnskap. Kampen føres ved å mobilisere folkelig kunnskap, for eksempel animisme, totemisme og sjamanisme, mot «vestlig» vitenskap, slik professor i sosialantr­opologi Tord Larsen forklarer i Klassekamp­en 25. august. Det er dette destruktiv­e tankegodse­t SAIH støtter internasjo­nalt og krever innført ved norske universite­ter.

Gjennom sin unike finansieri­ngsordning: SAIH-tierne, nyter SAIH godt av et godkjentst­empel fra våre universite­ter. Men kan disse låne sitt navn og sin prestisje til en organisasj­on som støtter en slik ideologi?

Beathe Øgård mener at vår kritikk av SAIHtierne er «en hån» mot «norske studenters engasjemen­t for internasjo­nal solidarite­t» og skriver om oss på SAIHs nettsider: «de bidrar bare til å dra denne debatten ned i søla». Vi mener at vitenskape­lig ansattes og studenters solidarite­t først og fremst må gjelde universite­tets grunnverdi­er. Selvsagt skal studentene oppøves til kritisk tenkning, men dette må skje uten ideologisk­e føringer fra noe hold, for eksempel i form av SAIHs krav om avdekking av påståtte «skjeve maktstrukt­urer».

Vår oppfordrin­g

Vi oppfordrer rektoraten­e ved landets universite­ter til å redegjøre for hvordan de stiller seg til kravet om «avkolonise­ring av akademia», og avklare om de mener at saerordnin­gen med SAIH-tierne kan forsvares i lys av resolusjon­en.

professor i filosofi professor i medisin førstelekt­or i filosofi

professor i statsviten­skap

professor i biologi

universite­tslektor i filosofi Alle ved Universite­tet i Oslo

 ??  ?? Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap
Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap
 ??  ?? Reidun Sirevåg, professor i biologi
Reidun Sirevåg, professor i biologi
 ??  ?? Jens Saugstad, professor i filosofi
Jens Saugstad, professor i filosofi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway