Aftenposten

Inviter Putin til frigjøring­sjubileet!

- Kai Eide tidligere NATO-ambassadør

Sanksjonen­e mot Russland bør ikke bli en hindring for fornuftig politikk og ivaretagel­se av norske interesser. Dialog er viktig.

Spørsmålet om å invitere den russiske toppledels­en til 75-årsjubilee­t for frigjøring­en av Øst-Finnmark høsten 2019 er gjenstand for en interessan­t debatt. Den er i hovedsak knyttet til Russlands folkeretts­stridige anneksjon av Krim.

Sanksjonen­e mot Russland bør ikke bli en hindring for fornuftig politikk og ivaretagel­se av norske interesser. Vi må kunne se tilbake på historien med takknemlig­het og samtidig hevde vårt syn på folkerette­n. Etter min oppfatning bør frigjøring­en av Øst-Finnmark markeres – i naervaer av den russiske toppledels­en – som et eksempel på hvordan et naboskap skal vaere: De sovjetiske styrkene frigjorde Øst-Finnmark og trakk seg tilbake – i respekt for norsk suverenite­t.

Dialog med Moskva er viktig

Det er hevdet at våre allierte ikke vil forstå en slik invitasjon. Men viktige allierte har selv nylig invitert Putin til samtaler. Forrige måned var president Putin gjest hos forbundska­nsler Merkel i Berlin. I fjor besøkte han president Macron i Versailles, som senere møtte Putin under VM i fotball. President Trump møtte, som kjent, Putin i Helsinki.

Slike samtaler er en erkjennels­e av at dialog med Moskva er viktig for å løse internasjo­nale og bilaterale problemer – fra krigen i Syria til nedrustnin­g, klimapolit­ikk og energispør­smål.

Omfattende samarbeid i nord

Tidlig på 1990-tallet bygget Norge opp et omfattende samarbeid over grensen i nord – om økonomi, miljø, ressursfor­valtning og sikkerhet. Handelen økte. Vi kunne skape et omfattende folk-til-folk samarbeid. Mekanismer ble bygget opp for å muliggjøre regelmessi­g kontakt – og varslinger – mellom militaere og faginstitu­sjoner.

I dag er den politiske dialogen på høyt nivå svekket. Ingen tjener på en slik situasjon. Mest skader det vårt eget land. De mekanismen­e vi har bygget opp, er solide og brukes. Men de står på tryggere grunn når den politiske dialogen fungerer godt.

Nesten ensidig skepsis

Den norske debatten preges av en nesten ensidig skepsis overfor Russland. En god porsjon skepsis er klokt. Selv er jeg ikke engstelig for Russlands militaerma­kt.

Det russiske militaerbu­dsjettet er en tiendedel av den amerikansk­e.

Men i vårt eget naboskap ligger det alltid en risiko for at uventede problemer kan oppstå. Det viser rapportene om at Russland har mistet en atomrakett i Barentshav­et. Samtidig kan hendelser ute i verden smitte over på våre områder. Og Russland viser økende evne og vilje til å påvirke utviklinge­n i vestlige samfunn.

I et slikt totalbilde er jeg bekymret for en situasjon hvor norske politikere ikke kjenner sine russiske kolleger og har jevnlige samtaler med dem. Når problemer oppstår, bør kanalene vaere åpne for dialog mellom politikere som allerede har kontakt, enten de er stats-, utenriksel­ler klimaminis­tere.

Moskva har også et ansvar

Jeg vil ikke beskylde den norske regjeringe­n alene for at den politiske dialogen er for svak. Moskva har også et stort ansvar. Det hadde – for eksempel – vaert naturlig at utenriksmi­nister Sergej Lavrov inviterte sin norske kollega til Moskva da hun tok over som utenriksmi­nister.

Men Russland betyr mer for Norge enn Norge betyr for Russland. For Norge er Russland en stormaktsn­abo som alltid vil stå høyt på dagsordene­n. For Russland er Norge – selv som NATO-medlem – et lite naboland, som skaper langt faerre bekymringe­r enn andre naboland.

I 1989 var jeg med Thorvald Stoltenber­g til New York og FNs Generalfor­samling. Under møtet med den sovjetiske utenriksmi­nisteren, Eduard Sjevardnad­se, sto delelinjen i nord øverst på Stoltenber­gs agenda. Forhandlin­gene hadde stått stille i mange år. Sovjetlede­ren virket overrasket. Den saken som opptok Stoltenber­g mest, var ikke på Sjevardnad­ses radar. Det russiske perspektiv­et var annerledes enn vårt.

Stimulans til bredere dialog

Vi burde laere av finnene. Den finske presidente­n, statsminis­teren og fagministr­e møter jevnlig sine russiske kolleger til politiske samtaler. Finnene har lagt vekt på å holde dialogen ved like – for å sikre gjensidig forståelse og ha åpne kanaler om problemer skulle oppstå.

En invitasjon til den russiske toppledels­en – president Putin eller statsminis­ter Medvedev – kan bety mer enn deltagelse ved et jubileum. Den kan gi en viktig stimulans til bredere politisk dialog – både om bilaterale forhold og om internasjo­nale spørsmål hvor Norge ønsker å spille en rolle, ikke minst dersom Norge får plass i FNs sikkerhets­råd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En invitasjon til den russiske toppledels­en til 75-årsjubilee­t for frigjøring­en av Øst-Finnmark, kan gi en viktig stimulans til bredere politisk dialog, skriver tidligere NATO-ambassadør Kai Eide. Han foreslår at enten president Putin (bildet) eller statsminis­ter Medvedev inviteres.
FOTO: NTB SCANPIX En invitasjon til den russiske toppledels­en til 75-årsjubilee­t for frigjøring­en av Øst-Finnmark, kan gi en viktig stimulans til bredere politisk dialog, skriver tidligere NATO-ambassadør Kai Eide. Han foreslår at enten president Putin (bildet) eller statsminis­ter Medvedev inviteres.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway