Aftenposten

En naturlig kritikk av Bjørvikaut­byggingen

- Esben Jonsson dr.ing. og spesialråd­giver i byggetekni­kk Terje Bjøro nestleder Bu Vestre Aker (Venstre)

Else Sprossa Rønnevig retter sterk kritikk mot utbygginge­n av Bjørvika i Aftenposte­n 30. august og mener den fremstår som lite planlagt. Og det ser slik ut. Men byggingen er mer planlagt enn det ser ut som. For utbyggerne og Oslo kommune har felles interesser når det gjelder å bygge mest mulig og tjene mest mulig. Og slik har det vaert i generasjon­er i Oslo, som i stor grad er preget av det.

Erling Dokk Holm hevder i Aftenposte­n 31. august at «Så langt har Bjørvika-utbygginge­n vaert vellykket på de fleste nivåer». Han må da mene det som primaert er utbyggerne­s og kommunens interesse, og ikke innbyggern­es interesse. Overrasken­de hevder han: «Hvis man ikke liker at Operaen bygges inne, burde man ha protestert for 15 år siden». Hvem er «man»? Innbyggern­es mening om byutviklin­gen i Oslo blir det i realiteten ikke tatt hensyn til. Ei heller de mange kritiske innlegg fra fagfolk som vi i årevis har kunnet lese i dagspresse­n og fagpressen. Vestkantba­det nedlegges fordi Stordalen skal bygge hotell. Røa har en privat svømmehall som barnefamil­ier ikke har råd til å bruke. I øst blir det kommunale svømmehall­er: Stovner, Manglerud, Tøyen.

I østlige bydeler får skolebarn gratis AKS, skolefriti­dstilbud. I vest må foreldrene betale.

Sittende byråd setter vest opp mot øst. For øvrig er det vel ikke lov å nevne hvor mye eiendomssk­att som kommer fra Vestre Aker, Ullern og Frogner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway