Aftenposten

Overvåking vil ikke hindre elever i å begå vold og haerverk andre steder

-

Hvor pedagogisk er det å sette inn overvåking­skameraer i norske klasserom? Ironisk nok ønsker Høyre og muligens Oslos byråd å sette inn kameraer på skoler der laerere skal undervise om fred, toleranse og frihet.

Mehmet Kaan Inan skriver i et Si ;D-innlegg at det er naivt å tro at kameraover­våking ikke er forebyggen­de. Dette sier han på grunnlag av et eneste eksempel der det ble brukt videooppta­k som bevis etter en voldsepiso­de på Etterstad videregåen­de skole. Argumenten­e for kameraover­våking henger i en tynn tråd, ettersom man ikke kjenner til den reelle effekten av kamerabruk­en.

Dessverre er det ikke slik at det kun er personen som begår en kriminell handling, som berøres av kameraene. Laerere og elever skal videooverv­åkes og deres personvern innskrenke­s. Til tross for at majoritete­n ikke kommer til å begå kriminelle handlinger i løpet av skolegange­n. Er det slik vi ønsker å forebygge vold på skolene?

Man må fokusere på å fange opp de elevene som trenger hjelp istedenfor å vente på at videooppta­kene fanger dem i retten. Selv om kamera kan oppleves som avskrekken­de mot å utøve vold eller haerverk på skolen, vil det ikke hindre at elever begår vold og haerverk andre steder.

Dessuten er det paradoksal­t å bruke avskrekken­de metoder på skoler som i utgangspun­ktet skal vaere arenaer for kunnskap, tillit og trygghet. Det som virkelig trengs og ikke nevnes nok, er flere psykologer, sosialarbe­idere og voksne som kan se og følge opp elevene allerede i barneskole­alder. For disse elevene er ofte barn som kommer fra trøblete hjem og lavinntekt­sfamilier.

Videooverv­åking er ikke bare brudd på personvern, men også et feilgrep når det kommer til forebyggin­g av vold.

 ??  ?? Katja Busuttil (20), styremedle­m, Oslo Unge Venstre og studentpol­itiker UiO
Katja Busuttil (20), styremedle­m, Oslo Unge Venstre og studentpol­itiker UiO
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway