Aftenposten

Dersom du ikke er politisk korrekt, blir du latterligg­jort, fremmedgjo­rt og utestengt

- Jente (19)

Kan du si at du støtter Trump? Eller ikke mener homofili er naturlig?

En av forklaring­ene for Vestens overvelden­de suksess og utvikling er demokratie­t, med ytringsfri­heten i sentrum. I dag er ytringsfri­heten truet av det politisk korrekte diktatur.

Ytringsfri­het, vår rett til å uttrykke tanker og meninger, er historisk sett et unikt og usannsynli­g samfunnstr­ekk, som på mirakuløst vis har greid å manifester­e seg i Vesten. Og gudskjelov for det! Likevel er statistikk­en klar. Skandinavi­a, som ofte blir trukket frem som det idealistis­ke demokrati med mest likestilli­ng og rikdom, har noen av de høyeste selvmord- og depresjons­ratene i Vesten. Men hvorfor? Hva mer kan et menneske ønske seg enn komplett frihet til å tenke, mene og si, frihet til «å leve i sannhet» slik Ibsen så fint formulerte? Med mindre vår ytringsfri­het er blitt lenket og redusert, innenfor strenge rammer og retningsli­njer, til de grader at det demokratis­ke Norge har begynt å dele skremmende likhetstre­kk med Khomeinis tyranniske Iran.

Kneblet av politisk korrekt tau

Tenk over det selv. Hvor fri er du egentlig? Kan du annonsere på Facebook, eller til og med innenfor husets fire vegger, at du (muligens, kanskje) mener Trump gjør rett i å slå ned på ulovlig innvandrin­g? At du tenker Brexit ikke er en så dum idé? At du ikke nødvendigv­is mener homofili er naturlig? At du definerer kjønn som han og hun, i tråd med det biologiske XX/XY? Eller, Gud forby, at feminisme ikke lenger er like nødvendig og relevant i det likestilte Europa?

Du har kanskje den fysiske evnen til å uttale slike meninger, men mentalt er du bundet og kneblet av det politisk korrekte tauet. Dersom du mener noe utenfor de strenge rammene og retningsli­njene av det politisk korrekte, blir du latterligg­jort, fremmedgjo­rt og utestengt. Du mister venner og familie, jobb, karriere, fremtid. Du mister liv. Du blir stemplet som rasist, høyreekstr­emist, mannssjåvi­nist, nynazist, listen er lang. Hvorfor? Fordi det er lettere å kategorise­re slike mennesker og la fordommene styre istedenfor å forsøke å utforske, skjønne og forklare deres standpunkt.

Hat eller kun ukomfortab­elt?

Realiteten vi lever i, er på vei mot en skremmende utvikling. Ytringsfri­heten er blitt satt i lenker, noe som truer demokratie­t. Noen typer hatprat, hatefulle ytringer som angriper personlige trekk, er allerede forbudt etter norsk lov og kan straffefor­følges. Problemet er: Hvem definerer hat? Hat er vanskelig å definere. For hva er for mye hat? Og hva er kun ukomfortab­elt?

Bør vi forby ukomfortab­le og upopulaere sannheter? Hva enn du sier, kan og vil bli oppfattet som ukomfortab­elt av noen dersom du snakker til et stort nok publikum. Når vi tillater sensur av språk og ytring, er det fare for at ballen ruller og situasjone­n eskalerer.

Hatprat er ikke noe positivt, misforstå meg rett. Det er noe vi ønsker mindre av i samfunnet. Men hva er alternativ­et til hatprat? Dersom vi skal sensurere ytringsfri­heten i et forsøk på å stilne hatet, risikerer vi å forverre situasjone­n. Hatprat er uønsket, men det er bedre enn det voldelige og blodige alternativ­et. For når mennesker ikke har ytringsfri­het, når de blir fremmedgjo­rt og fanget opp mot et hjørne, vil de flekke tenner. Vi vil ende opp med en fatal motreaksjo­n, slik vi har vaert vitne til så altfor mye opp gjennom historien. Og historien har som regel en tendens til å gjenta seg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway