Aftenposten

De nokså erfarne

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Ole Christian Moen har 48 deltakelse­r i landsturne­ringen. «Det er godt å se at det gror i norsk sjakk», pleier professor Jarl H. Ulrichsen å si. Som senior, i sitt 67. år, kunne Moen ha stilt som storfavori­tt i seniorklas­sen +65 i årets NM i Moss, men som han sa: «De har så mye erfaring der, så jeg satser på det trygge.» Dermed ble det nok en opptreden i mesterklas­sen. Etter seks runder sto veteranen med 5,5 poeng og så ut til å gå mot et sensasjone­lt opprykk til eliten. Mot slutten gikk det litt tyngre, og Moen endte på fjerdeplas­s.

I NM i lynsjakk, derimot, stilte Moen i seniorklas­sen for å møte sine jevnaldren­de – trodde han. For der dukket Erling Kristianse­n (81) opp. Moen måtte finne seg i å vaere «junior». De to klubbkamer­atene, med til sammen langt over hundre år i Oslo Schakselsk­ap, gikk til topps med samme poengsum.

Kampen om NM-tittelen ble dermed avgjort i et høydramati­sk armageddon­parti.

Moen Δ Kristianse­n har stått til vinst i store deler av partiet, men de siste trekkene har gått over stokk og stein. Dette er tross alt lynsjakk. Hvit kan nå besvare tårnsjakke­n med en motsjakk på h6 med springeren (hesten!). Hvis den svarte kongen da flytter unna, slår hvit dronningen på b2. Moen var imidlertid «groggy» og spilte 44.Lh6?? Dxd2 0–1. (De eldre misliker betegnelse­n «hesten» som derfor står i parentes).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway