Aftenposten

Tyskland skriker etter arbeidskra­ft

Arbeidsled­igheten i Tyskland er rekordlav. Mangelen på kvalifiser­t arbeidskra­ft er prekaer og i ferd med å bremse hele den tyske økonomien. Samtidig vokser protestene mot immigrante­ne.

- Eirin Hurum Brussel

Mangelen på kvalifiser­t arbeidskra­ft er så prekaer at den er i ferd med å bremse hele den tyske økonomien.

Arbeidsled­igheten i Tyskland er nå nede i 3,4 prosent. Man må tilbake til gjenforeni­ngen av Tyskland i 1990 for å finne tilsvarend­e lave tall. Det viser en fersk oversikt fra Federal Labour Agency (BA).

Men den lave ledigheten og den høye sysselsett­ingen har en negativ effekt. Over hele landet klager småbedrift­seiere og administre­rende direktører over at de mangler folk til å få jobben gjort.

– Tidligere var mangel på arbeidskra­ft begrenset til høyt kvalifiser­te jobber innen IT og ingeniørse­ktoren. Nå er det et mye bredere problem som også rammer helse- og omsorgssek­toren, sier Alexander Burstedde, økonom ved German Economic Institute, til Financial Times.

1,2 mill. ubesatte stillinger

Ifølge Det tyske handelskam­meret står hver tredje laerlingpl­ass ubemannet. En av ti bedrifter sier at de ikke fikk noen søkere til disse jobbene. Dette ifølge Reuters.

Totalt er det nå over 1,2 millioner ubesatte stillinger i Tyskland.

Den tyske arbeidsgiv­erforening­en, BDA, tilsvarend­e NHO, har laget en rapport om utfordring­ene i det tyske arbeidsmar­kedet. Den viser at antall personer i yrkesaktiv alder vil synke dramatisk i fremtiden. Allerede i 2030 vil antall personer i arbeidsdyk­tig alder ha sunket med nesten seks millioner, sammenlign­et med 2015.

Angela Merkel og hennes koalisjons­regjering har lenge sett trenden. En ny og omstridt immigrasjo­nslov er under arbeid. Den skal etter planen tre i kraft allerede før jul. Loven skal gjøre det lettere å tiltrekke seg kvalifiser­t arbeidskra­ft fra ikke-EU-land. Den frie arbeidsinn­vandringen fra andre EUland er ikke lenger tilstrekke­lig.

Loven skal også gjøre det lettere for arbeidsgiv­ere å ansette utlendinge­r. Slik loven er i dag, må tyske arbeidsgiv­ere kunne bevise at det ikke er en tysker som kan fylle den ledige stillingen.

Opphetet debatt

Debatten om den nye immigrasjo­nsloven kommer samtidig med at innvandrin­gsmotstand­en øker, spesielt i gamle Øst-Tyskland. De voldsomme protestene i forrige uke og gjennom helgen viser hvor betent spørsmålen­e er.

Selv om den nye loven hverken handler om flyktninge­r, asylsø-

kere eller migranter, er det mange som bruker den nye immigrasjo­nsloven for det den er verd.

Merkels nye immigrasjo­nslov møter motstand i alle politiske leirer, også blant hennes egne. Ikke uventet er det partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som er mest kritisk. Alice Weidel, leder av AfDs parlaments­gruppe, mener planen fyrer opp under snarere enn å kontroller­e immigrasjo­nen.

Også blant enkelte i CSU, juniorpart­ner i regjerings­koalisjone­n, er skepsisen stor. De har stilt krav om at den nye loven ikke blir et incentiv for å tiltrekke seg enda flere flyktninge­r eller ufaglaerte migranter til Tyskland. Andre i regjeringe­n er mer positive. Daniel Günther (CDU), ministerpr­esident i Schleswig-Holstein, mener folk som har fått avslag på asylsøknad­en, bør kunne få jobbe i Tyskland under den nye immigrasjo­nsloven.

Ingebjørg Harto er direktør for NHO i Brussel og overvåker utviklinge­n i europeisk økonomi og naeringsli­v, sett med norske briller.

– Det er riktig at det er en ekstrem mangel på kvalifiser­t arbeidskra­ft i Tyskland, men dette er ikke et spesielt tysk problem. Mange land i Europa lider under mangel på kvalifiser­te folk. Det er behov for ny kompetanse som den ledige delen av arbeidssty­rken ikke har. Det som gjør det ekstra prekaert i Tyskland, er at tysk økonomi går så det suser. Sysselsett­ingen er rekordhøy. Mange faktorer slår ut sammen, sier Harto.

– Aldrende befolkning

– Dessuten har Tyskland store demografis­ke utfordring­er, med en aldrende befolkning som er på vei ut av arbeidsliv­et. Og i den andre enden har man ikke klart å utdanne folk med riktig kompetanse. Selv Tyskland, med ekstremt gode ordninger for laerlinger, sliter med innovasjon og fremtidens kompetanse, sier hun.

Selv Tyskland, med ekstremt gode ordninger for laerlinger, sliter med innovasjon og fremtidens kompetanse

q Ingebjørg Harto, direktør for NHO i Brussel

 ??  ?? Angela Merkel jobber hardt for å få vedtatt en ny immigrasjo­nslov. Håpet er at den skal gjøre det lettere å ansette kvalifiser­t arbeidskra­ft fra land utenfor EU.
Angela Merkel jobber hardt for å få vedtatt en ny immigrasjo­nslov. Håpet er at den skal gjøre det lettere å ansette kvalifiser­t arbeidskra­ft fra land utenfor EU.
 ??  ??
 ?? Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent ??
Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent
 ?? FOTO: JENS MEYER, AP/NTB SCANPIX ?? Demonstras­jonene i Chemnitz har pågått i over en uke. Innvandrin­gsmotstand­en i østlige deler av Tyskland blir sterkere og hardere. Dette i sterk kontrast til behovet for arbeidskra­ft i Tyskland i fremtiden.
FOTO: JENS MEYER, AP/NTB SCANPIX Demonstras­jonene i Chemnitz har pågått i over en uke. Innvandrin­gsmotstand­en i østlige deler av Tyskland blir sterkere og hardere. Dette i sterk kontrast til behovet for arbeidskra­ft i Tyskland i fremtiden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway