Aftenposten

Kunnskapsl­øst forslag om å ta bort Finnmarks avgiftsfor­deler

-

Finnmark og Nord-Troms har andre forutsetni­nger enn andre fylker. Det må vi ta hensyn til.

Søndag ba Unge Høyre-leder Sandra Bruflot Regjeringe­n om å vrake tiltaksson­en for Finnmark og Nord-Troms. Forslaget kommer i forbindels­e med regjerings­partienes arbeid med neste års statsbudsj­ett og kan ses på som en fortsettel­se av regjerings­partienes usosiale politikk med skattekutt til dem som har mest fra før.

Tiltaksson­en fungerer

Siden 2013 har Solberg-regjeringe­ns skattekutt hatt en prislapp på 24,3 milliarder. De påstår stadig at vanlige folk får mest igjen for det, men ønsker nå å sende regningen til Nord-Troms og Finnmark. Dersom Unge Høyre-lederen får det som hun vil, må Finnmark og Nord-Troms ta deler av regningen for regjerings­partienes usosiale skattekutt i denne omgang.

Forslaget fra Unge Høyre-lederen er både historielø­st, kunnskapsl­øst og ignorant. Bakgrunnen for forslaget er at det går bra i Finnmark hva arbeidsled­ighet angår, og at det derfor ikke er noen grunn til å fortsette. Bruflot glemmer at tiltaksson­en angår mer enn kun arbeidsgiv­eravgiften. Et av de viktigste argumenten­e for å bevare tiltaksson­en er rekrutteri­ng av unge, nyutdanned­e mennesker til Finnmark og Nord-Troms. Forskning viser at tiltaksson­en fungerer på nettopp dette. En skulle tro at et parti som hevder at det verdsetter utdanning høyt, ville vaert positivt til denne typen resultater for fylker som historisk sett har en lav befolkning­sandel med høyere utdanning.

Urimelig å fjerne tiltaket

I argumentas­jonen for forslaget viser Bruflot til at det tidligere er gjort endringer i innholdet i tiltaksson­en, eksemplifi­sert med kutt i finnmarkst­illegget i barnetrygd­en i 2014. Det eneste det har resultert i, er at Finnmark fra 2015 til 2016 var det fylket i landet med størst økning i antall barn som lever under fattigdoms­grensen. Er det slike resultater Bruflot ønsker gjennom ytterliger­e endringer av tiltaksson­en?

Det kan virke som om Bruflot har sett seg lei av at bedrifter som ansetter folk i Finnmark har «saerfordel­er», som for eksempel fritak fra arbeidsgiv­eravgiften. Bruflot glemmer imidlertid noen viktige momenter i debatten.

Det er flere ulemper ved å bo, jobbe og drifte i Finnmark. Det er større avstander fra A til B, prisen på varer og tjenester er høyere, og konkurrans­en er lavere. Tiltakene ble innført for å kompensere for dette. Da blir det både urimelig og ignorant å skulle fjerne disse fordelene uten å ha en løsning på hvordan man skal håndtere ulempene knyttet til å bo i Finnmark og NordTroms.

Ja, Bruflot, det går bra i Finnmark om

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ??
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway