Aftenposten

De 25 mest effektive SPILLERNE i landslagsh­istorien

- ERLEND NESJE Sandvika erlend.nesje@aftenposte­n.no

– Jeg har hørt om Odd Iversen, men ingen av de andre.

Joshua King ankommer landslaget­s medietreff på et hotell i Sandvika som sistemann.

Smattende på en kjaerlighe­t på pinne studerer landslagss­pissen Aftenposte­ns liste over landslagss­pillere med best målsnitt de siste 100 år.

Bournemout­h-spilleren rister på hodet når han leser navnene til Einar Gundersen, Jørgen Juve og Arne Brustad. Dem har han ikke hørt om. Men de gamle landslagsh­eltene hadde et betydelig bedre målsnitt enn mannen som i kveld har oppgaven med å gi Norge en bra start i Nations League-kampen mot Kypros.

Han stopper opp ved Odd Iversen. Trønderen scoret 19 mål på 45 landskampe­r i perioden 1967– 1979 og er den siste spilleren som i snitt har scoret oftere for landslaget enn King.

Har passert superspiss­ene

Med fire mål på sine tre siste landskampe­r er King oppe i et målsnitt på 0,36, og han har dermed passert nasjonens største spisstjern­er siden årtusenski­ftet: Ole Gunnar Solskjaer, Tore André Flo, John Carew og Steffen Iversen.

– Jeg forsøker å ikke henge meg opp i sånne lister. Mitt fokus er å score i hver kamp. Scorer jeg, så scorer jeg. Scorer jeg ikke, så scorer jeg ikke.

– Du er den landslagss­pilleren med best målsnitt siden Odd Iversen?

– Det er jo veldig positivt. Men jeg vet at jeg kan bedre. Hvor mye bedre, vet jeg ikke. Men jeg er veldig, veldig motivert foran denne kvaliken. Jeg har lyst å skyte Norge til EM. For å gjøre det må vi score mål, i hvert fall vi spissene. Det er min jobb, og jeg vil bidra med både assist og mål.

Landslagss­jef Lars Lagerbäck mener «tallene er veldig positive».

– Josh er en naturlig målscorer. Men når en gjør sånne vurderinge­r, for å vaere litt negativ, se på hvilke typer kamper som er spilt. Josh gjorde for eksempel flere mål (2) da vi møtte San Marino. Men det skal ikke ta bort gleden over målene han har gjort, for det er veldig positivt.

Flo: Mål gir selvtillit

Tore André Flo er nå passert av King på listen over mål pr. landskamp.

– Det er kjempebra tall av Josh. Jeg skulle kanskje sluttet da jeg hadde 40 landskampe­r, for da hadde jeg et snitt på rundt 0,5, humrer den gamle Chelsea-stjernen.

– At han nå scorer i flere landskampe­r på rad er positivt, det gir mer selvtillit. Jeg opplevde selv at når jeg først scoret ett mål, kom det ganske fort ett til. For en spiss er det viktig å komme inn i rytmen med å score.

Har fått mye kritikk

For ett år siden uttalte TV2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt til egen kanal at King hadde flaks som scoret 16 ganger i ligaen sesongen i forveien.

I slutten av mai fikk King kritikk av Steffen Iversen, som til Dagbladet sa at King tenkte mer på seg selv enn landslaget.

King har kalt uttalelsen­e for latterlige. I starten av forrige landslagss­amling på forsommere­n mente 26-åringen at han ikke fikk den respekten han fortjente i Norge.

Da han ble matchvinne­r mot Panama i forrige landskamp, feiret han målet med en «hysjegest».

King vil ikke si om det var en beskjed til kritikerne. Da vi spør om det betyr mye for ham personlig å score for landslaget, svarer han:

– Det viktigste for meg er at landslaget kommer til EM. Om Bjørn (Maars Johnsen) og Tarik (Elyounouss­i) scorer 15 og jeg 10, og vi kommer til EM, er jeg kjempeforn­øyd.

Forskjelli­ge roller

I klubblaget Bournemout­h er han blitt plassert i forskjelli­ge posisjoner. På landslaget rendyrkes King som spiss. Romsås-gutten er tydelig på at det er der han trives klart best – naermest mål.

– Hvor mye kan du utvikle deg videre?

– Jeg er blitt eldre. Jeg er blitt mentalt sterkere. Jeg har spilt tre sesonger i Premier League og vokst både som person og spiller. Jeg har laert mye under Eddie Howe, jeg er en mye bedre spiller nå enn da jeg kom til Bournemout­h. Men samtidig føler jeg at jeg har mye mer inne, at det er et potensial der.

King har ett mål på sesongens fire første seriekampe­r. I Premier League er det fortsatt et stykke opp til spillerne med best målsnitt.

Jeg skulle kanskje sluttet da jeg hadde 40 landskampe­r, for da hadde jeg et snitt på rundt 0,5

Tore André Flo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Joshua KingPå landslaget: 201233 kamper - 12 mål.0,36Målsnitt:
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Joshua KingPå landslaget: 201233 kamper - 12 mål.0,36Målsnitt:
 ??  ?? Joshua King feiret scoringen mot Panama med en «hysjegest».
Joshua King feiret scoringen mot Panama med en «hysjegest».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway