Aftenposten

• For dyre • For dårlig utredet • Frykter Aker blir utsatt

Strid om de nye Oslo-sykehusene til 40 milliarder:

- FRØYDIS BRAATHEN

Etter et ekstraordi­naert styremøte i går, frykter tillitsval­gte at Aker sykehus skal bli nedpriorit­ert.

I forrige uke kom en rapport som skaper frykt hos tillitsval­gte for at Aker sykehus kan bli nedpriorit­ert i utbygginge­n av nye sykehus i Oslo.

Etter planen skal to nye gigantsyke­hus på Aker og Gaustad med en pris på over 40 milliarder kroner vaere på plass innen 2027.

De to sykehusene skal overta for Ullevål sykehus, som skal legges ned.

Aker og Gaustad skal etter planen bygges ut samtidig.

Men i den ferske rapporten, undertegne­t av Bjørn Erikstein, administre­rende direktør ved Oslo universite­tssykehus (OUS), står det at «risikoene ved å bygge på Aker først er større enn å bygge på Gaustad først».

I rapporten ser man på konsekvens­ene ved å utsette enten Aker eller Gaustad i fem år.

Selv om Erikstein understrek­er at det fortsatt anbefales parallell utbygging av Aker og Gaustad, frykter Aasmund Bredeli, foretaksti­llitsvalgt ved OUS, at diskusjone­n er et ledd i å nedpriorit­ere utbygging på Aker sykehus.

Har sendt bekymrings­brev

Han tror det uansett ikke vil vaere mulig å bygge begge samtidig, og sier det vil måtte bli tatt et valg. Han mener Aker da må prioritere­s.

Sammen med foretaksti­llitsvalgt­e for Sykepleier­forbundet og Fagforbund­et sendte han 31. august et bekymrings­brev til Erikstein og OUS-styret.

– OUS og Helse Sør-Øst har ikke kapasitet til å bygge ut både på Aker og Gaustad og samtidig avvikle Ullevål. Det er ikke forsvarlig, hverken økonomisk eller for pasientsik­kerheten. Planene for nye sykehus i Oslo er for dårlig utredet, mener Bredeli.

Han ønsker en ny, ekstern kvalitetss­ikring av planene for det nye sykehus-Oslo, i tillegg til den som allerede er gjennomfør­t.

– Vi tillitsval­gte har hele tiden påpekt at Helse Sør-Øst er nødt til å prioritere lokalsykeh­us på Aker først. Oslo vokser kraftig, og vi har mange slitne, gamle sykehusbyg­ninger. Det mest prekaere er derfor lokalsykeh­us på Aker for å sikre Oslo-innbyggern­e et forsvarlig sykehustil­bud i fremtiden, sier Bredeli.

I går ble det holdt et ekstraordi­naert styremøte i OUS, der ansattrepr­esentanten­e uttrykte sin bekymring for at rapporten skulle oversendes Helse Sør-Øst og dermed kunne legges til grunn for det videre arbeidet med planene.

Helse Sør-Øst vedtok i 2016 planene for det nye sykehus-Oslo, som innebaerer:

● Et samlet og komplett regionsyke­hus med lokalsykeh­usfunksjon­er på Gaustad/ Rikshospit­alet.

● Et stort lokalsykeh­us på Aker.

● Et spesialise­rt kreftsykeh­us på Radiumhosp­italet.

● Ullevål sykehus skal gradvis avvikles og til slutt legges ned.

Tilsammen vil de nye sykehusbyg­ningene koste over 40 milliarder kroner, ifølge den økonomiske langtidspl­anen til Oslo universite­tssykehus fra i vår.

– Oslo trenger Aker

Aker sykehus ble nedlagt i 2011, og pasientene ble overført til Ahus. I dag huser de gamle sykehuslok­alene blant annet legevakt.

Rolf Kåresen, tidligere sjeflege og professor ved Ullevål, har vaert med på å planlegge flere byggeprosj­ekter ved sykehuset, blant annet Kvinne- og Barnesente­ret og Kreft- og Isolatsent­eret.

Han mener også at det Oslo trenger aller først, er et nytt lokalsykeh­us på Aker.

– Det haster overhodet ikke å bygge ut på Gaustad, og jeg lurer på hva som er begrunnels­en for å si at det er noe mindre risiko med å forskyve på Aker. Det Oslo trenger aller mest, er et nytt lokalsykeh­us på Aker. Befolkning­en vokser dramatisk, og på Aker skal det nye sykehuset dekke opp for en befolkning på 240.000, sier Kåresen.

– Må ha en plan B

På spørsmål om hvorfor det var nødvendig å gjøre en risikovurd­ering av en eventuell forskyving av Aker eller Gaustad, sier Gunnar Bovim, styreleder i OUS, at med et så stort byggeprosj­ekt er det viktig å ha en plan B.

– Selv om vi jobber ut fra en plan A, er det viktig å ha en plan B hvis det skulle komme noe i veien senere som gjør at vi må velge mellom Gaustad eller Aker. Vi står likevel fast på at vi anbefaler en parallell utbygging, sier Bovim til Aftenposte­n.

– Hvilke utfordring­er kan stoppe plan A, som er å bygge ut begge parallelt?

– Dette er et stort og komplekst prosjekt. Det handler om fag, økonomi og politikk. I alle forsvarlig­e utbygginge­r må man se på de ulike mulige endringene som kan komme, sier Bovim.

 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ??
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Aker sykehus ble nedlagt i 2011 og skal etter planene gjenåpnes som Oslos lokalsykeh­us.
FOTO: ROLF ØHMAN Aker sykehus ble nedlagt i 2011 og skal etter planene gjenåpnes som Oslos lokalsykeh­us.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway