Aftenposten

Nå kommer bomopprøre­t til Oslo

Cecilie Lyngby skal lede kortesjen med flere hundre bilister som skal kjøre i 15–20 km/t på E18 fra Sandvika til Oslo sentrum.

- WASIM RIAZ STEIN J. BJØRGE (foto)

Bomopprøre­t som startet på Jaeren i august, kommer i kveld til Oslo. Da vil flere hundre bomskeptik­ere kjøre i kortesje fra Sandvika til Oslo Spektrum i protest mot 53 nye bomstasjon­er.

I går ettermidda­g hadde 480 personer meldt seg på aksjonen på Facebook-siden til «JA til miljø, NEI til økte bompenger!». Aksjoniste­ne skal kjøre i 15–20 km/t på E18 fra Sandvika til avkjøring mot Bygdøy. Deretter vil de fortsette mot Solli plass og videre til Oslo Spektrum.

– Vi er inspirert av aksjonene i Rogaland. I løpet av de siste to-tre ukene har Facebook-siden vår fått 12.000 nye medlemmer. Mange har etterlyst aksjoner i Oslo. Nå smir vi mens jernet er varmt, sier Cecilie Lyngby.

32.000 Facebook-medlemmer

Hun startet Facebook-siden som nå har 32.000 medlemmer. I november klarte hun å samle 4000 personer foran Rådhuset i Oslo. Nå håper Lyngby at bomskeptik­erne møter opp utenfor Sandvika politistas­jon klokken 18 torsdag.

– Jeg startet aksjonen fordi veldig mange vil bli berørt av de nye bommene. Jeg får daglig henvendels­er fra alenemødre som sliter med økonomien. Og så hører jeg om barn som må slutte på trening på grunn av bomprisene, sier Lyngby, som skal kjøre først i kortesjen.

– Hva ønsker dere å oppnå?

– 1. oktober i fjor ble det innført rushtidsav­gift i Oslo. Vi ønsker den gamle ordningen før rushtidsav­giften, der alle betalte samme takst. Det er helt greit for oss at også elbiler betaler det samme som vanlige biler. Med de nye bomstasjon­ene blir det altfor dyrt for folk å kjøre, svarer 47-åringen.

Hun mener det er umulig for en aktiv familie å rekke alt uten bil.

Vil tute og skape liv

Lyngby legger ikke skjul på at bilistene i kortesjen vil tute underveis. Farten vil ligge på 15–20 km/t. Aftenposte­n har snakket med Oslo politidist­rikt som har gitt tillatelse til aksjonen. Politibetj­ent Knut Hernes sier at politiet forutsette­r at aksjoniste­ne holder seg innenfor veitrafikk­loven.

– Vi har ikke noen innvending­er mot aksjonen så lenge de ikke er til unødig sjenanse eller fare for alminnelig ferdsel. Det betyr i praksis at de ikke er til hinder for annen trafikk eller blokkerer annen trafikk, sier Hernes.

Politiover­betjent Finn Erik Grønli i trafikkorp­set sier at politiet skal følge med for å forebygge farlige situasjone­r.

– Vi vil gripe inn hvis vi ser at ting utvikler seg i feil retning, sier Grønli.

– Vi kommer til å holde oss i høyre felt på E18, slik at annen trafikk kan kjøre i venstre felt. Siden det er en aksjon, regner jeg med at det vil vaere litt rom for å vise hva vi mener. Og så har jeg oppfordret deltagerne til å pynte bilene sine, humrer Cecilie Lyngby.

– Demokratis­k rett

Den ferske samferdsel­sministere­n Jon Georg Dale (Frp) har forståelse for aksjoniste­ne.

– Folk har lov til å mene hva de vil om disse tingene. Frp har vaert imot mange bompengepr­osjekter fordi vi mener det ikke bør vaere for stor bompenge-belastning på bilistene, det har vi også vaert i Oslo, sier Dale.

– Det er Frp som har styrt Samferdsel­sdeparteme­ntet de siste årene. Hva sier du til det?

– Det er lokalpolit­ikerne som først vedtar å innføre bompenger. Vi må forholde oss til dette og vedtakene i Stortinget, men Frp er opptatt av denne saken. Vi er nå i gang med å redusere antall bomselskap­er fra over 50 til fem, slik at det går mer penger til vei og mindre til administra­sjon. Vi har også økt statlig finansieri­ng for flere veiprosjek­ter for å redusere bomandelen, sier Dale.

– Hva tenker du om at bomopprøre­t sprer seg?

– Det viser viktighete­n av lo- kalvalgene siden d eter der bompengeav­gjørelsene tas i første omgang. Det er ikke staten som bestemmer dette. Hvor mye bompenger det blir, påvirker bilistene når de bruker stemmerett­en ved kommuneval­get, svarer Dale.

Viktig for kollektivp­rosjekter

Frp-nestor Carl I. Hagen sitter i samferdsel­skomiteen i Oslo. Han sier at de vil foreslå å stoppe de nye bomstasjon­ene.

– I forbindels­e med budsjettbe­handlingen senere i år vil vi foreslå å stoppe utplasseri­ng av bommene. Staten bør bruke oljepenger for å finansiere dette, sier Hagen, som støtter aksjoniste­ne.

Han skylder på regjerings­plattforme­n for at Frp i regjering ikke kan sette en stopper for bommene.

– Her har vi ikke nådd frem med vårt syn, sier Hagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Her kommer det til å bli saktekjøri­ng i kveld. Cecilie Lyngby håper på stort oppmøte av bompengesk­eptikere.
Her kommer det til å bli saktekjøri­ng i kveld. Cecilie Lyngby håper på stort oppmøte av bompengesk­eptikere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway