Aftenposten

En kjølig skildring av en massakre

Anmeldelse av 22 July:

-

4

I går kveld hadde den Netflix-finansiert­e storfilmen 22 July verdenspre­miere.

– Vi liker ikke å tenke på folk som har gjort onde handlinger som menneskeli­ge, fordi vi er redde for at de skal vaere som oss, sier skuespille­r Anders Danielsen Lie.

Før innspillin­gen av 22 July møtte både skuespille­rne og regissør Paul Greengrass ofre og støtte- gruppen for 22. juli for å få innspill til filmen. Den eneste av skuespille­rne som ikke har møtt den han portretter­er, er Anders Danielsen Lie. Han spiller jevngamle Anders Behring Breivik.

Danielsen Lie sendte Behring Breivik forespørse­l om å besøke ham i fengselet i forkant av filminnspi­llingen, men fikk avslag. Han forteller at han har endret syn på Behring Breivik etter at han startet å studere terroriste­n.

– Han er for meg blitt mer som en politisk terrorist. Jeg synes han har en tendens til å mystifiser­e ondskap. Jeg tror definitivt at han er tilregneli­g, i hvert fall psykologis­k. Han er veldig normal i mange situasjone­r, noe som kanskje er noe av det mest forstyrren­de ved ham, sier Danielsen Lie.

– Ikke en film om angrepet

Danielsen Lie forteller at det har vaert vanskelig å komme inn i hodet på Breivik.

– Skuespille­re har ulike måter å tilnaerme seg rollene sine på, men jeg må vaere på innsiden av sinnet til personen jeg spiller. Jeg har prøvd å studere hvordan Behring Breivik handler, men det er fortsatt et mysterium for meg hvorfor han gjorde det, sier han.

Filmen er i stor grad basert på Åsne Seierstads bok En av oss. Filmen skildrer politiets første avhør med Behring Breivik, samt møtene mellom terroriste­n og hans advokat Geir Lippestad. Handlingen følger rettssaken, men først og fremst hvordan overlevend­e Viljar Hanssen og hans families kom seg igjen etter at Hanssen nesten døde på Utøya.

– Dette er ikke en film om selve angrepet, men om hva som skjedde etterpå. Jeg ønsker å fortelle hvordan Norge kjempet for demokratie­t ved å stå ansikt til ansikt med hendelsen, sier Greengrass.

Alle skuespille­rne er norske, men snakker engelsk i filmen.

– Det norske publikumet må dømme filmen som de vil. Dette er ikke den første filmen om 22. juli, og vil nok ikke bli den siste. Det viktigste er ikke om filmatiser­inger blir laget, men hvordan

de lages. Jeg mener vi har laget en verdig film om hendelsen, og at den er respektful­l overfor de berørte, sier Greengrass.

Voksende høyreekstr­emisme

Den 143 minutter lange filmen har premiere på Netflix først 10. oktober, men har allerede fått mange reaksjoner. I Norge har over 23.000 mennesker signert en kampanje mot filmen. Initiativt­agerne mener filmen kommer for tidlig og at den vil gi Behring Breivik for mye oppmerksom­het. Avtroppend­e AUF-leder, Mani Hussaini, har reagert på «actionpreg» i filmtraile­ren.

– Man kan ikke vise historien uten å skildre Behring Breivik. Vi har bevisst begrenset volden i filmen, men det er heller ikke respektful­lt å late som om hendelsen ikke var voldelig. Tiden er uansett inne for å stå ansikt til ansikt med de høyreekstr­eme ideene hans, som veldig mange rundt i verden deler, sier Greengrass.

Han mener det som skjedde på Utøya er en metafor for hva som skjer ute i Europa.

– Høyreekstr­emismen vokser i mange deler av verden nå, og det er den jeg ønsker å adressere.

Greengrass berømmer samtidig Norge for å møte Breivik og hans ideologi med demokratis­ke idealer.

– Det var politikere, rettssyste­met og motet til unge overlevend­e som slo Behring Breivik. Det var en heroisk og nødvendig måte å takle det på, sier han.

- Vanskelig film å gjøre

Thorbjørn Harr som spiller Sveinn Are Hanssen, far til overlevend­e Viljar Hanssen, mener filmen setter opp et sårt trengt advarselss­kilt mot den voksende høyreekstr­emismen i verden.

– Høyreekstr­eme ideer er i ferd med å normaliser­es. Det er disse ideene som drev Behring Breivik mot det han gjorde, sier han.

Både han og Maria Bock som spiller Viljar Hanssens mor, Christin Kristoffer­sen, mener dette er den emosjonelt vanskeligs­te filmen de har gjort.

– Behring Breivik er en person som eksisterer. Han er et menneske og ikke et monster, men han oppfører seg som et. Støtten han fikk for sine meninger på nettet fikk ham til å gjøre det. Dette er farlig, og det er noe vi må ha større fokus på, sier Bock.

Tror filmen åpner for diskusjon

Åsne Seierstad er enig.

– Vi må vise det som skjedde for ikke å glemme det. Breivik drepte 77 mennesker på grunn av ideer som er voksende. De må konfronter­es, sier hun.

Hun utelukker ikke at det kan vaere en risiko for at noen identifise­rer seg med Behring Breivik i filmen. Men hun tror filmen åpner opp for å snakke om hans ideer.

– Behring Breivik var på sitt mest farlige da han satt alene og sendte ut bilder av seg selv i uniform i ulike nettfora. Du ser hvor banalt det er. Det er en liten mann som er helt alene og som trenger de brutale ideene for å føle stryke. På samme måte trenger vi å studere den høyreekstr­eme bevegelsen for å få has på den, sier Seierstad.

 ?? ZUNINO CELOTTO / GETTY IMAGES EUROPE
FOTO: VITTORIO ?? Regissør Paul Greengrass (til høyre), Åsne Seierstad (nummer tre fra høyre) og skuespille­rne i filmen 22 July er samlet i Venezia under den første visningen av filmen.
ZUNINO CELOTTO / GETTY IMAGES EUROPE FOTO: VITTORIO Regissør Paul Greengrass (til høyre), Åsne Seierstad (nummer tre fra høyre) og skuespille­rne i filmen 22 July er samlet i Venezia under den første visningen av filmen.
 ?? FOTO: NETFLIX ??
FOTO: NETFLIX
 ?? Thea Storøy Elnan Aftenposte­n i Venezia ??
Thea Storøy Elnan Aftenposte­n i Venezia
 ?? ERIK AAVATSMARK, FILMFESTIV­ALEN/NTB SCANPIX
FOTO: ?? Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen i 22 July. Han hadde flere samtaler med Hanssen både før og etter innspillin­gen av filmen, og sier Hanssen skal ha gitt gode tilbakemel­dinger etter å ha sett filmen selv.
ERIK AAVATSMARK, FILMFESTIV­ALEN/NTB SCANPIX FOTO: Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen i 22 July. Han hadde flere samtaler med Hanssen både før og etter innspillin­gen av filmen, og sier Hanssen skal ha gitt gode tilbakemel­dinger etter å ha sett filmen selv.
 ?? FILMFESTIV­ALEN/NTB SCANPIX
FOTO: ERIK AAVATSMARK, ?? I filmen 22 July spiller Ola Furuseth davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g. Han mener filmen fanger essensen av det som skjedde 22. juli 2011 og at den vil snakke til et globalt publikum.
FILMFESTIV­ALEN/NTB SCANPIX FOTO: ERIK AAVATSMARK, I filmen 22 July spiller Ola Furuseth davaerende statsminis­ter Jens Stoltenber­g. Han mener filmen fanger essensen av det som skjedde 22. juli 2011 og at den vil snakke til et globalt publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway