Aftenposten

NRK og den atypiske meningsmål­ingen

- Journalist og kommentato­r i Minerva

Valgkampde­kning basert på en enkeltmåli­ng er mer misvisende enn opplysende. Det bør Dagsrevyen ta inn over seg. En av mine kjeppheste­r er at mediene ofte skaper et feilaktig inntrykk ved å legge vekt på en utypisk meningsmål­ing. Regelen bør vaere enkel: Sett alltid en måling inn i en sammenheng, gjerne ved å viset il gjennomsni­ttsberegni­nger.

I Dagsrevyen­s sending lørdag innledet Yama Wolasmal med at de borgerlige partiene nå leder knapt foran de rødgrønne på meningsmål­ingene foran valget i Sverige kommende søndag.

Dette viste seg å vaere basert på Inizios måling for Aftonblade­t, offentligg­jort sist fredag. Problemet er at Inizio er det eneste av åtte byråer som har de borgerlige i tet. Fredag kom det fire ulike målinger. På de andre tre, Sentio, Demoskop og SIFO, ledet de rødgrønne, til dels klart.

Flere nettsteder tilbyr gjennomsni­ttsberegni­nger, som Pollofpoll­s.se og val.digital.se. Her har de rødgrønnes ledelse i det siste ligget på omkring 3 prosentpoe­ng. For en seer som er interesser­t i å vite hvordan det ligger an, er dette den relevante opplysning­en, ikke Aftonblade­ts utypiske måling.

Mandag hadde Dagsrevyen funnet en ann endagsfers­kmåling, og innledet med at Sverige demokrater nag år tilbake 3 prosentpoe­ng i e nI p sos-måling. Det sies ingenting om den andre målingen som var offentligg­jort tidligere samme dag: Hos SIFO gikk samme parti frem 1,2 prosentpoe­ng. Lisbeth Skei redder riktignok Dagsrevyen i land ved å nevne at SD har ligget «stabilt» på 18–19 prosent på målingene. Jeg ville heller sagt at de har vist en svakt fallende tendens de siste ukene.

I samme innslagkun­ne Skei fortelle at S o c i al demokrat erna har hatt« et kraftigopp­sving ». Men i virkelighe­ten varde opp 0,2 prosentpoe­ng fra forrige Ipsosmålin­g. Soss arna har i valgkampen ligget ganske flatt på gjennomsni­ttsberegni­ngen e.

På mandag påpekte Wolasmal også at meningsmål­ingene tok «grundig feil» i brexit-avstemning­en og det amerikansk­e presidentv­alget. Vi hører ofte påstander om at målinger er blitt mindre presise.

Stabilt treffsikre

I virkelighe­ten har meningsmål­ingene vaert temmelig stabilt treffsikre i amerikansk­e valg siden 1972. På landsbasis var de treffsikre også i 2016, og Clinton fikk klart flest stemmer, men de bommet en del i noen vippestate­r, nok til å gi Trump seieren. En studie av 351 valg i 45 land mellom 1942 og 2017 (Jennings & amp; Wlezien) viser heller ingen svekket treffsikke­rhet over tid.

Men Wolasmal har rett i at målinger noen ganger bommer betydelig. Dette betyr at vi langt fra kan vaere sikre på at de rødgrønne slår de borgerlige på søndag, eller at Sverige demokrat erna( S D) ikke blir Sveriges største parti.

De svenske målingene utmerker seg ved at to av dem, som benytter seg av nettbasert­e paneler, har SD i tet. Det kan skyldes at Sverige demokrat ernas velgere er mindre villige til å bekjentgjø­re sitt valg overfor et menneske som ringer, fremfor en maskin. Målingene undervurde­rte dem kraftigfor­angjennomb­rudd s valget i 2014.

Men min gjennomgan­g fra 2016 av høyrepopul­istiske partiers valgresult­ater de senere år viser at de gjerne undervurde­res på målingene førde har slåttigjen nom, mena t denneeffek­ten forsvinner så snart de er blitt rimelig store. Gode eksempler på dette er Le Pens parti i Frankrike og Wilders i Nederland. Søndag får vi se om SD fremdeles har en slik skjult reserve.

 ?? Jan Arild Snoen ?? Medierevis­jonen
Jan Arild Snoen Medierevis­jonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway