Aftenposten

KrF sleper bena etter seg

-

REGIONREFO­RMEN startet i feil ende, og siden har det bare gått verre. Slik går det når sammenslåi­ng fremstår som målet, og ikke et middel for å få til nødvendige endringer. Det er jo ikke større fylker som er målet med en reform. Målet må vaere en mer demokratis­k og effektiv struktur. Beslutning­er som tas naermere folk, og fylkesover­gripende prosesser som blir bedre og mer effektive.

Regjerings­partiene og KrF startet med formen, ikke innholdet, en viktig forklaring på at reformen har slitt med legitimite­ten.

Likevel, vedtaket om inndeling er gjort av et flertall i Stortinget. Da må det gjelde til Stortinget eventuelt gjør et annet vedtak. Noe annet gjør styringen av Norge vanskelige­re og mer uforutsigb­ar.

FINNMARK har kjempet en kamp for å slippe sammenslåi­ng med Troms. Den kampen har fått drivstoff av støtte fra opposisjon­spartiene, som jobber for å omgjøre vedtaket. Det gjør de riktignok uten å foreslå alternativ­e måter å nå målet om mer demokratis­ke og effektive prosesser på, men det er for så vidt opposisjon­ens privilegiu­m.

Mer urovekkend­e har det vaert at de som har vedtatt reformen, ikke har klart å jobbe mer overbevise­nde. Frp og Høyre legger ikke skjul på at de aldri ønsket en reform. Men den stadige påminnelse­n om det svekker legitimite­ten til beslutning­en. Venstre har vaert relativt alene i sin kamp for reformen det siste halvåret.

For KrF har det sittet langt inne å erklaere og gjenta full støtte til et vedtak partiet var med på, og partiet har vaert nesten usynlig i høstens debatt. Denne uken stilte nestleder Kjell Ingolf Ropstad opp i Politisk kvarter i NRK og karakteris­erte spørsmål om KrFs støtte til reformen som hypotetisk­e – selvsagt støtter de reformen.

DET SELVSAGTE med det har imidlertid kun vaert synlig inne i KrF. På utsiden har alle sett etter tegn til at KrF skal snu, noe KrF har lagt opp til selv. KrF har slept bena etter seg, og har vist til oppgavemel­dingen som kommer senere i høst. Det har vaert svaret når spørsmål om synet på motstanden i Finnmark har kommet. Ropstad og de andre kunne kommet ut mye tydeligere, rett etter sommeren, da de så hva som var i ferd med å skje. Nå har arbeidet i Viken langt på vei stoppet opp, og kaos er stikkordet når fremdrifte­n skal beskrives.

Politikern­e på Stortinget lever greit med den usikkerhet­en som har oppstått. Fylkespoli­tikerne og ikke minst de ansatte i fylkene fortjener imidlertid bedre. De må kunne forvente at stortingsp­olitikerne er tydelige om hva de vil med vedtakene sine, og ikke skaper rom for en tvil som stanser hele arbeidet.

Men her det bare å slå fast at skaden allerede er skjedd.

m For KrF har det sittet langt inne å erklaere og gjenta full støtte til et vedtak partiet var med på.

 ??  ?? KrF, her ved leder Knut Arild Hareide og de to nestledern­e, har vaert så nølende at det har skadet fremdrifte­n i arbeidet med regionrefo­rm.
KrF, her ved leder Knut Arild Hareide og de to nestledern­e, har vaert så nølende at det har skadet fremdrifte­n i arbeidet med regionrefo­rm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway