Aftenposten

Derfor preller handelskri­gen av på Trump

Handelskri­ger er hverken gode eller enkle å vinne, men noen har mindre å tape enn andre. I alle fall på kort sikt.

-

Mange har advart mot Donald Trumps handelskri­g, og selv presidente­ns egne folk har gått langt for å stoppe ham, ifølge en ny bok fra journalist­en Bob Woodward.

Gary Cohn, som var Trumps fremste økonomiske rådgiver, skal ha fjernet flere brev fra presidente­ns kontorpult for å hindre ham i å trekke USA ut av NAFTA og frihandels­avtalen med Sør-Korea. Historiene er basert på anonyme kilder og kan ikke verifisere­s, men Trumps forakt for USAs handelsavt­aler er velkjent.

Presidente­n har uttalt at handelskri­ger er gode og enkle å vinne og har ved første øyekast liten grunn til å lytte til kritikerne. Børsene i USA stiger og stiger, tilsynelat­ende ubekymret over det Trump har satt i gang. Arbeidsled­igheten er så lav at mangel på folk har tatt over som en bekymring. Økonomien vokser i høy fart.

Hos hovedmotst­ander Kina ser det ikke like lyst ut. Veksten og fremtidstr­oen er på vei ned. Aksjemarke­dene har falt betydelig siden starten av året.

Vinner Trump?

Så da er spørsmålet: Er Trump rett og slett i ferd med å vinne handelskri­gen?

Presidente­n ser i alle fall ut til å mene det og bruker markedsutv­iklingen som fasit. Det presise svaret er at det kommer an på hvordan du definerer «å vinne». Hvis det innebaerer økt levestanda­rd for landets innbyggere, er det kun tapere i en langvarig handelskri­g. Men hvis det handler om å bli svekket mindre enn motstander­en, så kan USA «vinne», i alle fall på kort sikt.

Det skyldes ikke Trumps kløkt, men snarere strukturen på amerikansk økonomi. Mange forbinder USA med frihandel og kapitalism­e, men realiteten er at landet best kan beskrives som en stor og lukket økonomi.

I forhold til størrelsen på bruttonasj­onalproduk­tet er USAs eksport liten, faktisk utgjør den bare 11,9 prosent. Det samme gjelder importen (14,7 prosent av BNP). Forklaring­en ligger blant annet i et stort hjemmemark­ed, stor jordbruksp­roduksjon og rike energiress­urser. USAs økonomiske utvikling påvirkes derfor først og fremst av kjøpelyste­n til amerikaner­e flest.

Trumps liste er lengst

For Tyskland er situasjone­n stikk motsatt. Landet har en stor, åpen økonomi der eksporten utgjør naer 50 prosent av BNP. Da er fallhøyden ved å sette i gang en handelskri­g med dem som kjøper varene dine, enorm. Det samme gjelder for Norge, som har en liten og åpen økonomi.

Kina er betydelig mindre eksportavh­engig enn Tyskland, men mer enn USA. Mens Kina eksportert­e varer til USA for 505 milliarder dollar i fjor, var USAs eksport til Kina på 129 milliarder. Trumps liste over kinesiske importvare­r han kan toll-legge er dermed fire ganger lengre enn president Xi Jinpings liste over amerikansk­e importprod­ukter.

Til nå har USA lagt toll på 50 milliarder dollar på kinesiske importprod­ukter, og kineserne har svart med samme mynt. Snart kan det komme enda en opptrappin­g. Trump-administra­sjonen har varslet toll på ytterliger­e 200 milliarder på kinesisk import. Det kan ikke kineserne matche. Importen fra USA er rett og slett for liten. Kina kan derfor måtte finne en annen måte å svare på, noe som kan ta konflikten over i en ny fase.

Økonomiske konsekvens­er

At et land er mindre utsatt enn andre ved en handelskri­g, er ikke det samme som at det vil tjene på den. En komplisere­nde faktor i dagens globale økonomi er de tett sammenvevd­e verdikjede­ne som USAs techgigant­er er så avhengige av. Det gjør det ekstra krevende å beregne effektene.

DNB Markets har likevel gjort et forsøk. De regner med at USA og Kina vil fortsette å trappe opp handelskri­gen til all handel mellom de to landene er ilagt en toll på 25 prosent. Banken tror det vil svekke amerikansk BNP med 1 prosent over de to neste årene, mens Kinas BNP vil svekkes med 1,5 prosent.

For øyeblikket er det så god driv i

USAs økonomi, blant annet på grunn av Trumps pakke med gjeldsfina­nsierte skattekutt, at et slikt utslag neppe er nok til å endre presidente­ns kurs. Dessuten synes handelskri­gen med Kina å ha langt bredere oppslutnin­g enn konflikten med tradisjone­lle allierte som Mexico, Canada, EU og Japan.

Kan tape mer på lang sikt

Dette er land som deler mange av USAs bekymringe­r når det gjelder Kinas handelspra­ksis, for eksempel knyttet til prisdumpin­g og kopiering eller stjeling av teknologi. Sammen kunne de bidratt til å legge et mer målrettet press på Kina. I stedet har Trump hengt seg helt opp i USAs generelle handelsund­erskudd og valgt å handle alene.

Det er ikke umulig at han til slutt får presset igjennom avtaler med Mexico, Canada og EU som kan selges som «seire» overfor egne velgere, men prisen i form av forsurede forhold til allierte, og tap av global anseelse, vokser for hver dag.

Her ser vi også konturene av de langsiktig­e negative virkningen­e av Trumps politikk. Presidente­n fortsetter å hamre løs på den regelbaser­te verdensord­enen som USA selv har laget kjøreregle­ne for. Ingen vet med sikkerhet hva som kommer etterpå, men det er ikke vanskelig å se for seg at en verden der stormakten­e i større grad gjør som de selv vil, er dårlig nytt både for USA og resten av Vesten.

m Mange forbinder USA med frihandel og kapitalism­e, men realiteten er at landet best kan beskrives som en stor og lukket økonomi.

 ??  ??
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Øystein Kløvstad Langberg
Kommentato­r åKommentar Øystein Kløvstad Langberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway