Aftenposten

SD jakter kristenvel­gere

Runar Søgaard mener Sverige demokrat ernas( S D) leder Jimmie Åkesson blir demonisert og inviterte ham til møte for å oppklare.

- Ingeborg Moe Journalist Fotograf Aftenposte­n i Jönköping

Søgaard, s omn åer ledelses konsulen tog real i ty-kjendis, er kanskje best kjent både i Norge og Sverige som Eurovision Song Contest-vinner Carola Häggkvists eksmann.

I en diger konsertsal utenfor Jönköping, i den delen av Sverige som kalles bibelbelte­t, hvor frikirkene ligger tett, fyller noen hundre mennesker halve salen.

Kristne sanger med keyboard akkompagne­mentvarmer opp publikum. Et bilde av en hvitmalt svensk kirke er satt opp på scenen. Det er få dager til svenskene skal gå til valgurnene. For annen gang forteller Åkesson om sin tro og tvil til Runar Søgaard. Avisen Expressen beskrev deres første møte, i Uppsala, som en av valgets merkeligst­e hendelser.

– Hvem er denne mannen som blir så demonisert? spør Søgaard.

Ber hver dag

Flere kristne ledere, også pastoren i Livets ord, frimenighe­ten som Søgaard en gang var del av, har advart mot å stemme på Sverige demokrat erna( S D ). Det innvan- drings kritiske partiet har tradisjone­lt hatt liten appell i kirken, som har vaert opptatt av å åpne armene for flyktninge­r.

Søgaard sier at han «i denne polariseri­ngen mellom mediene og politikk vil la folk få danne seg et eget bilde av hvordan det er». Han vil la Åkesson få snakke ut.

Sverige er, ifølge internasjo­nale målinger, et av de minst religiøse samfunn i verden. Men det finnes en halv million svensker som går i kirken jevnlig.

På scenen erkjenner Åkesson at han ikke har noen tradisjone­ll gudstro, selv om han ber hver dag.

– Jeg undrer meg om det er en slags terapi. Det er ganske godt å prate med noen om ting en tenker på, som bekymrer en, og slippe å få kritikk hele tiden. Man kjenner på en slags aksept. Gud er takknemlig på den måten.

– Iblant snakker jeg med katten min. Det har litt samme effekt, sier Åkesson og spøker med at «det koster jo ingenting å be, så hvis det har effekt, er det verdt noen minutter hver kveld», sier Åkesson. Selv om han ikke kaller seg en en tradisjone­ll kristen, er han opptatt av kristendom­mens stilling i Sverige.

– Å plukke kristendom­men ut av svensk kultur er som å plukket egget ut av sukkerbrød­et, sier han.

Publikumet er lydhøre. I den politiske debatten er det også verdispørs­mål der SD skiller seg ut. Partiet vil blant annet senke abortgrens­en fra 18 til 12 uker.

Applaus syv ganger

I løpet av den timelange samtalen bryter det ut applaus syv ganger:

Da Åkesson sa at det var en befrielse å få sagt på direkten at radiokanal­en P3 var en «skitkanal».

Da han sa at han aldri vil stille opp i den svenske pride-paraden, som han kaller «uanstendig». (Han sa senere at han kunne delta i slik parade i Moskva eller Beograd, der han mener de trengs for å ivareta homofiles rettighete­r.)

Da han sa at pensjonist­er må prioritere­s foran innvandrer­e.

Da han sa: «Jeg har respekt for at man er muslim, det får man gjerne vaere, men man må vaere det innen våre rammer. Vi skal ikke ha bønnerop, som i grunnen er et slags monument.»

Da han sa at EU «styrer nesten alt i Sverige. Det kan jeg ikke akseptere. Det vil jeg avskaffe».

Da han sa at Sveriges ambassade i Israel bør ligge i Jerusalem.

Da han svarte ja til dette: – Jeg har en sønn som har en søster som er adoptert fra Sør-Afrika. Er hun svensk? spurte Søgaard og viste til ekskonas adoptivdat­ter.

Etter møtet sier Åkesson til Aftenposte­n at det finnes en verdikonse­rvativ gruppe som famler etter en politisk tilhørighe­t, og at kristenvel­gerne blir en stadig viktigere gruppe for SD.

– Spiller på frykt for islam

Elisabeth Sandlund, redaktør i den kristelige avisen Dagen i Sverige, sier at SD tradisjone­lt sett har stått svakt hos kristne velgere.

–Sverige demokrat erna har lenge sett på kristne som en målgruppe. Mye handler om å spille på redselen for at islam og muslimer skal ta over Sverige. Dessverre har de lyktes i å nå frem til en del kristne velgere, sier Sandlund.

Ifølge Dagen-redaktøren ser det imidlertid ut til at en del velgere som tidligere har forlatt partiet Krist demokrat erna( K D ), nå vendertilb­akeetter dets om virker som en god valgkamp for KrFs søsterpart­i. Og SD har mistet stemmer i de siste meningsmål­ingene.

Sandlund mener Søgaard ikke har noen viktig posisjon i svensk kristenliv nå, men undrer seg likevel over at han og Åkesson skal ha nytt vekkelsesm­øte i Stockholm kvelden før valgnatten.

–Verdien Sverige demokrat erna ser i troen, er tradisjone­n, svenskhet, at Sverige er et kristent land, i motsetning til muslimsk. Når Åkesson svarer på hva tro er for han,

handler det om verdier og normer. Men kristen tro er jo å tro på Gud, og så utgår verdiene fra det.

Professor i statsviten­skap Magnus Hagevi ved Linnéunive­rsitet har studert religionen­s betydning i svensk politikk. Han sier at Åkesson og Søgaards vekkelsesm­øter er noe nytt og uvanlig.

Hage vi sier at selv om Sverige demokrat erna er et verdikonse­rvativt parti, er de fleste velgerne lite religiøse. At Åkesson velger å delta på et vekkelsesm­øte med Runar Søgaard, tror han skyldes at dette er en god mulighet til å komme på møter hvor folk stiller opp.

«Katastrofa­lt korrekt»

Søgaard beskriver den svenske debatten som polarisert og «katastrofa­lt korrekt». Som norsk statsborge­r har han ikke stemmerett i Riksdagsva­lget, kun i kommuneval­get, som skjer samme dag.

Til Aftenposte­n sier han at han ikke har bestemt seg for hva han skal stemme. Men han er ikke i tvil om at SD vil få økt innflytels­e.

– Og vil det vaere positivt?

– Ja, sier Søgaard.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Olav Olsen ??
Olav Olsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway