Aftenposten

Vurderer stans i offentlige ytelser

- OLGA STOKKE THOMAS OLSEN

Nye rutiner. Nye obligatori­ske kurs. Nye økonomiske sanksjoner. Slik vil kunnskapso­g integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) sørge for at foreldre ikke hindrer barna i å gå på skolen.

– Det har åpenbart sviktet når så mange barn uteblir fra skolen, sier Jan Tore Sanner, kunnskapso­g integrerin­gsminister.

Som Aftenposte­n nylig påviste, er det ganske mange barn som ikke møter til skolestart og som blir registrert fravaerend­e flere uker ut i skoleåret.

Fylkesvise tall for de siste syv årene viser at det gjelder 1409 barn, noe som tilsvarer 50 skoleklass­er med 28 elever.

Noen foreldre blir politianme­ldt, men statsråd Sanner vil ha bedre forebyggin­g, rutiner og sanksjoner.

Foreldre med innvandrer- og flyktningb­akgrunn vil få et obligatori­sk foreldreku­rs gjennom introduksj­onsordning­en slik at de blant annet laerer hvor viktig det er at barna er til stede på skolen.

– Det er helt avgjørende at vi tar tak i dette. Vi vet at mange barn som uteblir fra skolen, går ut av grunnskole­n uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig. Mange av dem som starter på videregåen­de, dropper ut og blir stående uten formell utdanning.

Kan miste barnetille­gget

– Er det aktuelt med strengere sanksjoner?

– Allerede i dag stopper vi barnetrygd­en etter tre måneder. Men vi må også vurdere stans i andre offentlige ytelser, for eksempel barnetille­gget (se faktaboks).

– Hva med andre ytelser som kontantstø­tte, sosialstøt­te, arbeidsled­ighetstryg­d?

– Vi vurderer stans i offentlige ytelser, men vi har ikke konkludert. Og alle har rett til offentlig støtte til livsopphol­d.

Han vil ha bedre rutiner for hvordan skolene skal håndtere dette, de er «åpenbart» ikke gode nok.

– Dette rammer også barn med norsk bakgrunn og som befinner seg i Norge?

– Ja, vi vet at det ikke gjelder bare barn av innvandrer­foreldre, sier Sanner, som ikke kan oppgi forholdet mellom de to gruppene, fordi han ikke sitter med tall foran seg.

Stortingsp­olitikere fra flere partier vil nå bruke skarpere lut mot foreldrene for å sikre barna skolegang.

Solveig Horne, tidligere barneminis­ter for Fremskritt­spartiet, ber Regjeringe­n vurdere å frata foreldre alle offentlige, økonomiske støtteordn­inger hvis de holder barna vekk fra skolen.

Når så mange barn ikke møter på skolen, mener hun at rutinene for å følge opp må bli bedre og bedre kjent blant rektorer og laerere.

Hasard med barnas fremtid

Venstres Abid Raja mener at det spilles hasard med barna, at foreldre som ikke sørger for at barna kommer seg på skolen, ødelegger egne barns muligheter.

– Ikke alle foreldre forstår alvoret, sier han.

Han innrømmer at politikern­e ikke har vaert gode nok med å få på plass forplikten­de krav og sanksjoner.

– Disse barna får en tidlig vrangstart som gir konsekvens­er ikke bare gjennom grunnskole­n, men som kan vare hele livet ut.

Lovendring for barns beste

Arbeiderpa­rtiets integrerin­gspolitisk­e talsperson, Siri Gåsemyr Staalesen, vil i likhet med Oslobyråd Inga Marte Thorkildse­n ha en lovendring for å sikre deling av informasjo­n som gjør det mulig å spore opp barn som ikke møter på skolen.

Staalesen konstatere­r at Nav har avslått å dele personoppl­ysninger med andre etater som Utdannings­etaten i Oslo kommune på grunn av taushetspl­ikt.

– Barns rett til skolegang må prioritere­s over mammas rett til personvern. Jeg vil derfor stille spørsmål til arbeidsmin­isteren om dette, slik at vi kan få en endring i lovverket til barnas beste, sier Staalesen.

Hun viser til at Oslo kommune har igangsatt hjemmebesø­ksprogramm­et Nye familier med tilbud om hjemmebesø­k til alle førstegang­sfødende.

Det kan tilføre familier råd om oppdragels­e, informasjo­n om hvor viktig skole er – og det gir kommunen mulighet til å jobbe forebyggen­de for eksempel mot sosial kontroll.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX ?? Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (Høyre) vil straffe foreldre som hindrer barna i å gå på skolen.
FOTO: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (Høyre) vil straffe foreldre som hindrer barna i å gå på skolen.
 ??  ?? Både Solveig Horne (Frp) og Abid Raja (Venstre) vil ha strengere sanksjoner mot foreldre som hindrer barn i å gå på skolen.
Både Solveig Horne (Frp) og Abid Raja (Venstre) vil ha strengere sanksjoner mot foreldre som hindrer barn i å gå på skolen.
 ??  ?? Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) vil ha lovendring for å spore opp barn som ikke kommer på skolen.
Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) vil ha lovendring for å spore opp barn som ikke kommer på skolen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway