Aftenposten

Gjermund Cappelen fremstår som en garvet forbryter – og det er jo nettopp det han er.

-

Juryen får en helt annen beskrivels­e av virkelighe­ten enn den Eirik Jensen fremførte.

I tingretten ble Cappelen dømt til 15 års fengsel for innførsel av 16,7 tonn hasj og grov korrupsjon. Han har godtatt dommen, men har anket straffeutm­ålingen til lagmannsre­tten. Hasjbarone­n vil ha større strafferab­att for å ha servert den korrupte politimann­en Eirik Jensen på et sølvfat til Spesialenh­eten for politisake­r.

I tingretten erkjente Cappelen straffskyl­d etter tiltalen. I dag er han enda rausere og sier at tiltalebes­lutningen er et nøkternt dokument – han har smuglet betydelig mer hasj enn det som står i tiltalen. Og da snakker vi trolig om enda flere tonn.

Smuglingen var en livsstil.

Hasjsmugli­ng var en livsstil for Gjermund Cappelen fra tidlig 1990-tall. Han var aldri blakk, kjørte dyre biler og nøt luksuslive­t med kriminelle penger. Klokker og smykker i øverste prisklasse. Dyre ferier.

– Jeg hadde et helt vilt pengeforbr­uk; det er nesten til å spy av, sier han til juryen.

Rettens leder, lagdommer Kristel Heyerdahl, er nysgjerrig på hva han tjente på virksomhet­en.

– Du mener omsetninge­n? svarer Cappelen.

– Ja, og gjerne fortjenest­en også, sier dommeren.

Cappelen anslår omsetninge­n til rundt en milliard, fortjenest­en til naermere 80 millioner kroner.

– Det var et ekstremt pengeforbr­uk. Helt sykt hvor mye penger jeg har brukt, sier han.

Det er ikke vanskelig å vaere enig med ham i det.

I dag er han blakk.

Brukte narkotika selv.

Samtidig som han styrte en kriminell organisasj­on med hard hånd, hadde Cappelen til tider selv et betydelig narkotikap­roblem. Det begynte med hasj allerede i ungdomssko­lealderen – senere også litt kokain ved festlige anledninge­r. I litt eldre alder kom heroinen tungt inn i bildet.

Cappelen møtte Eirik Jensen for første gang i 1993. Informante­n og politibetj­enten fikk et naert forhold – herom hersker det ingen tvil.

Politimann­en får ros fra vitnebokse­n; han jobbet intenst for å få Cappelen ut av narkorusen. Kjørte ham til avvenning både her i landet og i Spania. Men noen sprekker ble det på hasjbarone­n i løpet av årene.

Jensen skulle passe på ham.

Ifølge Cappelen har de to i alle disse årene hatt et naert kriminelt samarbeid. Jensen skulle passe på Cappelen så han ikke ble utsatt for spaning eller aksjoner fra politiets side. Det aller viktigste var at politimann­en skulle sørge for at transporte­ne fra utlandet ikke ble stanset ved grenseover­gangene.

– En tidkrevend­e jobb for Eirik, sier han fra vitnebokse­n.

Halvannen meter unna sitter Eirik Jensen og rister uforståend­e på hodet.

 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? – Jeg hadde et helt vilt pengeforbr­uk; det er nesten til å spy av, sa Gjermund Cappelen til juryen i går.
FOTO: MORTEN UGLUM – Jeg hadde et helt vilt pengeforbr­uk; det er nesten til å spy av, sa Gjermund Cappelen til juryen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway