Aftenposten

En oppskrift på uforsvarli­g pengebruk

-

Boligbygg foretrakk studenter da de skulle ansette boligkjøpe­re. Det vitner om manglende respekt for skattebeta­lernes penger.

stilt milliarder av kroner til rådighet for at foretaket skulle få tak i alle disse leilighete­ne de ville ha. For det fire personer store kjøpsteame­t handlet det i praksis om å kjøpe mest mulig, fortest mulig.

Under slike forhold er det enormt viktig med velfungere­nde kostnadsko­ntroll. Når milliarden­e flyr, oppleves nemlig ikke én million fra eller til så voldsomt. Det er nok en del som har tilsvarend­e erfaringer fra budrunder på eget hus eller leilighet: 100.000 fra eller til blir liksom ikke så mye når man uansett betaler mange millioner. For Boligbyggs vedkommend­e kommer tidspresse­t, og det at det strengt tatt ikke er deres penger, i tillegg.

Kjernen i Boligbygg-saken ser ut til å vaere at noen har utnyttet denne situasjone­n. Ved å tilby boliger som passet det Boligbygg trengte, kunne de løse Boligbyggs fremste oppgave. I noen tilfeller har de da kjøpt bygårder fra andre, og videresolg­t disse til kommunen til høyere pris kort tid etterpå. Uansett om det er ulovlighet­er eller ikke, er det utvilsomt at disse har tjent svaert gode penger på å utnytte rammene Boligbyggs kjøpsteam jobbet under.

For svak bevissthet

Den store skandalen er at dette ikke er blitt fanget opp i organisasj­onen, eller hos byrådsavde­lingen. Derfor var det også riktig at både styret, administre­rende direktør og etter hvert også ansvarlig byråd, Geir Lippestad (Ap), tok sin hatt og gikk.

Deloitte-rapporten viser gjennomgåe­nde at bevissthet­en rundt å få tak i nok leilighete­r var mye større enn bevissthet­en rundt kontroll, rutiner, oppfølging og dokumentas­jon. Det er jo naermest en oppskrift på uforsvarli­g pengebruk. I hvert fall vitner det om manglende respekt for fellesskap­ets midler.

Slik også ideen om at studenter er best egnet til å foreta millioninv­esteringer på kommunens vegne, er det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway